Cursus permacultuur op Stadstuin Kanaalweg

Meer informatie
Wil je duurzamer leren leven, een bijdrage leveren een de biodiversiteit in de stad en ook nog je eigen groentes verbouwen? Meld je dan nu aan voor de cursus Permacultuur en leer dit en nog zoveel meer!

Steeds meer mensen willen duurzamer leven, zelf eten produceren en biodiversiteit ondersteunen. Met deze cursus krijg je dat voor elkaar, maar permacultuur gaat verder. Het maakt duurzaam denken en doen deel van wie je bent. Benieuwd wat permacultuur is en hoe jij deel kan uitmaken van deze groeiende beweging? Schrijf je dan nu in voor deze unieke cursus permacultuur!

 

12-delige cursus permacultuur in de stad

Permacultuur…wat is dat eigenlijk? De naam is een samentrekking van permanent en cultuur en probeert de vraag te beantwoorden hoe de mensheid duurzaam met haar omgeving kan samenleven. Om dat te bereiken leer je de omgeving opnieuw ontwerpen, of dat nou een stuk land, een stadstuin of een balkon is. De Engelse benaming voor de cursus is dan ook Permaculture Design Course (PDC), oftewel de Permacultuur Ontwerp Cursus.

 

De cursus

Een cursus permacultuur gaat niet over een lijstje met dingen die je moet leren of doen. Het is eerder actief leren observeren en nadenken en biedt daardoor oplossingen op kleine, maar ook op zeer grote schaal. Je wordt uitgedaagd om oplossingen te vinden voor allerlei situaties en contexten, inclusief die in je eigen omgeving. Het lesgeven is gericht op samen (begeleid) leren en ontdekken aan de hand van interactieve werkvormen. Er wordt theorie behandeld, maar er is op de cursuslocatie ook gelegenheid om permacultuur in de praktijk te zien en te beleven. Je zult merken dat permacultuur-denken langzaam deel wordt van je identiteit, al is een PDC-cursus vaak nog maar de eerste stap!

Alle onderdelen die nodig zijn voor het halen van het officiële, internationaal erkende permacultuur certificaat (PDC-certificaat) komen in deze cursus aan bod. In de cursus wordt extra ingegaan op permacultuur in een stedelijke omgeving, omdat veel mensen niet de beschikking hebben over grote stukken grond. Juist de stedelijke omgeving biedt mogelijkheden die creatief benut kunnen worden en die voor een duurzamere leefomgeving kunnen zorgen. Van bodem tot dakterras.

De voorwaarden om uiteindelijk het PDC-certificaat te halen zijn een aanwezigheid van minimaal 80% van de cursusdagen (= minstens 10 van de 12 cursusdagen) en een presentatie van een eigen ontwerp vanuit de permacultuur-gedachte. Wat er ontworpen wordt en op welke wijze dit ontwerp gepresenteerd wordt gebeurd in overleg met veel ruimte voor eigen creativiteit!

Samen lunchen

Het samen leren wordt extra gestimuleerd door samen te eten. Een goed en veilig groepsgevoel is van groot belang. Daar draagt de lunch, gebaseerd op het potluck principe, zeker aan bij! Dit principe houdt in dat elke deelnemer iets meeneemt voor de lunch om te delen, zodat er een gevarieerde lunch ontstaat. Zijn er bepaalde dieetwensen, dan kunnen die van te voren doorgegeven worden en deze worden in de groep gedeeld, zodat daar (indien mogelijk) door de andere deelnemers rekening mee gehouden kan worden.

Tijdens de pauzes wordt er gezorgd voor koffie en thee.

Cursusdagen

De cursus wordt altijd gegeven op zaterdagen van 9:30 uur tot 16:00 uur. We starten op zaterdag 6 april. De cursusdata zijn als volgt:

 1. Zaterdag 6 april
 2. Zaterdag 20 april
 3. Zaterdag 11 mei
 4. Zaterdag 1 juni
 5. Zaterdag 15 juni
 6. Zaterdag 29 juni

Zomervakantie

 1. Zaterdag 7 september
 2. Zaterdag 21 september
 3. Zaterdag 5 oktober
 4. Zaterdag 19 oktober
 5. Zaterdag 2 november
 6. Zaterdag 16 november

Kosten

De kosten van deze cursus bedragen € 899,- euro. Met een U-pas betaalt u 599,- euro. Dit is inclusief materiaal en het PDC- certificaat.

Locaties(s)

De cursus wordt gegeven door gecertificeerd permacultuur docent Michiel Busz in samenwerking met Utrecht Natuurlijk. De cursus vindt plaats op de Stadstuin Kanaalweg van Utrecht Natuurlijk aan de Kanaalweg 172A te Utrecht. Op deze unieke, groene locatie zijn onder andere moestuinen en een voedselbos te vinden.

Dit is een locatie in de buitenlucht, met een keet met WC en kleine keuken en afdak die beschermt tegen korte regenbuitjes en felle zon. De lessen worden verzorgd aan een lange tafel onder het afdak of in de tuin.

Mochten de weersomstandigheden zodanig slecht zijn (koud, veel regen) dan wijken we uit naar het leslokaal Stadsboerderij Eilandsteede van Utrecht Natuurlijk (Vreugdenhillaan 31 te Utrecht). Hier krijg je uiteraard tijdig bericht over!


Samen tuinieren
Zit deze cursus vol en wil je graag bij ons in de tuin aan de slag? Kijk dan op www.utrechtnatuurlijk.nl/samentuinieren voor ons cursusaanbod op andere locaties.

Inschrijven op deze activiteit

Activiteiten formulier
Voorbeeld: 0000AA
Hoe heb je kennisgenomen van deze activiteit?
Nieuwsbrief
Interessegebied(en)