Natuurcollege – Egels in Leidsche Rijn

Merel Klaarmond van de Egelwerkgroep Nederland vertelt alles wat je wilt weten over egels. Hoe leven ze? Hoe komt het dat het niet goed gaat met egels in Nederland? En hoe kunnen we ze een handje helpen? Merel is de bedenkster van de 'egel-snelweg'.
 • Wanneer
  19 maart 2020
  19.30 - 21.00 uur
 • Wat ga je doen
  • Een dierenactiviteit
  • Een natuuractiviteit
 • Voor wie
  • Jongeren (13-17)
  • Volwassenen (18+)
 • Locatie
  • Steede Hoge Woerd
  • Hoge Woerdplein 1
  • 3454 PB De Meern
 • Kosten
  Vrijwillige Bijdrage

Meer informatie:

Handige informatie over deze activiteit:

Kosten? Nee, deze activiteit is gratis. Heb je het naar je zin gehad? Een vrijwillige bijdrage na afloop wordt gewaardeerd.
Moet je van tevoren opgeven? Ja.
Hoe inschrijven? Via het inschrijfformulier hieronder.
Vaste begintijd of inloop? Vaste begintijd. We starten om 19.30 uur, inloop vanaf 19.15 uur.
Waar moet je zijn? Deze activiteit vindt plaats in het leslokaal van Utrecht Natuurlijk. Ga op het binnenterrein van het Castellum op de kruising rechtsaf. In de toren ga je linksaf. Het leslokaal bevindt zich aan je linkerhand.
Voor wie is deze activiteit geschikt? Volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar.

Natuurcollege de egel

Wie kent ze niet? Egels zijn misschien wel de meest bekende zoogdieren van Nederland. Op donderdag 19 maart 2020 komt Merel Klaarmond van de Egelwerkgroep Nederland vertellen over de egel, over hoe egels leven en hoe we ze kunnen helpen. Egels hebben een belangrijke rol in onze natuur: het zijn opruimers, insecteneters en ze kunnen tot wel 40 huisjesslakken per nacht opeten. En wist je dat één egel een gebied van wel 40 hectare (vier bij vier kilometer!) kan doorkruisen?

Jammer genoeg gaat het niet goed met de egels in Nederland. Daar hebben wij mensen een belangrijke rol in. We betegelen onze tuinen, we zetten hoge schuttingen neer en we gebruiken gif om slakken te bestrijden zodat hun voedsel vergiftigd wordt. Op wegen worden ze vaak aangereden. We kunnen egels gemakkelijk helpen: maak een poortje in je schutting, haal wat tegels uit je tuin (en je krijgt er een wandelende slakkenbestrijder voor in de plaats) en gemeentes kunnen faunapassages aanleggen zodat ze minder vaak verkeersslachtoffer worden.

Merel vertelt vanavond in een mini-natuurcollege alles wat je wil weten over egels. Hoe leven ze? Wat eten ze nog meer? Hoeveel jonkies krijgen ze? En waarom smeren ze zich soms in met poep (getver! :)).

Over Merel Klaarmond

Merel Klaarmond_Egelwerkgroep_profielfotoMerel Klaarmond is coördinator van de Egelwerkgroep Nederland en ze doet onderzoek naar egels. De Egelwerkgroep heeft de ‘egelsnelweg’ in Nederland geïntroduceerd. Bekijk de reportage die de NOS maakte over de egelsnelweg. Merel is een enthousiaste ambassadeur voor egels in Nederland.

Natuurcolleges op Steede Hoge Woerd

Het natuurcollege over de egel is onderdeel van een reeks natuurcolleges op Steede Hoge Woerd. Op donderdag 20 februari 2020 vertelt Elze Polman over otters in Utrecht. Bij de natuurcolleges komt een onderwerp aan bod over natuur in de stad Utrecht en in de provincie. We kiezen hierbij voor een Utrechtse invalshoek. Weet u een leuk onderwerp of een leuke spreker? We horen graag uw tips! steedehogewoerd@utrechtnatuurlijk.nl

Meld je svp van tevoren aan via het onderstaande formulier:

 

 

Inschrijven op deze activiteit

Activiteiten formulier