Eindejaars Plantenjacht

 • Wanneer
  zo 25 december 2022 t/m di 3 januari 2023
  hele dag
 • Thema
  • Natuur
 • Voor wie
  • Volwassenen
 • Locatie
  Gemeente Utrecht
 • Kosten
  Gratis
Meer informatie
Breng de bloeiende planten in de gemeente Utrecht in kaart tijdens de Eindejaars Plantenjacht.

Van eerste kerstdag t/m dinsdag 3 januari vindt de Eindejaars Plantenjacht plaats. Ook in Utrecht kun je hieraan meedoen: zet bloeiende planten in de winter op de kaart!

We verwachten deze winter aardig wat bloeiende planten te vinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om soorten die bij het uitblijven van serieuze nachtvorst de bloei nog wat weten te rekken of om soorten die het hele jaar door bloeiend te vinden zijn. En als het weer echt meezit dan beginnen voorjaarsbloeiers al te bloeien op zonnige en beschutte plekken, zoals we in eerdere jaren hebben gezien.

Utrechtse soorten

Een aantal planten- en grassoorten die op de Utrechtse soortenlijst staan, kun je tegenkomen tijdens de Eindejaars Plantenjacht. Extra leuk dus om daarop te letten! Denk bijvoorbeeld aan gele helmbloem, grote kaardenbol, verschillende campanula-soorten (akkerklokje, prachtklokje, ruig klokje en zomerklokje) of veldsalie. Een compleet overzicht van alle soorten op de Utrechtse soortenlijst vind je hier. Floron publiceert jaarlijks een overzicht van de resultaten van de Eindejaars Plantenjacht: hier vind je het resultaat van de plantenjacht van afgelopen jaar.

Hulp bij identificeren

Planten en grassen identificeren is lang niet altijd gemakkelijk. De app ObsIdentify (voor iPhone en Android) is een goed hulpmiddel bij twijfel. De meest voorkomende bloeiende plantensoorten vind je ook op de zoekkaart van de Eindejaars Plantenjacht. Op Stadsboerderij Steede Hoge Woerd in Leidsche Rijn, Stadsboerderij Gagelsteede in Overvecht, Stadsboerderij Koppelsteede in Lunetten, Stadsboerderij Eilandsteede in Park Transwijk en Stadsboerderij Griftsteede in het centrum kun je deze zoekkaart gratis ophalen.

Doe mee! De regels zijn eenvoudig:

 • Kies een moment van zaterdag 25 december (Eerste Kerstdag) t/m maandag 3 januari, met goed weer voor een wandeling.
 • Noteer gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten en grassen die in bloei staan (geen tuinplanten of uitgebloeide planten). Je hoeft geen aantallen te noteren. Gebruik de zoekkaart om planten op naam te brengen.
 • Geef de resultaten door aan FLORON. Tussen 25 december en 3 januari staan daar instructies hoe je je telling kunt insturen.
 • Laat zien wat je gevonden hebt op Twitter met #plantenjacht #utrecht #utrechtnatuurlijk #stadsecoloog030. Deel je mooiste foto’s op de Facebook-pagina van Floron, Utrecht Natuurlijk, of die van jezelf. Zo maak je andere natuurliefhebbers enthousiast om ook mee te doen.

Inschrijven op deze activiteit