Expositie ‘Door de ogen van…’

 • Wanneer
  12 september t/m 16 oktober
  10.00 tot 16.30 uur
 • Thema
  • Natuur
 • Voor wie
  • Alle leeftijden
 • Locatie
 • Kosten
  Gratis
Meer informatie
Vanaf 12 september hangt er een nieuwe expositie in de hal van Griftsteede. De expositie ‘Door de ogen van…’ toont schilderijen en keramiek, gemaakt door mensen met afasie; een beperking in hun taal- en spraakvermogen.

De expositie

De expositie ‘Door de ogen van…’ op Griftsteede toont schilderijen en keramiek in verschillende stijlen. Het werk is gemaakt door mensen met afasie; een beperking in hun taal- en spraakvermogen. Zij krijgen wekelijks les in de Marline Fritziusateliers bij InteraktContour. Via de schilderijen en keramiek hebben de deelnemers de mogelijkheid om zich op een andere manier te uiten. Voor de expositie is werk geselecteerd met het thema natuur; de werken tonen veel dieren, landschappen en planten. De tentoonstelling vindt plaats van 12 september t/m 16 oktober.

Over afasie en de ateliers

Veel mensen die getroffen worden door niet-aangeboren hersenletsel krijgen te maken met afasie; hun spraak- en taalgedeelte in de hersenen is aangetast. Dat geeft beperkingen in hun communicatie: mensen met afasie snappen over het algemeen precies wat je zegt maar kunnen in een reactie niet op woorden komen, niet de juiste woorden naar voren halen of helemaal geen woorden vinden.  De wekelijks boetseer- en schilderlessen in de Marline Fritziusateliers geven hen de mogelijkheid om zich op een andere manier te uiten, lotgenoten te ontmoeten en zich te ontspannen in een prikkelvrije omgeving.

De kunstenares Marline Fritzius (1936-2006) werd zelf na een operatie getroffen door afasie. Zij merkte hoe belangrijk het was om zich toch te kunnen blijven uiten via haar schilderijen. Haar nalatenschap is ondergebracht in een stichting die op dit moment 16 ateliers in Nederland financieel en praktisch ondersteunt om mensen met afasie op die manier de mogelijkheid te geven om te schilderen en te boetseren.

De expositie is tijdens openingstijden in de hal van Griftsteede (van Swindenstraat 129, Utrecht) te bezoeken en toont het werk van veertien deelnemers van het Utrechtse atelier.

Inschrijven op deze activiteit