Expositie Natuur in Eenvoud

 • Wanneer
  za 22 oktober 2022 t/m zo 8 januari 2023
  10.00 tot 17.00 uur
 • Thema
  • Dieren
  • Natuur
 • Voor wie
  • Volwassenen
 • Locatie
 • Kosten
  Gratis
Meer informatie
Bomen, bloemen en dieren in een Aziatische stijl met sumi-e op rijstpapier en raku techniek in keramiek. Verstild, puur, essentie.

Van zaterdag 22 oktober 2022 t/m 8 januari 2023 te zien in het Castellum Hoge Woerd: de expositie Natuur in Eenvoud. Met schilderijen door Martha Goedings en keramiek door Anke van der Kwaak. Te zien op het expositieplatform van dinsdag t/m zondag tussen 10 en 17 uur.

Aziatische technieken: sumi-e en raku

Martha maakt sumi-e inktschilderingen op dun rijstpapier. Anke creëert keramiek met de raku-techniek.

Martha geeft les in het tekenen met sumi-e. Sumi-e inktschilderen is al eeuwenoud. De techniek komt uit China en Japan. Je gebruikt rijstpapier, inkt en bamboe penselen. De penseelstreken moeten kracht, vitaliteit, of juist tederheid, uitstralen. Naar gelang je onderwerp: de luchtigheid van een klaproos, de vrolijkheid van een vogel. Bij sumi-e inktschilderen gaat het erom de essentie te vangen, van een boom, dier of mens. Niet per se om iets na te schilderen of te kopiëren. De natuur is van zichzelf al erg creatief en van grote schoonheid. “Kopiëren is eigenlijk zinloos en onbegonnen werk. We kunnen ons wel door de natuur laten inspireren,” aldus Martha. Bij sumi-e gaat het om het weglaten: “Alles wat overbodig is, in een schilderij van een vogel, bloem of boom, wil ik liefst weglaten. Less is more. In de natuur komt eigenlijk geen zwart voor. In het westen lossen ze dat ‘probleem’ vaak op door alle kleuren met elkaar te mengen (blauw, paars, groen, bruin), zodat de kleur erg donker wordt, maar geen zwart.”

Keramiek maken met raku is ook een eeuwenoude kunstvorm. Raku is een stooktechniek die al in de 16de eeuw in Japan gebruikt werd. De nadruk ligt op de snelle afkoeling waardoor de kenmerkende craquelé ontstaat. Anke combineert strakke gedraaide vormen met grillige dekseldecoraties gemaakt van organische vormen. De dekseldecoraties benadrukken het onvoorspelbare van het craquelé. Voor Anke zit de aantrekkingskracht van het raku-keramiek in de combinatie van ambacht en iets moois creëren. Haar opleiding heeft zij gevolgd in Gouda (handvormen, draaien en glazuren). Daarnaast heeft zij een veelzijdige ontwikkeling doorgemaakt met het volgen van verschillende masterclasses, o.a. door docenten uit de Verenigde Staten en Japan. Naast het raku-werk maakt Anke vazen die bedoeld zijn voor ikebana, de Japanse bloemschikkunst en sieraden van porselein. Haar werk is te zien in galeries en op nationale en internationale keramiekmanifestaties.

Zwart: kracht, vitaliteit

In het Oosten hadden ze een andere kijk op de zaak: er is geen zwart. De natuur wordt sowieso niet nagebootst, dat gaat nooit lukken. Laten we daarom maar beginnen met zwart. Zwart staat voor: kracht en vitaliteit. Wat je neerzet, moet daarom in 1 keer goed zijn, ook omdat je niet kunt corrigeren, het rijstpapier is zo dun, de zwarte inkt staat er direct op.

In het oosten zeggen ze: “Je materialen zijn je vrienden, zij laten je zien hoe leuk schilderen kan zijn”. Als je alleen op resultaat gericht bent, ga je voorbij aan je creatieve behoefte: het gaat tenslotte om het maken. Dáár zit het plezier. Niet in het moeten presteren: “Dan is het speelse, de levendigheid weg,” zegt Martha.

Expositie

In de expositie Natuur in Eenvoud is gecombineerd werk te zien van Martha Goedings en keramiek van Anke van der Kwaak: krachtige en toch subtiele vormen en kleuren in schilderijen, borden, vazen en objecten. Martha Goedings en Anke van der Kwaak leerden elkaar kennen in 2015, voor een gezamenlijke expositie in Nieuwkoop. Door de jaren heen exposeren zij soms samen. Voor de expositie in het Castellum Hoge Woerd hebben ze nieuw werk gemaakt.

Bezoek ook de website van Martha Goedings en de website van Anke van der Kwaak.

Workshops bij de expositie

Tijdens de looptijd van de expositie Natuur in Eenvoud kun je deelnemen aan verschillende workshops:

 • Herfstvakantie: vrijdag 28 oktober 2022  Workshop dieren schilderen in sumi-e techniek door Martha Goedings.
 • Kerstvakantie: woensdag 28 december 2022  Workshop dieren schilderen in sumi-e techniek door Martha Goedings. Meer informatie en opgave via deze link.
 • Kerstvakantie: donderdag 29 december 2022  Workshop keramiek in de magnetron door Anke van der Kwaak. Meer informatie en opgave via deze link.

 

Praktische bezoekersinformatie

 • Natuur in Eenvoud: 22 oktober 2022 t/m 8 januari 2023
 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00 – 17.00 uur (maandag gesloten)
 • Expositieplatform in het Castellum Hoge Woerd
 • Hoge Woerdplein 1, 3454 PB De Meern/Utrecht
 • Toegang is gratis

Inschrijven op deze activiteit