Wisselexpositie Historisch Hout

Van 21 februari t/m 15 april 2020 te zien in Castellum Hoge Woerd: de wisselexpositie Historisch Hout. Negen kunstenaars exposeren unieke werken van hout: beeldhouwwerken, meubels, objecten, papier, oloides en sieraden. Met verschillende demonstraties.
 • Wanneer
  21 februari 2020
  10.00 - 17.00 uur
 • Wat ga je doen
  • Een creatieve activiteit
  • Een creatieve activiteit
  • Een duurzame activiteit
 • Voor wie
  Iedereen
 • Locatie
  • Steede Hoge Woerd
  • Hoge Woerdplein 1
  • 3454 PB De Meern
 • Kosten
  Gratis

Meer informatie:

In de wisselexpositie Historisch Hout werken negen houtkunstenaars samen: meubelmakers, beeldhouwers, makers van objecten en sieraden. De verbindende factor is hout.

Deze wisselexpositie is gratis te zien op het Platform en in de Foyer van Castellum Hoge Woerd van 21 februari t/m 15 april 2020. Openingstijden: di t/m zo van 10.00-17.00 uur (maandag gesloten).

Exposanten:

Saskia Bakker

In de ontwerpen van Saskia Bakker is de beste combinatie van fraai en functioneel het uitgangspunt. Saskia werkt het liefst met Utrechts hout. Ze werkt samen met de Utrechtse Stichting Tafelboom die zich inzet op het ambachtelijk, duurzaam en lokaal verwerken van gerooide Utrechtse stadsbomen.

Sytse de Groot

Ambacht en artisticiteit gaan hand in hand bij Sytse de Groot. Hij maakt meubels en kunstwerken met een eigen karakter. Hij gebruikt nieuw hout, restmateriaal, drijfhout, maar ook roestig ijzer en oude loodslabben. Zijn doel: het leven dat in het materiaal zit zichtbaar maken.

Leo Hoegen

Ambachtelijk handgeschept papier. Leo maakt met De Papierderij papier op traditionele wijze. De grondstoffen zijn o.a. oud papier, katoen, linnen, hennep, cellulose en planten. Aan de pulp worden dierlijke lijm en eventueel milieuvriendelijke kleurstoffen toegevoegd.

Toon van Lith

Toon van Lith maakt houten meubels van gereclaimd of heroverd eiken vloerhout, kastanje dakbeschotten en panelen van oud historisch hout. Ook het gebruikte hang en sluitwerk is uit vroegere jaren. De imperfectie van oud, verweerd hout geeft karakter en schoonheid.

Martin van der Meulen

Martin van der Meulen

Oloide van jeneverbes door Martin van der Meulen

Oloide: de vorm die ontstaat wanneer je twee cirkels in een hoek van 90 graden op elkaar bevestigd, op zo’n manier dat de velg van de ene cirkel door de as van de andere cirkel gaat. Het resultaat: een sublieme vorm die altijd in beweging is. Martin van der Meulen maakt perfecte oloides van hout. Ervaar de energie die deze vorm brengt.

Ronald Oosting

Ronald Oosting werkt veel met moereik: eikenhout dat duizenden jaren in moerassige omstandigheden heeft gelegen waardoor het hout pikzwart is geworden. Zijn gestileerde, figuratieve beelden zijn glad afgewerkt waardoor de houtstructuur prachtig zichtbaar is.

Lex Polman

Lex Polman_Historisch Hout

Detail van werk Lex Polman

‘Hout kan je raken, je moet het voelen’. Lex Polman werkt met organische vormen van prachtig gelaagd multiplex. Zijn creaties zijn oogstrelend, maar niet alleen dat: ze vragen er ook om om met handen en vingertoppen gestreeld te worden.

Maarten Schepers

Maarten Schepers maakt krachtige beelden met zeggingskracht, zowel abstract, figuratief als reliëfs. De houten beelden zijn zowel abstract als figuratief. Veel van zijn beelden zijn gemaakt uit historisch hout en Nederlands hout.

Maarten Schepers

‘Bevrijding’, door Maarten Schepers

Hans van Straalen

Hans van Straalen_expo Historisch Hout

Sieraden van Hans van Straalen

Hans van Straalen maakt houten kettingen van resthout, schilderijen met en van hout, sieraden gecombineerd met (archeologische) scherven, leer, glazen en vilten kralen, kandelaars en nog veel meer.

Vers Hout

Een totaal nieuwe en tegelijk oude manier van hout bewerken: de hele stam of tak, direct van de boom. Zonder machines. In het bos. Met en in de natuur. Vers Hout laat zich inspireren door de Engelse traditie van ‘green woodwork’ en de Zweedse traditie van het lepelsnijden. Vers Hout ziet zichzelf als ‘apostel van het zelf doen’. Werken met vers hout biedt jong en oud de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan.

Ineke Visser

Ineke Visser_wilgentenen

Vlechtwerk ‘vlinder’ door Ineke Visser

Ineke Visser vlecht objecten en gebruiksvoorwerpen van wilgentenen; een oud ambacht dat ook in deze regio veel werd beoefend. Ineke verzorgt workshops om dit ambacht levend te houden.

 

De wisselexpositie Historisch Hout wordt georganiseerd door Hans van Straalen, Maarten Schepers en stadsboerderij Steede Hoge Woerd van Utrecht Natuurlijk.