Blijf op de hoogte!

[GEANNULEERD] Inspiratiemiddag groen schoolplein

 • Wanneer
  di 28 mei
  15.15 tot 17.30 uur
 • Thema
  • Natuur
 • Voor wie
  • Volwassenen
 • Locatie
  Het Schateiland
  Fernandezlaan 100, 3526 GW Utrecht
 • Kosten
  Gratis
 • Deze activiteit zit vol
Meer informatie
Vergroen je schoolplein, kom naar de inspiratiemiddag en volg een workshop!

Vanwege te weinig animo is de inspiratiemiddag geannuleerd. We kijken naar een ander moment om deze dag alsnog te organiseren.


Een groen schoolplein is niet alleen goed voor het klimaat en de biodiversiteit, het is ook een ideale plek om betekenisvol te spelen en leren. Omdat we streven naar een groenere en gezondere stad én omdat we zoveel mogelijk kinderen mee naar buiten willen nemen, organiseren we op dinsdag 28 mei een inspiratiemiddag over groene schoolpleinen. Deze middag is bedoeld voor scholen die al een groen schoolplein hebben of nog wensen. Een middag vol ideeën, kennis en uitwisseling over groene schoolpleinen!

Programma
Het programma start om 15.15 uur en duurt tot 17.30 uur. Inloop vanaf 15.00 uur.
De middag vindt plaats op het groene schoolplein van basisschool Het Schateiland. We krijgen een rondleiding over het plein en wisselen ervaringen en ideeën uit. Daarna volgen er drie workshops om uit te kiezen:

 1. participatief ontwerpen van het plein (door Jeroen Onck van Utrecht Natuurlijk)
 2. over de voordelen en de realisatie van het groene plein (door Maarten van Deursen van Utrecht Natuurlijk)
 3. over het spelen met Loose Parts op het groene schoolplein (door Pleun Schaeffer van Speelmakers)

Lees meer over de verschillende workshops hieronder.

Tussendoor is er alle tijd om vragen te stellen aan groene schoolplein experts! Zo zijn er medewerkers van de gemeente Utrecht en IVN aanwezig om vragen over financiering en fondsenwerving te beantwoorden. Wil je meer weten over buitenonderwijs of het onderhoud en beheer van je plein? Ook die vragen beantwoorden we graag.

Kom ook, meld je aan!
Ga je mee naar buiten op dinsdagmiddag 28 mei? Leuk! Meld je aan door onderstaand inschrijfformulier in te vullen. Let op, meld je aan per persoon om je persoonlijke voorkeur voor een workshop door te geven.

 

Informatie workshops

Workshop 1: Participatief ontwerp
Jeroen Onck – Utrecht Natuurlijk
Samen een groen schoolplein ontwerpen, hoe doe je dat? In deze workshop ga je aan de slag met verschillende methoden om te gebruiken in de diverse fases van het ontwerpproces. Van oriëntatie naar definitief ontwerp, en iedereen kan meedoen!

Workshop 2: Groen schoolplein: waarom en hoe?
Maarten van Deursen – Utrecht Natuurlijk
Lijkt een groen schoolplein je wel wat, maar heb je nog geen idee hoe dit verder aan te pakken? Doe dan mee met deze workshop. Hierin gaan we met elkaar in gesprek over de voordelen van een groen schoolplein zodat je straks je collega’s en ouders nog beter kunt overtuigen en lopen we de stappen door die uiteindelijk tot een mooi groen plein leiden. Hoe zorg je dat het plein aansluit bij de visie van de school, wanneer betrek je de leerlingen erbij en hoe kan je zorgen dat het onderhoud van het plein past bij jullie mogelijkheden? Na deze workshop weet je wat je te doen staat om uiteindelijk een groen schoolplein te realiseren.

Workshop 3: Spelen met Loose Parts op het groene plein
Pleun Schaeffer – Speelmakers
Loose parts kun je op verschillende manieren inzetten voor spelen en leren. De materialen dragen bij aan het spontaan leren uit vrij spel of kunnen doelgericht ingezet worden. Hoe kun je spelen en leren combineren aan de hand van loose parts? Wat vraagt dit van jouw als leerkracht en hoe bied je dit buiten op je schoolplein aan? Dat onderzoeken we in deze workshop van Speelmakers. Kom zelf ervaren, ontdekken en spelen met loose parts. En ga naar huis met tips en inspiratie over hoe jij kinderen aanzet tot vrij, avontuurlijk en uitdagend spelen en leren met losse materialen op jouw schoolplein!

Inschrijven op deze activiteit

Deze activiteit zit vol