DSFW-lezing: Prof.dr. Han Wosten, Schimmel is het nieuwe plastic

Meer informatie
Donderdagavond 6 oktober geeft prof. dr. Han Wosten een lezing over de toepassing van mycelium

Professor dr. Han Wösten is hoogleraar microbiologie aan de universiteit van Utrecht. In het kader van de expositie Compostkleding en de Dutch Sustainable Fashion Week geeft hij een gratis lezing op het Castellum Hoge Woerd op donderdagavond 6 oktober.

In zijn lezing brengt hij twee werelden samen: de wereld van mycelium/schimmels en de wereld van o.a. textiel. Schimmels kunnen namelijk een alternatief vormen voor materialen zoals polyester en andere aardolie-derivaten die voor grote ecologische schade zorgen.

Han Wösten onderzoekt groei en ontwikkelingsprocessen in schimmels. Hij is onder andere bezig met het onderzoeksproject Mycelium Design, waarin hij schimmeldraden laat uitgroeien tot nieuwe materialen. Hij ziet in schimmels een duurzaam en ecologisch alternatief voor onder meer plastic, hout en rubber. Zijn werk inspireert kunstenaars en ontwerpers, die van zijn schimmelmateriaal kleding, bouwmaterialen, en meubels maken. Over deze verschillende toepassingen van mycelium geeft Han Wosten speciaal in het kader van de expositie Compostkleding en de Dutch Sustainable Fashion Week een gratis lezing. Op de expositie Compostkleding is o.a. werk te zien van kunstenaar Dasha Tsapenko: zij heeft in samenwerking met Han Wosten jassen ontwikkeld met hennep en mycelium.

Expositie Compostkleding

De expositie Compostkleding is te bezichtigen op het Castellum Hoge Woerd en in de tuinen van Steede Hoge Woerd van 16 juni t/m 16 oktober 2022. Compostkleding toont hoe je moestuin een grondstof kan zijn voor kleding en andersom, hoe je kleding de moestuin kan voeden: een natuurlijke toekomst voor onze fashion.

Dutch Sustainable Fashion Week

De Dutch Sustainable Fashion Week is het landelijke evenement om aandacht te vragen voor de verduurzamen van onze fashion sector. Tussen 6 en 12 oktober 2022 vinden door het hele land activiteiten plaats in het kader van de Dutch Sustainable Fashion Week.

Wilt u deze lezing bijwonen?

Datum: donderdag 6 oktober 2022

Tijd: start om 19.30 uur, inloop vanaf 19.15 uur

Locatie: het leslokaal van Steede Hoge Woerd/Utrecht Natuurlijk in het Castellum Hoge Woerd, Hoge Woerdplein 1, 3454 PB Utrecht/De Meern

De lezing is gratis.

Graag van tevoren aanmelden door middel van het formuliertje hieronder:

 

Inschrijven op deze activiteit

Activiteiten formulier
Nieuwsbrief
Interessegebied(en)