Blijf op de hoogte!

Bodemonderzoek met je Onderbroek: De diepte in met het Westerdijk Instituut

 • Wanneer
  zo 9 juni
  14.30 tot 15.30 uur
 • Thema
  • Natuur
 • Voor wie
  • Volwassenen
 • Locatie
  Bibliotheek Neude
  Neude 11
  3512AE Utrecht
 • Kosten
  Gratis
 • Inschrijven
Meer informatie
Wat gebeurt er onder de bodem als je iets begraaft? Dr. Jan Dijksterhuis van het Westerdijk Instituut vertelt je in deze lezing alles over schimmels: hoe zien ze eruit? Hoe werken ze? In het kader van de campagne Bodemonderzoek met je Onderbroek.

Met het Westerdijk Instituut de diepte in!

Lezing bij Bodemonderzoek met je Onderbroek

Jan Dijksterhuis van het Westerdijk Instituut geeft zondagmiddag 9 juni* een lezing over de rol van schimmels en andere organismes zoals bacteriën in de bodem. Dr. Dijksterhuis werkt veel met kunstenaars en andere creatieve professionals om de onzichtbare wereld van de schimmels en bacteriën zichtbaar te maken.

Je kunt de bodem zien als een ecosysteem op zichzelf: sommige schimmels werken samen met elkaar of met bacteriën en andere concurreren elkaar juist de tent uit. Met onder andere een elektronenmicroscoop gaan we zien wat er met de onderbroeken is gebeurd in de grond. Het onzichtbare ecosysteem van schimmels en bacteriën komt daarmee tot leven.

Over het Westerdijk Instituut

Het Westerdijk Instituut (een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen KNAW) doet innovatief onderzoek naar schimmels dat bijdraagt ​​aan de ontdekking en het begrip van schimmels en hun biodiversiteit en mogelijke oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Het Westerdijk Instituut beschikt over een veelomvattende en hoogwaardige collectie levende schimmels. De wetenschappers van het Westerdijk Instituut werken veel samen met anderen, denk aan kunstenaars, productontwikkelaars en bedrijven.

Over Bodemonderzoek met je Onderbroek

Begraaf tussen 26 maart en 1 april een katoenen onderbroek in je tuin. Graaf deze ergens tussen 8 en 16 juni tijdens de Nationale Tuinweek weer op. Waarschijnlijk is er weinig van over. Hoe kan dat? Schimmels en ander bodemleven hebben de onderbroek opgeruimd, opgegeten en verteerd. Kom meer te weten over de campagne Bodemonderzoek met je Onderbroek. Koop bijvoorbeeld op een van de vijf stadsboerderijen van Utrecht Natuurlijk het heuse Bodemonderzoek met je Onderbroek onderzoekspakket!

Praktische informatie over de lezing

 • Locatie: Bieb Neude (Neude 11, 3512AE Utrecht), zaal “het Lab”
 • Datum: zondag 9 juni, 14.30-15.30 uur
 • Toegang: gratis

*) let op: deze lezing was oorspronkelijk aangekondigd op zondag 16 juni!

Inschrijven op deze activiteit

Activiteiten formulier
Voorbeeld: 0000AA
Hoe heb je kennisgenomen van deze activiteit?
Nieuwsbrief
Interessegebied(en)