Stadswandelingen: Zaailingen, Zocher en de Zachte stad

Meer informatie
De Zaailingenwandeling is een zintuigelijke tocht langs markante zaailingen in de binnenstad van Utrecht en aangrenzend gebied. Loop mee op zondag 19 of 26 september of 3 oktober.
Wonderlijk hoe goed we als mensen van vlees en bloed gedijen in gebouwen van steen en beton, hoe gemakkelijk we lopen op asfalt en kasseien en kunst bekijken in geacclimatiseerde museumzalen. We kleden ons in zachte materialen die zich soepel naar ons lichaam voegen. Om ons thuis te voelen zoeken we herkenning in de wereld om ons heen.

Waar is de stad zacht? Waar is er ruimte voor het onvoorspelbare en ongeplande? Waarin herkennen we onszelf?

Zonder planten en bomen zou de stad een woestijn zijn, waarin het voor mensen slecht toeven is. Begin 19e eeuw legde Zocher jr. langs de singel een park aan, dat in de loop van de tijd is uitgegroeid tot een waardevolle groene zone midden in de stad, met bijzondere perspectieven. Destijds werd dit ook wel ‘de Wandelingen’ genoemd. Het park verleent mensen de mogelijkheid zich anderszins te verhouden tot de stad en zichzelf.

Zaailingen zijn zeldzaam in de stad – ze zijn er alleen als mensen ze gedogen.

In onze manier van doen schuilen allerlei gewoonten die bepalen wat we zien en ervaren. Net buiten de vanzelfsprekendheid ligt een gebied te wachten op betreding – in scheuren, tussen stoeptegels en traptreden, waar zaailingen de weg vinden in een stenige stad. Laten we in hun voetsporen treden en zoeken naar de zachte stad.

In deze wandeling word je uitgenodigd anders dan anders te bewegen en te kijken. Zintuiglijk, zoekend, soms zwijgend, aandachtig, luisterend.

De wandeling meandert vanuit de museumtuin door de binnenstad en langs de Singel weer terug.

Een concept van Ienke Kastelein en Hans van Lunteren.

 

Praktische informatie

Data en tijden

  • Zondag 19 september 11.00 tot 13.00 uur
  • Zondag 26 september 11.00 tot 13.00 uur
  • Zondag 3 oktober 11.00 tot 13.00 uur

Aanmelden
De wandeling is gratis op vertoon van een geldig museumticket. Meld je aan voor een van de wandelingen via deze link (Eventbrite) en boek dan voor de betreffende datum en tijd een online museumticket via Centraal Museum. Zorg ervoor dat je bij je bezoek het geldig museumticket kan tonen.

Locatie
De wandelingen vinden plaats in de omgeving van het Centraal Museum in Utrecht. Graag verzoeken we je om je om 10.45 uur te melden in de museumtuin, het startpunt van de wandeling.

Toevallig groen, zaailingen van de stad

De wandeling is een onderdeel van het projectToevallig groen, zaailingen van de stad. Samen met Jessica van Essen (Utrecht Natuurlijk) en Hans van Dijk (BNNVara) ontwikkelde Hans van Lunteren dit project dat te zien is in de tentoonstellingDe botanische revolutiebij het Centraal Museum Utrecht. In de bijbehorende videoreeks, uitgezonden door RTV Utrecht en artikelenserie, te lezen in DUIC, komen bewoners aan het woord die een bijzondere band hebben met zo’n spontaan gegroeide boom voor hun deur of in hun straat.

 

De botanische revolutie – over de noodzaak van kunst en tuinieren

De workshops vinden plaats in het kader van de tentoonstellingDe botanische revolutie – over de noodzaak van kunst en tuinieren, die van 11 september 2021 tot en met 9 januari 2022 in het Centraal Museum Utrecht te zien is. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de tuin als vruchtbare inspiratiebron voor kunstenaars. Door de eeuwen heen hebben kunstenaars, schrijvers, dichters en denkers de tuin telkens op een andere manier beschreven, weergegeven en vormgegeven. Gerrit Komrij – aan wiens Huizinga-lezing uit 1990 de titel is ontleend – beschrijft hoe het beeld van de tuin lange tijd nauw verweven is geweest met mentaliteitsontwikkelingen en controverses tussen ideeën werelden. Ook in hedendaagse kunst is de tuin een rijke bron van inspiratie. Het is geen romantisch verlangen dat centraal staat, maar de roep om een nieuw bewustzijn van onze relatie met de aarde. Wat voor actuele reflecties bieden kunstenaars op het paradijs, de volkstuin, botanie en klimaatverandering? Verrassende klassieke en moderne voorbeelden tonen de diepe wortels van de thema’s uit de tentoonstelling.

Inschrijven op deze activiteit