[VOL] Workshop: Fermenteer het seizoen! – herfst

Meer informatie
Groenten in een pot. Handig, hip en gezond. Volg de smakelijke workshop op Stadsboerderij Gagelsteede. Meld je aan en doe ook mee.

 

Groentefermentatie beleeft de laatste jaren een heuse revival. Vroeger werd deze techniek vooral gebruikt om producten langer houdbaar te maken, tegenwoordig fermenteert men omdat het hip en gezond is. Fermentatie is een proces waarbij voedingsmiddelen door de werking van goede bacteriën, schimmels en gisten op een positieve manier veranderen. Het voedingsmiddel is niet alleen langer te bewaren, maar ook lichter verteerbaar en de smaak verandert. Zuurkool is gefermenteerde witte kool, andere bekende gefermenteerde voedingsmiddelen zijn onder andere yoghurt, kaas, bier en sojasaus. Fermenteren van groenten kan het hele jaar door, dus niet alleen met kolen in de winter. In elk seizoen kun je fermenteren met de groenten van dat seizoen.

Tijdens deze workshop krijg je de kneepjes van de groentefermentatie helemaal onder de knie. Je leert over twee soorten van fermentatie; droge en natte fermentatie. Je leert de basisprincipes van het fermenteren, waarna je zelf aan de slag gaat met een groente van dit seizoen.
Je gaat naar huis met een pot groenten (droge fermentatie) die je thuis rustig verder laat fermenteren tot je het kunt eten. Verder neem je tal van tips mee om thuis ook aan de slag te gaan met het fermenteren van groenten.

 

Zelf meenemen
Voor deze workshop neemt elke deelnemer zelf mee:
• Snijplank
• Schone theedoek
• Mandoline of koolschaaf (als je die hebt)
• Keukenweegschaal (als je die hebt)
• Schort (indien wenselijk)

Alle andere benodigdheden en ingrediënten zijn aanwezig op de locatie.

 

Inschrijven verplicht
De workshop is op zaterdagmiddag 26 november van 14.00 tot 16.00 uur. Schrijf je in via het inschrijfformulier hieronder. Per persoon één formulier.
Deelname kost 15,00 euro per persoon. Dit is inclusief de ingrediënten. De betaling verloopt via iDEAL.

Zie je geen inschrijfformulier? Dan zijn de twaalf beschikbare plekken helaas vol.
Kijk dan even verder in de activiteitenkalender of hieronder. Deze workshop wordt enkele keren in 2022 gegeven. Wellicht is er op een ander moment of bij een andere interessante (voeding) workshop nog wel plek.

Deze workshop bieden we aan in samenwerking met Velt Utrecht.
De workshop wordt gegeven door Carla Glorie van De Dansende Boom. Zij is ook docent bij Velt.

 

Coronamaatregelen
We hopen dat er geen coronamaatregelen meer gelden, mocht dit toch wel het geval zijn, dan houden we ons aan de dan geldende coronamaatregelen.

 

Geplande voeding workshops in 2022
Op (bijna) elke laatste zaterdag van de maand is er een voeding workshop op Gagelsteede:
• Zaterdag 26 februari – Fermenteer het seizoen! – winter
• Zaterdag 26 maart – Ecozoet: Koken met zoet, zonder geraffineerde suiker
• Zaterdag 30 april – Van groente tot spread
• Zaterdag 28 mei – Fermenteer het seizoen! – voorjaar
• Zaterdag 25 juni – Ecozoet: Koken met zoet, zonder geraffineerde suiker
• Zaterdag 27 augustus – Fermenteer het seizoen! – zomer
• Zaterdag 24 september – Ecozoet: Koken met zoet, zonder geraffineerde suiker
• Zaterdag 29 oktober – Van groente tot spread
• Zaterdag 26 november – Fermenteer het seizoen! – herfst

 

Let op
Er komen ook interessante tuinier workshops op Stadstuin Klopvaart.
En op Stadstuin Zuilen komen ook uiteenlopende workshops en activiteiten. Houd de activiteitenkalender daarom goed in de gaten!

 

Omdat Utrecht Natuurlijk voorafgaand aan een activiteit kosten maakt voor de organisatie van deze activiteit, geldt er een annuleringsregeling.

Inschrijven op deze activiteit

Deze activiteit zit vol