Workshop Poetische blauwdruk van de natuur

 • Wanneer
  vr 1 september
  13.30 tot 16.30 uur
 • Thema
  • Natuur
  • Voedsel
 • Voor wie
  • Volwassenen
 • Locatie
 • Kosten
  € 30,00
 • Inschrijven
Meer informatie
Maak kennis met de magische techniek van het blauwdrukken, afgewisseld met korte, toegankelijke schrijfoefeningen.

In het project Poëtische Blauwdruk van de Natuur bundelen kunstenaar Jacolien de Jong en dichter Suzanne van Leendert hun creativiteit. Samen werkten zij aan een reeks kunstwerken die bestaat uit blauwdrukken van planten waarin aansprekende poëtische teksten verwerkt zijn. Zij delen hun liefde voor de natuur, hun zorgen over de klimaatverandering en de rol die je als mens in de natuur inneemt. Zij nodigen je van harte uit deel te nemen aan één van de workshops Poëtisch Blauwdrukken die zij aanbieden binnen dit project op de stadstuinen van Utrecht Natuurlijk.

Workshops

Laat je creativiteit tot bloei komen
Maak tijdens de workshop kennis met de magische techniek van het blauwdrukken, afgewisseld met korte, toegankelijke schrijfoefeningen. Je hoeft geen creatieve ervaring te hebben, en ook geen ervaring met schrijven. Zin om lekker bezig te zijn in een fijne, gezellige workshop is alles dat je nodig hebt!

Sta stil bij de oogst van de dag
De natuur is net een lopend buffet. Tijdens een wandeling kom je vrijwel altijd eetbare planten tegen. Denk aan bramen, beukennootjes of blauwe bosbessen, maar ook aan veldzuring of zevenblad. Duurzaam en gezond. Dat geldt ook voor groente die je zelf teelt in een moestuin. Verser wordt het niet!

Gaaf, gekarteld, rond of lang
Heb je wel eens echt goed naar een blad gekeken? Geïnspireerd door wat er op dat moment groeit en bloeit in de moestuin van de locatie van Utrecht Natuurlijk maak je twee of drie blauwdrukken van planten waar je een korte tekst aan toevoegt.

Jouw blauwdruk op de expositie
Tijdens de workshop word je stap voor stap begeleid. Jacolien leert je hoe je blauwdrukken maakt en onder leiding van Suzanne doorloop je een creatief schrijfproces. Ervaring is niet nodig. Als kers op de taart komt één van jouw blauwdrukken op de tentoonstelling te hangen op een slotexpositie in het Castellum Hoge Woerd. Hoe leuk is dat! De blauwdruk blijft jouw eigendom en krijg je na afloop van de expositie terug.

Waar en wanneer
De workshops vinden plaats op de stadsboerderijen van Utrecht Natuurlijk:

Tijdstip workshops: 13.30 – 16.30 uur
Kosten: € 30 per persoon

De annuleringsregeling van Utrecht Natuurlijk is van toepassing.

Expositie

Wil je zien hoe Jacolien en Suzanne zich in hun kunstwerken hebben laten inspireren door de natuur in hun eigen omgeving? Kom dan vanaf 4 oktober kijken naar de expositie Poëtische Blauwdruk van de Natuur in Castellum Hoge Woerd. Jouw mooiste werk uit de workshop wordt ook onderdeel van de expositie.

Waar en wanneer

 • woensdag 4 oktober 2023 t/m zondag 7 januari 2024
 • expositieplatform van Castellum Hoge Woerd, Hoge Woerdplein 1, 3454 PB Utrecht
 • openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur (gratis toegankelijk)

 

Over cyanotype – Magisch blauw
Cyanotype printen, ook wel blauwdrukken genoemd, is een fotografische techniek die is ontwikkeld door wetenschapper John Herschel in 1842. De techniek werd meer dan 100 jaar gebruikt voor het fotokopiëren van ontwerpen en bouwtekeningen. Plantkundige Anna Atkins maakte de methode beroemd door deze te gebruiken om botanische afbeeldingen te maken van zeewieren en algen.
De basis van een blauwdruk is stevig papier waarop vloeistof is aangebracht die het papier lichtgevoelig maakt. Onder invloed van UV licht verandert het papier van kleur. In water ondergedompeld verschijnt de kenmerkende cyaanblauwe kleur. Waar je de planten hebt neergelegd of tekst hebt toegevoegd, blijft het papier wit. Zo ontstaat een blauwwitte afdruk met duidelijk herkenbare silhouetten van planten.

Over kunstenaar Jacolien de Jong en dichter Suzanne van Leendert
Zowel Jacolien als Suzanne houden zich in hun werk bezig met de natuur in hun eigen omgeving. Jacolien maakt beeldend werk dat de vergankelijkheid van het leven laat zien. Naast druk- en tekentechnieken maakt ze gebruik van organisch materiaal uit de natuur. Suzanne stelt in associatieve teksten vragen bij wat ze om zich heen ziet en ervaart en wat vanzelfsprekend lijkt te zijn Naast het schrijven van gedichten maakt Suzanne ook documentaires, waaronder de internationaal bekroonde documentaire VAART – een ode aan de stadsnatuur. Samen willen ze publiek betrekken bij hun werk en inspireren om ook zelf de natuur te ontdekken in woord en beeld.

www.jacoliendejong.kunstinzicht.nl
www.suzannevanleendert.nl

Inschrijven op deze activiteit

Activiteiten formulier
Nieuwsbrief
Interessegebied(en)