Workshop wenskaarten blauwdrukken

Meer informatie
Maak kennis met de magische techniek van het blauwdrukken. Feestdagen-special: wenskaarten maken.

In het project Poëtische Blauwdruk van de Natuur bundelen kunstenaar Jacolien de Jong en dichter Suzanne van Leendert hun creativiteit. Samen werkten zij aan een reeks kunstwerken die bestaat uit blauwdrukken van planten waarin aansprekende poëtische teksten verwerkt zijn. Zij delen hun liefde voor de natuur, hun zorgen over de klimaatverandering en de rol die je als mens in de natuur inneemt.

Speciaal voor de feestdagen geeft Jacolien een workshop wenskaarten maken: met de blauwdruk-techniek creëer je eigen wenskaarten. Je kiest zelf voor welke gelegenheid je de kaarten maakt (nieuwjaar, kerst, verjaardagen, wat je maar wilt).

Workshop

Laat je creativiteit tot bloei komen
Maak tijdens de workshop kennis met de magische techniek van het blauwdrukken. Je hoeft geen creatieve ervaring te hebben. Zin om lekker bezig te zijn in een fijne, gezellige workshop is alles dat je nodig hebt!

De workshop wenskaarten wordt gegeven door Jacolien de Jong.

Waar en wanneer
De workshop vindt plaats op stadsboerderij Steede Hoge Woerd (onderdeel van het Castellum Hoge Woerd), Hoge Woerdplein 1, 3454 PB Utrecht (inschrijven met het inschrijfformulier hieronder)

  • Tijdstip: 10.00 – 12.30 uur
  • Kosten: € 42,50 per persoon
  • De annuleringsregeling van Utrecht Natuurlijk is van toepassing.
  • De workshop gaat door bij minimaal 8 deelnemers. Bij annulering door ons krijgt u volledige restitutie van het deelnamegeld.
  • Maximum aantal deelnemers: 14.

Expositie

Wil je zien hoe Jacolien en Suzanne zich samen in hun kunstwerken hebben laten inspireren door de natuur in hun eigen omgeving? De expositie Poëtische Blauwdruk van de Natuur is te zien in het Castellum Hoge Woerd t/m zondag 7 januari 2024.

  • expositieplatform Castellum Hoge Woerd, Hoge Woerdplein 1, 3454 PB Utrecht
  • openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur (gratis toegankelijk)

Over cyanotype – Magisch blauw

Cyanotype printen, ook wel blauwdrukken genoemd, is een fotografische techniek die is ontwikkeld door wetenschapper John Herschel in 1842. De techniek werd meer dan 100 jaar gebruikt voor het fotokopiëren van ontwerpen en bouwtekeningen. Plantkundige Anna Atkins maakte de methode beroemd door deze te gebruiken om botanische afbeeldingen te maken van zeewieren en algen.
De basis van een blauwdruk is stevig papier waarop vloeistof is aangebracht die het papier lichtgevoelig maakt. Onder invloed van UV licht verandert het papier van kleur. In water ondergedompeld verschijnt de kenmerkende cyaanblauwe kleur. Waar je de planten hebt neergelegd of tekst hebt toegevoegd, blijft het papier wit. Zo ontstaat een blauwwitte afdruk met duidelijk herkenbare silhouetten van planten.

Over kunstenaar Jacolien de Jong en dichter Suzanne van Leendert
Zowel Jacolien als Suzanne houden zich in hun werk bezig met de natuur in hun eigen omgeving. Jacolien maakt beeldend werk dat de vergankelijkheid van het leven laat zien. Naast druk- en tekentechnieken maakt ze gebruik van organisch materiaal uit de natuur. Suzanne stelt in associatieve teksten vragen bij wat ze om zich heen ziet en ervaart en wat vanzelfsprekend lijkt te zijn Naast het schrijven van gedichten maakt Suzanne ook documentaires, waaronder de internationaal bekroonde documentaire VAART – een ode aan de stadsnatuur. Samen willen ze publiek betrekken bij hun werk en inspireren om ook zelf de natuur te ontdekken in woord en beeld.

www.jacoliendejong.kunstinzicht.nl
www.suzannevanleendert.nl

Inschrijven op deze activiteit

Activiteiten formulier
Voorbeeld: 0000AA
Nieuwsbrief
Interessegebied(en)