DSFW-workshop: Stof verven en inkt maken met wilgenbast

Meer informatie
Marijke Bongers geeft zondag 9 oktober tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week een gratis workshop stof verven en inkt maken met wilgenbast.

De wilg is een algemene én enorm veelzijdige boom. De Romeinen kenden de kwaliteiten van wilg al; archeologen hebben diverse kade-versterkingen in rivieren gevonden, gemaakt van gevlochten wilgenmatten. Tijdens deze workshop maak je kennis met een andere bijzondere kwaliteit van wilgen: verf maken. Met de bast van wilg kun je subtiele tinten verven in stoffen. Textiel-expert Marijke Bongers leert je hoe dit proces werkt.

Aansluitend geeft performer Tet Koffeman om 16.00 uur een zangperformance in het Wilgenkoningin kostuum gemaakt door Marijke. Dit kostuum werd op 23 september gebruikt tijdens de wake voor de bomen van Amelisweerd op het Domplein te Utrecht.

Praktische informatie:

  • Tijd: 13.00 – 15.45 uur
  • Plaats: het buitenleslokaal op Steede Hoge Woerd, bij het Castellum Hoge Woerd (Hoge Woerdplein 1, 3454 PB De Meern/Utrecht). Let op: het buitenleslokaal is buiten, kleed je wat warmer dan je normaal zou doen omdat je tijdens de workshop stil zit!
  • Aanmelden voor de workshop is verplicht; gebruik het formulier hieronder. Je contactgegevens worden bij inschrijving doorgestuurd aan workshopleider Marijke Bongers.
  • Maximaal 10 deelnemers. Ben je onverhoopt verhinderd? Zeg svp ruim op tijd af, zodat een ander je plaatsje kan innemen.
  • Bezoek expositie Compostkleding: voor aanvang van de workshop is het mogelijk om de gratis expositie Compostkleding te bezoeken. In het Castellum Hoge Woerd bevindt zich ook het CastellumCafé waar je kunt lunchen.
  • Openingstijden: het Castellum Hoge Woerd is open van 10.00 – 17.00 uur.

Gebruik svp het formulier hieronder om in te schrijven voor deze workshop.

—-

Deze workshop is onderdeel van de expositie Compostkleding: een natuurlijke toekomst voor onze fashion. Deze expositie in het Castellum Hoge Woerd is te bezichtigen van 16 juni t/m 16 oktober 2022 zie je op Steede Hoge Woerd hoe we anders met onze kleding om kunnen gaan. Hoe kan kleding bijdragen aan een groene, leefbare stad? Laat je inspireren door het textiel van de toekomst. Wat kunnen we leren van de Romeinen die 2.000 jaar geleden rondliepen op het Castellum Hoge Woerd? Hoe voelt leer van paddenstoelen? En welke kleuren krijg je als je verft met de natuur? 

Van 6 t/m 12 oktober vindt de landelijke Dutch Sustainable Fashion Week plaats. De expositie Compostkleding en de bijbehorende activiteiten zijn onderdeel van de Dutch Sustainable Fashion Week. 

Inschrijven op deze activiteit

Deze activiteit zit vol