Blijf op de hoogte!

Poëtische Blauwdruk

van de Natuur

In het project Poëtische Blauwdruk van de Natuur bundelen kunstenaar Jacolien de Jong en dichter Suzanne van Leendert hun creativiteit. Samen werkten zij aan een reeks kunstwerken die bestaat uit blauwdrukken van planten waarin aansprekende poëtische teksten verwerkt zijn. Zij delen hun liefde voor de natuur, hun zorgen over de klimaatverandering en de rol die je als mens in de natuur inneemt. 

Poëzie

Suzanne heeft uit alle poëzie van de workshopdeelnemers delen gehaald en samengevoegd tot nieuwe poëzie. Bekijk ze hieronder:

Zonder jou geen ik
Laten we het leven vieren!
De snelweg beleggen met bloemen als protest
Een bloementuin is als landkoraal
Al lang geen vlinder meer gezien

Zwerven
Doe je jas uit en blijf een tijdje
Sta stil om te groeien
Ontvouw je aan het licht
Liefde is nu

Verplant
Alles gaat voorbij
Maar als ik bloei dan bloei ik uitbundig
Waar liggen mijn roots?
Wortel mij

Hersenspinsels
Pluk mij niet ik geniet hier zo
De klank van ranken
Het geurspoor
Om je vingers bij af te likken

Vergeet mij niet, vergeet mij niet, vergeet mij niet
Vlieg maar weg…
Met de wind mee
Het zonlicht blijft
Het is goed zo

Magisch blauw

Cyanotype printen, ook wel blauwdrukken genoemd, is een fotografische techniek die is ontwikkeld door wetenschapper John Herschel in 1842. De techniek werd meer dan 100 jaar gebruikt voor het fotokopiëren van ontwerpen en bouwtekeningen. Plantkundige Anna Atkins maakte de methode beroemd door deze te gebruiken om botanische afbeeldingen te maken van zeewieren en algen.

De basis van een blauwdruk is stevig papier waarop vloeistof is aangebracht die het papier lichtgevoelig maakt. Onder invloed van UV licht verandert het papier van kleur. In water ondergedompeld verschijnt de kenmerkende cyaanblauwe kleur. Daar waar je planten hebt neergelegd of tekst hebt toegevoegd, blijft het papier wit. Zo ontstaat een blauwwitte afdruk met duidelijk herkenbare silhouetten van planten.

Kunstenaar Jacolien de Jong en dichter Suzanne van Leendert

Zowel Jacolien als Suzanne houden zich in hun werk bezig met de natuur in hun eigen omgeving. Jacolien maakt beeldend werk dat de vergankelijkheid van het leven laat zien. Naast druk- en tekentechnieken maakt ze gebruik van organisch materiaal uit de natuur.

Suzanne stelt in associatieve teksten vragen bij wat ze om zich heen ziet en ervaart en wat vanzelfsprekend lijkt te zijn. Naast het schrijven van gedichten maakt Suzanne ook documentaires, waaronder de internationaal bekroonde documentaire ‘VAART – een ode aan de stadsnatuur’. Samen willen ze publiek betrekken bij hun werk en inspireren om ook zelf de natuur te ontdekken in woord en beeld.

www.jacoliendejong.kunstinzicht.nl
www.suzannevanleendert.nl

Workshops

Laat je creativiteit tot bloei komen
Maak kennis met de magische techniek van het blauwdrukken, afgewisseld met korte, toegankelijke schrijfoefeningen. Je hoeft geen creatieve ervaring te hebben, en ook geen ervaring met schrijven. Zin om lekker bezig te zijn in een fijne, gezellige workshop is alles dat je nodig hebt!

Sta stil bij de oogst van de dag
De natuur is net een lopend buffet. Tijdens een wandeling kom je vrijwel altijd eetbare planten tegen. Denk aan bramen, beukennootjes of blauwe bosbessen, maar ook aan veldzuring of zevenblad. Duurzaam en gezond. Dat geldt ook voor groente die je zelf teelt in een moestuin. Verser wordt het niet!

Gaaf, gekarteld, rond of lang
Heb je wel eens echt goed naar een blad gekeken? Geïnspireerd door wat er op dat moment groeit en bloeit in de stadstuin van de locatie van Utrecht Natuurlijk maak je twee of drie blauwdrukken van planten waar je een korte tekst aan toevoegt.

Jouw kunstwerk in het museum!

Tijdens de workshop word je stap voor stap begeleid. Jacolien leert je hoe je blauwdrukken maakt en onder leiding van Suzanne doorloop je een creatief schrijfproces. Ervaring is niet nodig. De blauwdrukken van de workshopdeelnemers zijn te zien in de expositie in Castellum Hoge Woerd.

Waar en wanneer
De workshops vonden in september 2023 plaats op de stadsboerderijen van Utrecht Natuurlijk en waren zeer populair.