Blijf op de hoogte!

Utrecht strijdt mee met de Bodemdieren Battle of the cities

Nog tot en met 5 oktober zijn het de Bodemdierendagen. Dit jaar is het thema: bodemdieren in de stad. Vijf grote steden gaan met elkaar battelen om Bodemdierenstad van het jaar te worden. Utrecht gaat het opnemen tegen Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Maastricht.

Op 28 september gaan de Utrechtse stadsecologen op het Lombokplein een half uur lang zoveel mogelijk bodemdieren zoeken. Doe je mee? Hoe meer we vinden, hoe meer kans we maken om Bodemdierenstad 2022 te worden.

Belang bodemdieren

Want het bodemleven is een onmisbare schakel om steden aangenaam en leefbaar te houden. Juist nu de gevolgen van klimaatverandering ook in de stad steeds duidelijker worden. Voor de bomen en planten in de stad, die we steeds harder nodig hebben, zijn bodemdieren van levensbelang. In een handje gezonde aarde zijn het er enkele miljarden, met zo’n 5000 soorten. Van microscopisch kleine bacteriën en schimmels, via de met het oog nét zichtbare aaltjes en springstaarten, tot de grotere bodembeesten zoals kevers, pissebedden, duizendpoten, wormen en kevers. Zij zorgen samen voor het recyclen van dode planten, het voorkomen van droogte en betere afvoer van overtollig water. En ze dienen zelf als voedsel voor zoogdieren en vogels. Het is een ingewikkeld samenspel: het bodemvoedselweb.

Veel gewonnen door groene tuinen en stadsparken

In de stad gebeurt veel dat een negatieve invloed heeft op de bodem: inwoners gebruiken (steeds dezelfde) wegen, er wordt gegraven en gebouwd. De bodem raakt daardoor steeds meer verdicht of wordt soms zelfs helemaal vernieuwd. Na zulke activiteiten kan het zomaar 10 jaar duren voordat het bodemecosysteem weer van de juiste kwaliteit is. En dan nog blijkt onder meer uit de gegevens van acht jaar Bodemdierendagen dat de bodems van groene tuinen en stadsparken veel beter scoren dan die van betegelde tuinen. Ook rond pleinen, langs wegen en straten valt nog veel te winnen. En dat wordt met de steeds zichtbaardere effecten van klimaatverandering alleen maar belangrijker.

Goede stadsinrichting nodig

Stedelijke inrichters en gemeentelijke beleidsmakers kunnen het leven van de onmisbare bodemdieren gemakkelijker maken door rekening te houden met de inrichting en het juiste beheer van de bodem. Denk aan minder bestrating, bodem bedekkende planten, losse boomstammetjes her en der, herfstbladeren achterlaten, en snoeien in het voorjaar in plaats van de herfst. En alle inwoners kunnen dit zelf ook doen in hun tuinen.

Vier Bodemdierendag op Steede Hoge Woerd

Ook op onze stadsboerderij Steede Hoge Woerd in De Meern besteden we aandacht aan bodemdieren. We vieren op zondag 2 oktober Bodemdierendag, in combinatie met het Oogstfeest en Dierendag. Klik hier voor meer info.

Deel dit bericht :

Gerelateerde berichten

Nieuws

Kom werken in onze horeca!

Op Stadstuin Zuilen, Stadsboerderij Griftsteede en Stadsboerderij Koppelsteede zoeken we collega’s voor onze cafés. Je zorgt dat de locatie een warme en gezellige plek is,

Lees verder »