Blijf op de hoogte!

Compostkleding

Een natuurlijke toekomst voor onze fashion

Je kleding als grondstof voor de moestuin. En andersom: de tuin als grondstof voor je kleding. Dat is het uitgangspunt voor het project Compostkleding.

Van 16 juni t/m 16 oktober 2022 zie je op Steede Hoge Woerd hoe we anders met onze kleding om kunnen gaan. Hoe kan kleding bijdragen aan een groene, leefbare stad? Laat je inspireren door het textiel van de toekomst. Wat kunnen we leren van de Romeinen die 2.000 jaar geleden rondliepen op het Castellum Hoge Woerd? Hoe voelt leer van paddenstoelen? En welke kleuren krijg je als je verft met de natuur? Doe mee met workshops, laat je verwonderen door beeldende kunst en ervaar de verrassend kleurrijke wereld van plantaardig textiel.

Ter gelegenheid van de Dutch Sustainable Fashion Week is de wolcascade van Stichting Fibershed een tijdelijk extra onderdeel van de expositie, totstandgekomen dankzij een bijdrage van het Initiatievenfonds van de gemeente Utrecht. 

Compostkleding is een brede samenwerking van wetenschappers, kunstenaars en makers. Ze worden allemaal gedreven door de wens om de huidige kledingindustrie duurzamer te maken. Onze huidige omgang met kleding heeft geleid tot een van de meest milieuverwoestende industrieën ter wereld. 

De oplossing zit voor een deel dicht bij ons: bij de planten, in de aarde onder onze voeten en in de onzichtbare schimmels en bacteriën om ons heen. Compostkleding zet onze geitenwollensokkenvooroordelen over composteerbaar textiel aan de kant. Onze ontwerpers laten met hun frisse kijk zien dat de kleding modern, kleurrijk en aantrekkelijk kan zijn. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht laten zien hoe ver ze zijn in het ontwikkelen van natuurlijk afbreekbare stoffen die we in de toekomst in de kledingindustrie toe kunnen passen. Modespecialisten, activisten en vrijwilligers: samen verweven we kleding en de moestuin tot een nieuwe visie op mode en textiel. 

Links: Ilse Kremer verft textiel met bacteriën en schimmels Rechts: Marije Dijkstra verft met lokale klei

Planning en bezoek

Compostkleding is van 16 juni t/m 16 oktober 2022 gratis te bezoeken op Steede Hoge Woerd in het Castellum Hoge Woerd: op het Expositieplatform in het Castellum, in de foyer en op de tuinen van de stadsboerderij.

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
Adres: Hoge Woerdplein 1, 3454 PB Utrecht/De Meern.
Meer informatie over Steede Hoge Woerd vind je hier.

Programma Compostkleding

Tijdens het project Compostkleding kun je meedoen aan workshops, lezingen en andere inspirerende bijeenkomsten.

Tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week (6 t/m 12 oktober 2022) is er een speciaal programma. De opening van Compostkleding heeft plaatsgevonden tijdens de Nationale Archeologiedagen, op donderdag 16 juni 2022.

ACTIVITEITEN GEWEEST:

 • Dutch Sustainable Fashion Week – Lezing Schimmels en fashion door Prof. Dr. Han Wosten. Op donderdagavond 6 oktober gaf Han Wosten een gratis lezing over schimmels en hoe die o.a. in fashion toegepast kunnen worden.
 • Dutch Sustainable Fashion Week – Materiaalexperimenten met lisdodden Workshop. Op vrijdag 7 oktober gaf Afke Huitema een workshop accessoires maken met lisdodden. 
 • Dutch Sustainable Fashion Week – Fabulous Fungi Tie Dye Workshop. Op zaterdag 8 oktober gaf Ilse Kremer een workshop verven met schimmels. 
 • Dutch Sustainable Fashion Week – Workshop verven met wilg. Op zondag 9 oktober gaf Marijke Bongers een workshop hierover. 
 • Workshop Verven met natuurlijke pigmenten: op zaterdag 18 juni gaf Iris Speerbijter een workshop Natuurlijk verven.
 • Workshop Verven met natuurlijke pigmenten: op zondag 19 juni gaf meewerkend kunstenaar Marije Dijkstra een workshop Natuurlijk verven.

Betrokkenen

Tijdens de expositie Compostkleding is werk te zien van:

En verder werken mee:

 • Emma Riethorst, projectleider en co-curator
 • Kim Poldner, lector circular business Haagse Hogeschool
 • Rosa Scholtens, journalist en expert textielcirculariteit: rosascholtens.nl
 • Han Wosten, professor microbiologie Universiteit Utrecht
 • Erik Graafstal, gemeente-archeoloog Museum Hoge Woerd

Compostkleding wordt mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van
het Prins Bernhard Cultuurfonds, stichting Zabawas, Fonds NME, het KF Heinfonds, het BNG Cultuurfonds, stichting Stokroos en het Fentener van Vlissingenfonds.