Blijf op de hoogte!

8 juli opening Bee Embassy: een landmark voor de Zwarte Bij

Bee Embassy op Steede Hoge Woerd, werk door Zeger Reyers
Vrijdag 8 juli vindt het openingsfeest van de Bee Embassy plaats op Steede Hoge Woerd in Leidsche Rijn. Ben jij er ook bij?

Fietsers kijken verrast op als ze langs de Vicuslaan rijden rond Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn. Een bolvormige sculptuur met daarop 4500 soep- en eetborden pronkt nu in de tuinen van Steede Hoge Woerd. Uit de borden groeien bijvriendelijke planten die ook een schuilplaats bieden voor andere bestuivers. Het kunstwerk onderstreept zo de cruciale rol van bijen in onze voedselketen en landbouweconomie.

De Bee Embassy biedt onderdak aan een volk Zwarte Bijen. Dit is een oud inheems bijenras dat hier al aanwezig was in de Romeinse tijd. Dit ras zal uitvliegen in de tuinen bij het Castellum, maar ook op zoek gaan naar voedsel in de tuinen van de buurt. Zo komen natuur, cultuur en erfgoed verrassend samen.

De Bee Embassy is een initiatief van de Belgische organisatie Reaktor21 en kunstenaar Zeger Reyers, die in 2021 de Open Call: NatuurCultuur van het Fentener van Vlissingen Fonds wonnen. Samen met de Zwermrepubliek en Utrecht Natuurlijk bouwden zij de ambassade die nog tot 2025 in de tuinen blijft staan.

Reaktor21, Utrecht Natuurlijk en de Zwermrepubliek werken tot 2025 verder aan het programma Pollinations, dat lokale verenigingen, kunstenaars en ecologische thema’s bij elkaar brengt. Zo wordt de Bee Embassy een interessante plek om verder na te denken over allerlei kruisbestuivingen voor de bijvriendelijkste stad in Nederland.


Openingsfeest op vrijdag 8 juli

Kom op vrijdag 8 juli naar Steede Hoge Woerd! Om 15.30 uur is de opening van de Bee Embassy. We openen de Bee Embassy met een dansperformance georganiseerd door Gent Bougement (Bérengère Bodin en Tchi Ann Liu) en een openingswoord door Tim Joye van Reaktor21, kunstenaar Zeger Reyers en Marco Kraakman, onze Bee Embassy imker.

De Bee Embassy wordt mede mogelijk gemaakt door het Fentener van Vlissingen Fonds, het Ondernemersfonds Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeente Utrecht. De dansperformance wordt aangeboden door de Vlaamse Ambassade.

Meer informatie over de Bee Embassy vind je hier.

 

Deel dit bericht :

Gerelateerde berichten