Blijf op de hoogte!

Festival-honing van Utrechtse bijen

In augustus beginnen de dagen korter te worden. Dat is voor de bijen het teken om hard te gaan werken aan hun wintervoorraad honing. Met hun honing komen ze de lange, koude winter door.

In het eenmalige Festival-Boerderijpakket van het Leidsche Rijn Festival en Utrecht Natuurlijk zit o.a. honing van de bijen die rondvliegen op Griftsteede, de stadsboerderij in het centrum van Utrecht. In augustus beginnen de dagen korter te worden. Dat is voor de bijen het teken om hard te gaan werken aan hun wintervoorraad honing. Met hun honing komen ze de lange, koude winter door. De honing in het Festival-pakket is dan ook gemaakt in de zomer van vorig jaar.

Bijen maken honing van nectar die ze in bloemen vinden. Nectar van bloemen is veel dunner dan de honing die wij kennen. De bijen verwerken de nectar totdat het precies de juiste dikte heeft. Dat doen ze door de nectar in te slikken. Ze verteren het, slikken het nog een keertje door, verteren het nog een keertje. Dat proces herhalen ze totdat ze tevreden zijn. De bijen vullen hun raten met de honing. Maar zelfs dan zijn ze nog niet klaar. Daarna wapperen ze met hun vleugels boven de raten, totdat de honing de perfecte dikte heeft. Pas als ze echt helemaal tevreden zijn over de dikte van de honing, sluiten ze de raat met een klein laagje was. Zo hebben ze een mini-voorraadpotje honing in hun raat.

Al dat werk proef je terug in de honing. De imkers die samenwerken met Utrecht Natuurlijk vinden het belangrijk dat de bijen overwinteren op hun eigen honing. Vaak geven imkers de bijen suikerwater om hun volken door de winter te krijgen. Hun eigen honing geeft echter de beste bescherming tegen schimmels, bacteriën en andere plagen die de bijen in de winter moeten trotseren. Zo komen onze stadsboerderij-bijen gezond en sterk de winter door.

Bestel het Festival-Boerderijpakket

Wil je ook zo’n heerlijk potje verantwoorde Utrechtse honing? Bestel dan het Festival-Boerderijpakket; daar krijg je ook andere mooie Utrechtse, duurzame producten bij zoals een heerlijk Maximum-biertje, worst van de koeien van Eilandsteede in Kanaleneiland en nog veel meer. En je haalt er het Leidsche Rijn Festival-sfeertje mee in huis; heerlijk om de zomer mee af te sluiten. Zolang de voorraad strekt dus wacht niet te lang! Alle informatie vind je hier.

Deel dit bericht :

Gerelateerde berichten