Blijf op de hoogte!

Ga mee op excursie tijdens de Nacht van de Vleermuis

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus vindt in heel Europa de 25ste Nacht van de Vleermuis plaats. Ook in Utrecht zijn er activiteiten. Vrijwilligers van het Utrechtse vleermuisproject BAT030 geven excursies over deze fascinerende dieren.

Ga op vrijdagavond 27 augustus mee en ontdek de wereld van vleermuizen in de stad! Tijdens de excursies leer je over de leefwijze van vleermuizen, welke soorten er in Utrecht leven en hoe je zelf een bijdrage kunt leveren aan de bescherming van deze vliegende zoogdieren. Vrijwilligers van BAT030 en Zoogdierwerkgroep Utrecht ZOUT vertellen je er alles over. Ze hebben batdetectors bij zich: apparaatjes waarmee we het onhoorbare geluid van vleermuizen omzetten in geluid dat wij mensen kunnen horen. Je gaat met een hele andere blik naar je stad kijken als je kennis hebt gemaakt met de wereld van de vleermuizen.

Kijk voor meer informatie en aanmelden bij de betreffende excursie via de links hieronder:

  • Voorveldse Polder (Utrecht-Oost): vrijdag 27 augustus, verzamelen 21.00 uur [VOL]
  • Oud Zuilen: vrijdag 27 augustus, verzamelen 20.30 uur [VOL]
  • Park Lepelenburg/Maliebrug (Centrum): vrijdag 27 augustus, verzamelen 20.30 uur [VOL]
  • Koppelsteede en Beatrixpark (Lunetten), inclusief een kort natuurcollege: vrijdag 27 augustus, verzamelen 20.00 uur [VOL]

Deelname is gratis, van te voren opgeven is verplicht.

BAT030 is de verzamelnaam voor het onderzoek naar vleermuizen in de gemeente Utrecht. Dit onderzoek wordt vanaf 2014 grotendeels gedaan door vrijwilligers. Bij BAT030 wordt onderzoek gedaan naar kraamgroepen van gewone dwergvleermuizen, naar de bezetting van open en dichte vleermuiskasten en met vaste fietsroutes wordt de manier waarop vleermuizen de stad ‘gebruiken’ onderzocht. De gemeente Utrecht is opdrachtgever van BAT030. Stichting Utrecht Natuurlijk doet de projectcoördinatie en is aanspreekpunt voor de vrijwilligers.

In vele landen in Europa wordt in het weekend van 27 en 28 augustus aandacht besteed aan vleermuizen. Internationaal gezien is het in 2021 de 25ste keer dat de Bat Night plaatsvindt, als initiatief van Eurobats. Ook in Nederland zijn er vleermuisactiviteiten voor jong en oud verspreid over het land. Op www.nachtvandevleermuis.nl staat een overzicht van alle activiteiten in het land.

Deel dit bericht :

Gerelateerde berichten