Van zaterdag 22 oktober 2022 t/m 8 januari 2023 te zien in het Castellum Hoge Woerd: de expositie Natuur in Eenvoud. Met schilderijen door Martha Goedings en aardewerk door Anke van der Kwaak. Te zien op het expositieplatform van dinsdag t/m zondag tussen 10 en 17 uur.

Sumi-e techniek

Martha maakt sumi-e inktschilderingen op dun rijstpapier. Ze geeft les in die techniek. Sumi-e inktschilderen is al eeuwenoud. De techniek komt uit China en Japan. Je gebruikt rijstpapier, inkt en bamboe penselen. De penseelstreken moeten kracht, vitaliteit, of juist tederheid, uitstralen, naar gelang je onderwerp: de luchtigheid van een klaproos, de vrolijkheid van een vogel. Bij sumi-e inktschilderen gaat het erom de essentie te vangen, van een boom, dier of mens. Niet per se om iets na te schilderen of te kopiëren. De natuur is van zichzelf al erg creatief en van grote schoonheid. “Kopiëren is eigenlijk zinloos en onbegonnen werk. We kunnen ons wel door de natuur laten inspireren,” aldus Martha.

Bij sumi-e gaat het om het weglaten: “Alles wat overbodig is, in een schilderij van een vogel, bloem of boom, wil ik liefst weglaten. Less is more. In de natuur komt eigenlijk geen zwart voor. In het westen lossen ze dat ‘probleem’ vaak op, door alle kleuren met elkaar te mengen (blauw, paars, groen, bruin), zodat de kleur erg donker wordt, maar geen zwart.”

Bezoek ook de website van Martha Goedings.

Expositie

Praktische bezoekersinformatie expositie

Workshop

In deze workshop leer je zelf vogels tekenen met sumi-e techniek op rijstpapier. Er zijn opgezette vogels om naar voorbeeld te tekenen.

Praktische informatie workshop: