Een kijkje bij de kaaslessen

In de winter geeft Utrecht Natuurlijk lessen kaas maken aan leerlingen van alle basisscholen in Utrecht. Leerlingen van groep 5 t/m 8 komen op bezoek op de Steedes van Utrecht Natuurlijk. Ze leren hoe kaas gemaakt wordt door het zelf te doen. Wrongel, wei, stremsel, wat is dat? Na deze les weten de kinderen het. Ze maken het magische ­proces mee dat melk tot kaas omtovert. En ze leren nuttige feitjes over de koe en de geit, die de melk voor onze kaas leveren. Op de kaas­proeverij proeven ze verschillende soorten kaas.

Niet om op te eten

In een echte kaasfabriek of op de kaasboerderij werkt de boer hygiënisch zodat de kaas gegeten kan worden door mensen. Maar tijdens de les maken wij kaas zonder dat het lokaal ontsmet is en we werken gewoon met onze handen. De kaas die wij maken kunnen mensen daarom niet eten. Op Steede Hoge Woerd hebben we Betsy, Cas en Cis, onze wolharige varkens. En die zijn heel blij met onze kaasjes. Na de les voeren we de varkens.

En hoe gaat dat dan?

Op dinsdag 26 november kwam groep 6 van de OBS Kees Valkenstein uit Vleuten voor hun kaasles. Bekijk hieronder de beeldreportage en volg het proces van melk tot kaas. Wil jij met je klas ook een keer een kaasles volgen? Bekijk het volledige educatie-aanbod van Utrecht Natuurlijk hier.

Bedankt aan meester Jamie, de betrokken ouders en natuurlijk de leerlingen zelf voor deze reportage.