Een kritische jury bestaande uit wethouder Lot van Hooijdonk, wetenschapper aan de Universiteit van Utrecht Klaas van Egmond en Jaarbeursdirecteur Rob van der Heijden beoordeelden de ideeën van de leerlingen op: klimaat en duurzaamheid, draagt het idee bij aan de oplossing van het klimaatvraagstuk, originaliteit en presentatie.
Na een les over klimaat en klimaatverandering gingen de leerlingen enthousiast aan de slag met zelf bedachte oplossingen. Daar zaten veel creatieve ideeen bij zoals de douchegame app gericht op korter douchen, de kinetische speeltuin, stroom opwekken terwijl je schommelt of wipt, een piano waarmee je stroom kunt opwekken door muziek te maken en energie uit je regenpijp door kleine watermolentjes in je regenpijp te maken waardoor regen ook nog iets leuks oplevert.
Eervolle vermeldingen kregen de groepjes met het idee om weggooien van afval leuker te maken. Zij worden binnenkort ontvangen in de Jaarbeurs om te kijken of ze daar iets kunnen bedenken om het weggooien te verbeteren. Om veel meer zonnepanelen toe te passen in allerlei voorwerpen die je dagelijks gebruikt maken zij kennis met de zonne-energie expert van de Universiteit Utrecht.
Het beste idee van de Utrechtse kinderklimaattop is een uitgewerkt plan om elektrische fietsen veel aantrekkelijker te maken voor meesters en juffen, maar ook voor andere werknemers, opdat ze goedkoper, sneller en milieuvriendelijk met de elektrische fiets naar het werk kunnen gaan. Wethouder Lot van Hooijdonk gaat dit idee opnemen in haar mobiliteitsprogramma voor de stad Utrecht waar de leerlingen ook een rol in krijgen voor de uitvoering. De winnaars mogen met de hele klas een bezoek brengen aan NEMO in Amsterdam.
Deze Kinderklimaattop werd georganiseerd in samenwerking met de gemeente Utrecht als opmaat naar de klimaattop in Parijs.