Het Lisdoddelint

De veelzijdigheid van de natuur

De natuur doet ons iedere dag opnieuw verwonderen en is onwijs veelzijdig. Dat laat de lisdodde maar al te duidelijk zien. Wist je dat je lisdodden onder andere kunt gebruiken voor bouwmaterialen én textiel? En wist je dat je zelfs delen ervan kunt eten? Wat je er allemaal nog meer mee kan, laten we iedereen in Utrecht deze zomer ontdekken met het kunstproject Lisdoddelint van Go APE. 

Het Lisdoddelint

Vanaf april 2022 zijn er maar liefst 900 lisdodden opgekweekt in de vijver van Stadsboerderij Koppelsteede. De lisdodden hebben in het water rustig de tijd gekregen om te groeien, om vervolgens verspreid te worden door heel Utrecht! Vanaf juli zijn de lisdodden te vinden op Eilandsteede, Griftsteede, Steede Hoge Woerd, Koppelsteede en Stadstuin Zuilen. Doe deze zomer mee met verschillende lisdodde-activiteiten waarbij je meer leert over de veelzijdigheid van deze bijzondere plant en neem na afloop een eigen lisdoddestekkie mee naar huis in een speciale drager. Dit om haar vervolgens op te eten of zelf te onderhouden en gebruiken in je tuin, vijver of op je balkon. Kijk op de activiteitenpagina voor alle activiteiten, waaronder de lisdodde-activiteiten. 

Wat is een lisdodde?

De lisdodde is een plant uit de lisdoddefamilie en wordt tot ruim 2 meter hoog met lange bladeren en een bruine sigaar aan het einde van de stengels. Ze bloeit in juni en juli met de mannelijke aar, vaak direct boven de lichtbruine vrouwelijke aar waaraan de bloemen zitten. Bij rijpheid zijn de vrouwelijke aren zwartachtig bruin; de sigaren. De lisdodde kan je ook in Utrecht tegenkomen. Ze groeit op voedselrijke oevers van stilstaand of langzaam stromend water, maar ook in bakken op je balkon of in je tuin. Bekijk ook de informatieposter over de lisdodde.

Wat kun je met een lisdodde?

Veel! Zo kun je veel van de lisdodde eten. Maak bijvoorbeeld een heerlijke rauwe lisdoddesoep. Je kunt verschillende delen ook gebruiken als basismateriaal om plaat- of isolatiemateriaal mee te maken. Je kunt uit de vezel van het blad of de stengel garen maken, of met de bladeren weven. Met de sigaar kun je gemakkelijk een vuurtje maken. De plant is ook nog eens goed voor je gezondheid. Bovendien zorgt de plant voor een betere waterkwaliteit. 

Jouw eigen lisdoddestekkie

Heb je op een van onze locaties een lisdoddestekkie opgehaald? We zijn benieuwd wat je ermee gedaan hebt. Maak een (staande) foto en schrijf een kort verhaaltje. Je kunt via de knop hieronder het sjabloon downloaden om je foto en verhaal in te voegen.

Mail het ingevulde sjabloon vervolgens naar teamcommunicatie@utrechtnatuurlijk.nl. Je verhaal komt dan op de locatie te hangen om anderen te inspireren.

* Open het sjabloon in Adobe Acrobat om een foto en tekst in te voegen.

Voorbeeld van een inzending

Hoe maak ik de hanger om mijn lisdodden veilig thuis te krijgen?

In het papieren zakje zitten alle benodigdheden om een hanger te maken. Hoe zet je deze in elkaar? Heel eenvoudig! En je hebt geen gereedschap of iets anders nodig. Alleen je hoofd en handen!

Totstandkoming van het project

Het Lisdoddelint is een kunstproject van Go APE! – ArtPark of Energy (stichting Kunstzinnig Energiepark) in samenwerking met Utrecht Natuurlijk en wordt uitgerold rondom Utrecht 900 jaar. Utrecht Natuurlijk treedt op als gastheer van het project. In het project staan verbinding en duurzaamheid centraal. Een groene, duurzame stad zonder muren is een gezonde stad. Het versterken van de natuur in de stad, tussen mens en natuur en tussen mensen onderling is van grote waarde. De verwondering over de lisdodde in al haar mogelijkheden is de basis van waaruit dit project is ontstaan.