Blijf op de hoogte!

Spectaculaire vondsten tijdens het 1001 soorten weekend

Het aantal gevonden soorten van het 1001 soorten weekend op Koppelsteede is bekend! Op 26 en 27 augustus werd in het kader van het 40-jarige bestaan van de wijk Lunetten gezocht naar planten en dieren.

Koppelsteede was de uitvalbasis voor de verschillende soortenjagers tijdens het weekend. Bewoners uit de wijk konden met deskundigen mee het veld in op jacht, hopend op het vinden van de 1001 soorten. In totaal werden er 1103 waarnemingen gedaan en zijn er maar liefst 729 unieke soorten gevonden! Dat laat zien dat Lunetten een bijzonder groene wijk is.

Gewone en spectaculaire vondsten

Er zijn veel gewone soorten gevonden zoals een madeliefje, grote brandnetel, mol, klein koolwitje, koolmees, bruine kikker en baars. Maar ook spectaculaire soorten zoals pruimenhoorntjesmijt, blauwvlekkende roodsteelfluweelboleet, haarbos, bacteriekanker, tweetandschildwants of Knikkersterretje.

Het viel op dat de merel en de dagpauwoog nauwelijks zijn aangetroffen, terwijl die volgens verwachting veel in Lunetten voorkomen. Wel werd de exotische grote waternavel voor het eerst gevonden en werd de prachtige wespenspin op diverse plekken gezien.

de wespenspin

Ook diverse zeldzame planten werden gevonden zoals dwergviltkruid, stekelkamgras, zachte naaldvaren, winterheliotroop, pijpbloem, kleine bergsteentijm en zeer veel boskortsteel. De meest spectaculairste vondst was solanum caroliense, een nachtschade met stekels.

De bijzondere solanum caroliense

Diverse organisaties werkten mee aan dit bijzondere weekend zoals RAVON, ZOUT, Natuurgroep Lunetten, Waarneming.nl, KNNV, Gemeente Utrecht, Bureau Waardenburg en het Duikteam GEJO. De duikers snorkelden de sloten en vaarten af, speurend naar onbekend waterleven. Het Duikteam gaf dit weekend een extra dimensie en zorgde voor veel nieuwe informatie over het waterleven.

Deel dit bericht :

Gerelateerde berichten