Het Grote Utrecht Stadsdiner
Deel je maaltijd, geef om je stad!
Op donderdag 17 oktober 2024, Wereldarmoededag, is voor de vijfde keer op rij het Grote Utrecht Stadsdiner met aandacht voor armoede, voedsel en gezondheid. Utrecht Natuurlijk besteedt ook aandacht aan deze thema’s en daarom zijn we partner van het Grote Utrecht Stadsdiner. Onze locaties zijn eetlocaties en afhaallocaties voor de dinerpakketten en je kunt meedoen aan allerlei activiteiten.
De focus ligt dit jaar op ‘van generatie op generatie’. Op de website van Grote Utrecht Stadsdiner staat meer informatie.
Schuif aan!
Op de dag van het Grote Utrecht Stadsdiner kun je bij een aantal van onze locaties aanschuiven om mee te eten. Mee-eten is gratis, een bijdrage is welkom als je iets kan missen. Als je mee wil eten, moet je je wel aanmelden. Op de website van het Stadsdiner lees je per locatie hoe je je kunt aanmelden.
Op Koppelsteede, Griftsteede, Stadstuin Kanaalweg en Stadstuin Food for Good organiseren wij het Stadsdiner. Bekijk per locatie hoe je je kan aanmelden. Op Stadsboerderij Gagelsteede wordt een kinderactiviteit georganiseerd.
Afhaallocaties
Wil je zelf koken op donderdag 17 oktober? Koop dan in het boerderijcafé van Griftsteede, Eilandsteede of Koppelsteede je pakket met ingrediënten voor vier personen voor € 5,-. De gehele opbrengst gaat naar de actie Geef om je Stad, waar je kunt kiezen uit verschillende goede doelen. Bekijk hieronder de afhaalmomenten.
Haal je pakket op zaterdag 12 of zondag 13 oktober tussen 9.30 en 16.30 uur op in het boerderijcafé van Eilandsteede.
Haal je pakket op zondag 13 oktober of op dinsdag 15, woensdag 16 of donderdag 17 oktober tussen 9.30 en 16.30 uur op in het boerderijcafé van Griftsteede.
Haal je pakket op zondag 13 oktober of op dinsdag 15, woensdag 16 of donderdag 17 oktober tussen 9.30 en 16.30 uur op in het boerderijcafé van Koppelsteede.
Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan
Ga mee wandelen over de stadsboerderij en door de tuinen en natuur daar omheen! Ecoloog Jenna van stichting Oud Geleerd Jong Gedaan vertelt je over de planten die je tegenkomt en hun toepassing in de maatschappij: nu en vroeger. Het gebruik van planten, en onze visie op de waarde van planten, verandert met de generaties. Is een plant eetbaar? Werd het vroeger gebruikt als medicijn? En waarom verandert dit gebruik? Of misschien is het wel verwant aan een groente of kruid?
Deze activiteit wordt georganiseerd op stadsboerderijen Eilandsteede, Steede Hoge Woerd en Gagelsteede.
Activiteiten rondom voedsel
In de stadstuinen en op de stadsboerderijen van Utrecht Natuurlijk zie je hoe ons eten wordt geproduceerd en hoe we daarbij de seizoenen volgen: zaaien, telen, oogsten en eten. Kom gerust eens langs om een kijkje te nemen in een van de tuinen of boerderijen. Je kunt ook actief komen tuinieren of een cursus volgen. Kijk in de activiteitenkalender voor tuinactiviteiten. Er zijn veel gratis activiteiten. Op onze betaalde activiteiten is de U-pasregeling van toepassing
In september zijn er gratis toegankelijke oogstfeesten op de stadsboerderijen en stadstuinen. De jaarlijks terugkerende oogstfeesten zijn te bezoeken voor jong en oud. Kom smullen bij de oogstkramen, neem een kijkje bij de imkers, oogst je eigen groenten, maak je eigen appelmoes, leer meer over de bewaartechniek fermenteren en ontdek nog meer oogstactiviteiten.
Kom samen tuinieren
Tuinieren kan het hele jaar rond. Ook op de verschillende stadstuinen van Utrecht Natuurlijk, verspreid door de stad. Elk jaar bieden we voor jong en oud een rijk aanbod aan groene tuincursussen, activiteiten en workshops.
Kom meehelpen in de tuin op Steede Hoge Woerd of bekijk de verschillende activiteiten op Gagelsteede en Stadstuin Klopvaart. In de oogsttuin, de gezamenlijke moestuin, van Griftsteede kan je samen met een groep vrijwilligers iedere donderdagmiddag tuinieren.
Onze stadsboerderijen en stadstuinen zijn ideale plekken om kennis te maken met de natuur en een duurzamere voedselproductie.