Maatregelen coronavirus:
De speeltuinen van Griftsteede en Eilandsteede zijn weer open, onze stadsboerderijen gaan vanaf 2 juni weer openLees meer

Thuistip: plantjes zaaien

Heb je nog wat (moestuin)zaadjes liggen in huis?  Dit is een leuk klus om te doen. Het is nu precies het goede moment om te zaaien en je hebt waarschijnlijk alles in huis om meteen aan de slag te gaan. Zaai de zaden in bakjes of een leeg eierdoosje. Dan heb je over zes weken plantjes om uit te planten in je moestuin of op balkon. En het is leuk om elke dag te observeren hoe er uit een zaadje en plantjes groeit.

Wat heb je nodig?

Eierdozen of andere bakjes, bijvoorbeeld een margarine kuipje, potgrond, zaadjes en een stukje vershoudfolie.

Wat kan?

Kijk op de achterkant van de verpakking. Hier staat precies welke planten binnen voorgezaaid kunnen worden. Het makkelijkst zijn zonnebloemen. Courgette,sla, tomaat, peper, pompoen, venkel en komkommer zijn moestuinplantjes die je makkelijk binnen kan voorkweken.

Heb je nog zaad van radijs, erwtjes of rucola? Die kunnen nu al in de grond buiten!

Tip: Biologisch zaad kan je ook heel makkelijk bestellen via internet.

Zo ga je ter werk:


Vul een bakje met potgrond. Maak de aarde goed nat en druk hem stevig aan.

Leg enkele zaadjes op de aarde (afstand ongeveer 2 cm tussen de zaadjes). Dek de zaadjes af met ongeveer een halve centimeter aarde en druk aan. Maak de aarde nat.

Doe vershoudfolie of ander doorzichtig plastic over het bakje. Zo voorkom je dat de aarde snel uitdroogt. Knutsel met saté prikkers een plantenlabel. Zet het bakje op een lichte warme plek.

Afwachten en elke dag (voorzichtig) water geven. Dit gaat het beste met een planten sproeier. De aarde moet altijd vochtig blijven tot de eerste plantjes opkomen.

Deel dit artikel: