Blijf op de hoogte!

Tien tips voor een duurzame kerst

De feestdagen staan voor de deur en een van de meest iconische tradities van kerst is het versieren van de kerstboom. Maar wist je dat je ook een groenere keuze kunt maken als het gaat om je kerstboom? Er zijn er tal van manieren om je kerst milieuvriendelijker te maken. We geven je tien tips voor een duurzame kerst:

 1. Herbruikbare kunstkerstbomen
  Overweeg om een kunstkerstboom aan te schaffen in plaats van een echte boom. Kunstkerstbomen gaan jarenlang mee en verminderen de vraag naar het kappen van bomen voor tijdelijke decoratie.
 2. Huur een kerstboom
  Sommige bedrijven in Utrecht bieden de mogelijkheid om een kerstboom te huren. Je kunt de boom na de feestdagen teruggeven, zodat hij weer in de grond kan worden geplant voor volgend jaar. Bijvoorbeeld via BeterBoompje of Duurzame Kerstbomen met uitgiftepunten in Utrecht.
 3. Kies voor een duurzame boomkwekerij
  Als je toch een echte kerstboom verkiest, zoek dan een lokale biologische boomkwekerij. Op deze manier steun je lokale bedrijven en zorg je ervoor dat de bomen op een milieuvriendelijke manier worden gekweekt.
 4. Recycling
  Als je een echte kerstboom hebt, zorg er dan voor dat deze na de feestdagen op de juiste manier wordt gerecycled. Utrecht biedt vaak speciale inzamelingsdiensten voor kerstbomen. 
 5. Zorgvuldig onderhoud
  Verleng de levensduur van je kerstboom door hem goed te onderhouden. Zorg voor voldoende water en vermijd overmatige verwarming in de buurt van de boom. 
 6. Pimp je kerstboom met gerecyclede decoraties
  In plaats van nieuwe decoraties te kopen, kun je creatief zijn en je eigen kerstversieringen maken van gerecyclede materialen. Denk aan versieringen gemaakt van oude kerstkaarten, kurken of zelfs gedroogde sinaasappelschijfjes. 
 7. Gebruik energiezuinige kerstverlichting
  Vervang je oude kerstverlichting door energiezuinige LED-verlichting. LED-lampen verbruiken veel minder energie en gaan langer mee dan traditionele gloeilampen.
 8. Verklein je ecologische voetafdruk
  Probeer de afstand die je moet afleggen om je kerstboom en decoraties te kopen te beperken. Kies voor lokale winkels en markten om onnodige transportemissies te verminderen.
 9. Minimaliseer voedselverspilling
  Kerst gaat vaak gepaard met overvloedig eten. Probeer voedselverspilling te voorkomen door goed te plannen, restjes te bewaren en te composteren wat niet gegeten wordt.
 10. Stimuleer bewustwording
  Praat met je vrienden en familie over een duurzame kerst en deel deze tips om anderen te inspireren om ook groenere keuzes te maken.

Meer tips lezen? Milieudefensie en Milieu Centraal geven op hun website ook handige tips. 

Door deze tips te volgen, kun je een significante bijdrage leveren aan een milieuvriendelijke kerst. Laten we samenwerken om het milieu te beschermen terwijl we genieten van de warmte en vreugde van de feestdagen. Een groene kerst is een fijne kerst!


Deel dit bericht :

Gerelateerde berichten