Blijf op de hoogte!

Meld jouw zaailing

Stedelijk groen bestaat vooral uit aangelegde tuinen, parken, bomen en plantsoenen. Maar de natuur kiest zelf ook plekken uit in de stad waar ze haar eigen oerkracht laat zien. Op de meest onverwachte plekken duiken struiken of bomen op die spontaan zijn ontkiemd.

Hoe kan je een zaailing van een boom of heester herkennen?

Als een boom of heester niet geplant is, is het in principe een zaailing. Meestal groeien ze op plekken waar geen of nauwelijks onderhoud wordt verricht. Luwteplekken tegen een (particuliere) muur of hek, restplekjes of braakliggende stukken grond. De meeste voorkomende soorten zijn es, esdoorn, berk of iep maar ook kom je minder bekende soorten tegen zoals amberboom, goudenregen, walnoot, hemelboom en zelfs ook de vijg.

Meld jouw zaailing

Toevallig Groen | Meld jouw zaailing
* We publiceren alleen de locatie, de foto en omschrijving van de zaailing.
* Wees zo specifiek mogelijk in de omschrijving van de locatie. Straatnaam, huisnummer, ter hoogte van. Of zoek de coördinaten op via Google Maps.

Maximum file size: 67.11MB

Mogen we je voornaam toevoegen aan de zaailing op de openbare kaart?
Wil je op de hoogte blijven?
Meer nieuws ontvangen van Utrecht Natuurlijk?
Om de nieuwsbrief te kunnen ontvangen moet je op de bevestigingslink klikken in de mail die je straks ontvangt. Het kan zijn dat de mail in je spambox terecht komt.

Statuslabel 'Zaailing gewenst'

Wil je dat jouw gevonden zaailing blijft? Hang er dan een label aan. Met het aanbrengen van het statuslabel ‘Zaailing Gewenst’, geef je aan dat je de spontaan opgekomen boom of heester waardeert en dat je graag wil dat deze kan uitgroeien en zo lang mogelijk, zonder gevaar voor zijn omgeving, een bijdrage kan gaan vormen aan de vergroening van de stad.

De statuslabels zijn onder andere te verkrijgen op de stadsboerderijen van Utrecht Natuurlijk.

Zaailingen van de stad

De gemelde zaailingen herken je aan de groene blaadjes op de kaart. De groene camera’s zijn de zaailingen die terug te zien zijn in de seriereeks.
Klik op een icoon voor meer informatie over de gevonden zaailing.