In het kader van de landelijke Week van de Schooltuin steken 30 Utrechtse basisschoolklassen de handen uit de mouwen op de schooltuinen van Utrecht Natuurlijk. Sinds april zijn al ruim duizend kinderen enthousiast begonnen aan de moestuinlessen.
In hun eigen of gezamenlijke tuin ontdekken de leerlingen stap voor stap hoe voedsel tot leven komt – van het zaaien van de eerste zaadjes tot het verzorgen van de planten. Later in het seizoen oogsten ze trots hun zelfgekweekte groenten en kruiden, zoals sla, radijsjes, andijvie, wortels, aardappelen, bloemen en geurige kruiden, die ze mee naar huis nemen.
Schooltuinieren is een vast onderdeel van de educatieprogramma’s van Utrecht Natuurlijk. Kinderen leren al doende: ze zaaien, verzorgen, oogsten en ontdekken, en ontwikkelen zo niet alleen kennis, maar ook verwondering voor de natuur, de kringlopen in ecosystemen en het voedsel op hun bord. Het programma richt zich op natuurbeleving en het zelf ervaren van natuurlijke processen, wat hun betrokkenheid bij duurzaamheid vergroot. Door in de lessen ook de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties te integreren, leren kinderen bewuste keuzes te maken die bijdragen aan een groene en leefbare wereld.
Ambitie voor 2030
Volgens Maarten van Deursen, Hoofd Programma bij Utrecht Natuurlijk, is voedseleducatie nog altijd hard nodig: “Zolang één op de vijf basisschoolleerlingen denkt dat een aardappel aan een boom of struik groeit, blijft het van groot belang dat leerlingen meer leren over voedsel.” Utrecht Natuurlijk werkt samen met Utrechtse organisaties en de gemeente aan een duidelijke ambitie: in 2030 moet ieder kind op een Utrechtse basisschool ten minste één keer een zelfgekweekte groente hebben gegeten.
Bijna 100 jaar Utrechtse schooltuinen
De Utrechtse schooltuintraditie gaat terug tot de jaren dertig van de vorige eeuw. Tijdens de crisisjaren van de jaren dertig werden de eerste schooltuinen aangelegd. De groenten uit de tuinen vormden toen een welkome aanvulling op het karige voedselpakket van gezinnen. Tegelijkertijd ontstond het inzicht dat natuur een essentiële rol speelt in de ontwikkeling van kinderen. Die gedachte leeft voort: jaarlijks verbouwen honderden Utrechtse leerlingen hun eigen groenten in de tuinen van Utrecht Natuurlijk.
Week van de Schooltuin: Elk kind goed geworteld
De Week van de Schooltuin vindt plaats van 19 t/m 23 mei 2025 en is een initiatief van de Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten. Dit jaar staat de wortel centraal, met het motto: ‘Elk kind goed geworteld’. In 2025 doen meer dan 12.500 leerlingen door heel Nederland mee, en staat het plezier én het belang van schooltuinieren volop in de schijnwerpers.

Nieuws
Programmaboek beschikbaar voor schooljaar 2025-2026
Het nieuwe programmaboek met het totale aanbod aan natuur- en duurzaamheidslessen is weer beschikbaar. Daarmee opent voor alle Utrechtse basisscholen vandaag de inschrijving voor het