Blijf op de hoogte!

Vijgenboom Oudegracht krijgt eerste officiële statuslabel

Project Toevallig Groen geeft status aan zaailingen van Utrecht. De Utrechtse wethouder voor groen, Lot van Hooijdonk, geeft op donderdag 9 september de aftrap voor het project Toevallig Groen – Zaailingen van de Stad.

Veel stedelijk groen is aangeplant door de gemeente in parken, plantsoenen en perkjes. Maar de stad herbergt ook een schat aan bomen die spontaan ergens zijn gaan groeien. Het project Toevallig Groen brengt voor het eerst dit groen in kaart.

De bewoners van Utrecht kunnen bijdragen aan dit project door deze spontaan ontkiemde bomen te melden op de website van Toevallig Groen.
En om aan te geven dat zij waarde hechten aan deze bomen, kan iedereen gratis een statuslabel met de tekst ‘Zaailing Gewenst’ krijgen. Het statuslabel is een signaal aan de gemeente om de boom op de bomenkaart van de gemeente Utrecht te zetten. Op dit moment staan alleen officieel aangeplante bomen op deze kaart. 

In een serie artikelen in DUIC en een TV-programmareeks bij RTV Utrecht worden een aantal van de markantste bomen geportretteerd. Hierin vertellen Utrechters over de persoonlijke band die ze hebben met zo’n toevallig opgekomen zaailing in hun omgeving.

Het project Toevallig Groen laat zien hoe belangrijk dit groen is voor de beleving van de stad. Zo vertelt Remco de Jong over de Hollandse bastaard iep die naast zijn deur groeit aan de Tanimbarkade. ‘Als hij geveld zou worden door ziekte dan moet ik wel een traantje laten.’
Ook Paulus Mooij zorgt voor ‘zijn’ zaailing op de hoek van de Willem van Noortstraat. Hij snoeit hem bij als het nodig is en waakt over de gezondheid van de boom. ‘Als hij zich niet lekker voelt heeft hij een andere kleur.’

Het project Toevallig Groen – Zaailingen van de Stad is onderdeel van de tentoonstelling De Botanische Revolutie in het Centraal Museum (11 september 2021 tot 9 januari 2022).

Het project Toevallig Groen – Zaailingen van de Stad is een initiatief van beeldend kunstenaar Hans van Lunteren in samenwerking met Jessica van Essen van Utrecht Natuurlijk en Hans van Dijk, journalist en programmamaker.

 


Noot voor redactie

Het persmoment vindt plaats op donderdag 9 september om 9.15 uur op de Oudegracht ter hoogte van nummer 266.
Wilt u meer informatie of een interview met een van de initiatiefnemers? Kijk in het officiële persbericht voor contactgegevens.

Deel dit bericht :

Gerelateerde berichten