Oogstweek lokaal, duurzaam en gezond
De hele Oogstweek stond het oogsten van lokaal, duurzaam en gezond voedsel centraal. Er waren activiteiten op zeven plekken in de stad voor alle Utrechters.
De Oogstweek begon op zondag 18 september met oogstfeesten bij Stadstuin Klopvaart en Koppelsteede en een verjaardagsoogstfeest bij Griftsteede. Bezoekers deden mee met het binnenhalen van de oogst. Bij Koppelsteede plukten honderden mensen appels uit de hoogstamboomgaard en maakten er zelf appelsap van. Bij Griftsteede vierden 1200 bezoekers de verjaardag van deze steede met oogstactiviteiten zoals het slingeren van honing er werd met de activiteiten 1111,11 euro ingezameld voor het goede doel: Join the pipe. Bij Stadstuin Klopvaart genoten 150 bezoekers van (h)eerlijke producten uit de tuin.
DUIC filmde dinsdagochtend 20 september de les: Pompoen wat kun je daar allemaal mee doen? bij groep 5 van basisschool De Baanbreker. Die ochtend werden op alle steedes de levende materialen van de materiaalprojecten opgehaald door de basisscholen om er daarna in de klas mee aan de slag te gaan.
Op woensdagmiddag 21 september werd op verschillende Steedes bijzondere soep gekookt met bezoekers: Drie gezusters soep. Gemaakt van groente die middels een eeuwenoude teelmethode waren gekweekt.
Vrijdagavond 23 september vond de Food & Filmavond met Youth Food Movement en Local2Local plaats. Na het bekijken van de film Encarnación gingen de bezoekers in gesprek met de filmmaakster Tanja Nabben en genoten ze van een diner bij Castellumcafé.
Zaterdagochtend 24 september was er een Wildplukexcursie van Steede Hoge Woerd in Leidsche Rijn.
Zondag 25 september bezochten 2500 mensen oogstfeesten bij Gagelsteede, Eilandsteede en Griftsteede. Bij Gagelsteede opende Utrecht Natuurlijk met Voedseltuin Overvecht een winkel waar groente, kruiden eieren en honing te koop zijn. Er waren de hele middag Oud-hollandse spelletjes te doen. Bij Eilandsteede was er een proefmarkt. Zo’n 80 bezoekers scharrelden er hun eigen pizza bij elkaar en 11 kilo appels werd verwerkt tot appelmoes. Meatless Monday schonk aandacht aan gezond en duurzaam voedsel met een groentestempel workshop. In de Food for Good tuin volgden bezoekers een workshop wecken. Bij Griftsteede reikte Victor Everhardt de Food Award uit en genoten bezoekers van het Gekke Groente museum van Kromkrommer en gingen in discussie over lokaal en duurzaam voedsel in de Rollende Resto. Ook was er een Meet & Greet tussen bezoekers en lokale voedselproducenten. De Boertour van Youth Food Movement begon bij Griftsteede een fietstocht langs lokale boeren.
Bij Koppelsteede verzorgde Wim Vuik een excursie over zijn plantenoogst in Lunetten. Hij inventariseerde een jaar lang de plantensoorten in deze wijk.
Bij Steede Hoge Woerd streek Festival ‘hier & daar’ met Fairtrade Utrecht, Utrecht4GlobalGoals en Local2Local neer met een gevarieerd programma dat een wereldwijde blik op heerlijk eten gaf. Zo’n 500 bezoekers namen actief deel aan het programma. In de middag volgden kinderen een workshop Afrikaanse drums en deden bezoekers de pannenkoekenspeurtocht en de foot-print-challenge.
De hele week waren er op de Utrechtse steedes exposities te zien rond het thema voedsel. Zo was er op alle locaties een expositie over brood. Bij Griftsteede was er een speciale expositie over bonen en bij Gagelsteede, Eilandsteede en Steede Hoge Woerd was de expositie van Utrecht4GlobalGoals te bewonderen.