Blijf op de hoogte!

Bodemonderzoek

met je Onderbroek

Wist jij dat er een wondere wereld is die zich dagelijks afspeelt onder onze voeten? Het is de wereld van de bodembeestjes, schimmels en wormen. Ook jij kan meer ontdekken over deze wereld en onderzoeken of jouw bodem gezond is. Hoe? Door mee te doen aan het Bodemonderzoek met je Onderbroek!

Stappenplan voor deelname

Het idee is simpel. Koop het complete onderzoekspakket voor €3,50 bij één van de stadsboerderijen van Utrecht Natuurlijk. Begraaf de witte katoenen onderbroek tussen 26 maart en 1 april tijdens de Week van de Groene Tuin en haal hem weer uit de grond tussen 8 en 16 juni tijdens de Nationale Tuinweek.

Voilà: als je bodem gezond is, dan zie je dat er (bijna!) niets van je onderbroek over is. De bodembeestjes hebben hem helemaal opgegeten!

Illustratie door studiosardien.nl

Wat krijg je?

Het onderzoekspakket bevat onder andere:

  • een uitleg met stappenplan;
  • een onderbroek die je zelf mag knippen uit ongebleekt katoen;
  • een waslijntje van touw, twee bamboestokjes, kleine onderbroekjes en een mini-spandoek;
  • een ware bodembeestjes zoekkaart;
  • tips en handvatten om je bodem, indien nodig, te verbeteren.

Stof tot nadenken

Door mee te doen aan het Bodemonderzoek met je Onderbroek ben je creatief bezig én ervaar je de kringlopen van de natuur van dichtbij! Graaf met je handen in de grond, ontdek de wereld onder je voeten en leer van dichtbij hoe een gezonde bodem eruitziet. Ga op zoek naar alle kleine organismen die jouw grond zoveel rijker maken en omarm de wetenschapper in jezelf.

Blijkt jouw bodem na onderzoek niet gezond te zijn? Geen nood. In het onderzoekspakket vind je ook handige tips en adviezen om jouw bodemleven en bodemkwaliteit zelf weer te verbeteren of herstellen.

Speciale bodemlessen en lezingen

Wil je meer weten over wat er in de bodem leeft of leren over hoe je de bodem in je tuin kan verbeteren? Bezoek dan de twee bodemlessen van Mariken op locaties van Utrecht Natuurlijk. De bodemlessen vinden plaats op zondagmiddag 30 juni op Griftsteede en donderdagavond 4 juli op Koppelsteede. Trek stevige schoenen aan, want je gaat ook naar buiten om de grond van dichtbij te bekijken!

Daarnaast wordt er zondagmiddag 9 juni een lezing georganiseerd door het Westerdijk Instituut, in samenwerking met Utrecht Natuurlijk. Lees hieronder meer over het college. Ben je benieuwd naar nog meer activiteiten over een gezonde bodem? Bekijk dan de activiteitenkalender.

Lezing door het Westerdijk Instituut

Het Westerdijk Instituut (onderdeel van de Universiteit Utrecht) is onder andere gespecialiseerd in onderzoek naar schimmels. Zo leren we de kracht van de bodem steeds beter kennen. In het kader van Bodemonderzoek met je Onderbroek geeft Dr. Jan Dijksterhuis zondag 16 juni een lezing over de rol van schimmels.

Tips om je bodem te verbeteren

Ieder bodemtype heeft zijn eigen wensen. Heb je een zanderige ondergrond, klei, nat, droog, nieuwe aarde bij een nieuwbouwhuis of van alles daar tussenin? Als tuinder heb jij natuurlijk wensen.

  • Tuinier je op zware klei? Zorg dan vooral voor betere afwatering met bijvoorbeeld kalk of zand.
  • Tuinier je op zandgrond? Dan is composteren het toverwoord; heb je bijvoorbeeld plek voor een klein composthoekje in je tuin voor een composthoop? Ideaal om je eigen gft-afval op kwijt te kunnen!

Een paar vuistregels voor een gezond bodemleven: verstoor zo min mogelijk het bodemleven. Dus zo min mogelijk spitten! Laat de bodembeestjes zelf het werk doen. Tijdens de workshops en lezingen in het kader van Bodemonderzoek met je Onderbroek leer je nog meer over het verbeteren van je grond.

Zelf aan de slag

Wil je zelf aan de slag met het Bodemonderzoek met je Onderbroek zonder een van de onderzoekspakketjes van Utrecht Natuurlijk? Dat kan natuurlijk ook. Zorg er in ieder geval voor dat je een witte en 100% katoenen onderbroek in de grond stopt. Zo voorkom je dat er slechte stoffen in de bodem terechtkomen. Download daarnaast de bodembeestjes zoekkaart van de Bodemdierendagen en ga op ontdekking! 

Deel je onderzoek

Wil je op de hoogte blijven over het laatste nieuws rondom dit project? Volg Utrecht Natuurlijk op social media. 

Deel het verloop van jouw onderzoek en de onderzoeksresultaten vooral met ons! Tag ons en gebruik #bodemonderzoekmetjeonderbroek.

Bodemdierendagen

Doe mee met de Bodemdierendagen van 20 september tot en met 7 oktober! In 2024 bestaan de Bodemdierendagen 10 jaar. Met jouw waarneming kunnen we zien hoe het gaat met het bodemleven in de Nederlandse dorpen en steden. Dus: duik je tuin in, ga je schoolplein op of kijk eens op jouw groene dak of balkon!