Vrijwilligerswerk

Je kunt bij ons terecht voor diverse vormen van vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk is voor alle leeftijden; onze jongste vrijwilligers zitten nog op de basisschool en de oudste vrijwilligers zijn ver over pensioenleeftijd. Vrijwilligers melden zich aan voor één van onze locaties en gaan werken in een locatieteam verbonden aan een van onze stadsboerderijen of -tuinen. Jij bent van harte welkom om ons team te versterken. Verschillende vrijwilligersfuncties zijn:

  • begeleider van activiteiten
  • gastheer of gastvrouw
  • assistent of begeleider van (school)groepen op de tuinen
  • verzorger van een tuin
  • assistent dierverzorger
  • medewerker in de boerderijwinkel en ondersteunende horeca
Deel jouw passie en kennis

Vind jij het fijn om buiten bezig te zijn? Werk je graag met dieren, volwassenen en kinderen? Steek je handen uit de mouwen op een van onze groene plekken in de stad en meld je aan als vrijwilliger! Wij waarderen jouw inzet. Voor onze vrijwilligers organiseren wij jaarlijks een gezellige vrijwilligersdag, en je krijgt een kleine onkostenvergoeding.

Vacatures vrijwilligerswerk

Bekijk de vacatures voor vrijwilligers via VC Utrecht per locatie:

Stadsboerderij Gagelsteede
Stadsboerderij Griftsteede
Stadsboerderij Steede Hoge Woerd
Stadstuin Zuilen
Stadstuin Klopvaart
Stadstuin Plutodreef
– Stadsboerderij Eilandsteede (momenteel geen vacatures)
– Stadsboerderij Koppelsteede (momenteel geen vacatures)
– Stadstuin Kanaalweg (momenteel geen vacatures)
– Kasteeltuin Nijevelt (momenteel geen vacatures)

Begeleid vrijwilligerswerk

Utrecht Natuurlijk biedt ook begeleid vrijwilligerswerk op de stadsboerderijen en stadstuinen. Op dit moment doen we dat samen met onder andere Reinaerde, Voedseltuin Overvecht, Food for Good, Zorgtrecht, de Groene Golf en Common Ground. De organisaties waarmee we samenwerken geven op diverse niveaus begeleiding aan de mensen die deelnemen.

Er is intensieve begeleiding waarin deelnemers de gehele dag werken met een werkbegeleider of groepsleider. Er is ook minder intensieve begeleiding waarin de deelnemers meewerken met de medewerkers van Utrecht Natuurlijk en daarin op afspraak professioneel gecoacht worden door bijvoorbeeld trajectbegeleiders van de organisaties waarmee wij samenwerken.

Wat is er anders aan dan ons ‘gewone’ vrijwilligerswerk?

Vrijwilligers die begeleiding nodig hebben en vrijwilligers die zelfstandig werken, werken samen. Je situatie kan ook veranderen waardoor je eerst wel begeleiding nodig hebt en later niet, of andersom.

Vanaf nu mogelijk in Leidsche Rijn

In samenwerking met Stichting de Wending, de organisatie achter Food For Good, is begeleid vrijwilligerswerk sinds de zomer van 2020 mogelijk bij onze locatie Steede Hoge Woerd.

We zorgen voor een veilige en prettige werksfeer voor iedereen. De diversiteit aan mensen met verschillende vragen en kwaliteiten maakt het samenwerken op de tuin extra waardevol. Je leert veel van elkaar.

Je kunt bij Steede Hoge Woerd als begeleid vrijwilliger werken vanuit verschillende mogelijkheden:

  • Sociale prestatie: Kun je redelijk zelfstandig aan het werk, vind je het leuk om iets toe te voegen op de tuin, dan kun je via de regeling sociale prestatie één of meerdere dagdelen aan de slag.
  • Arbeidsmatige Activering (AA): Heb je meer begeleiding nodig en wil je werken aan je persoonlijke doelen? Wij kunnen je hierin begeleiden. We gaan hierbij uit van (opbouw naar) minimaal 2 dagdelen. Je hebt hiervoor een beschikking van het Buurtteam nodig. Utrecht Natuurlijk biedt Arbeidsmatige Activering aan in samenwerking met Stichting de Wending.
  • Via een andere zorgorganisatie, zoals Reinaerde, Lister, Wij3.0, Abrona, enz.

Steede Hoge Woerd is een mooie plek om vrijwilligerswerk te komen doen als je met je handen en in het groen wil werken en het prettig vindt buiten te zijn. Het werk biedt structuur en een veilige omgeving. Je kan per dag kiezen tussen verschillende werkzaamheden. Je kunt ook zelf de keuze kunnen maken tussen samenwerken en alleen werken, terwijl je toch met andere mensen bent en ergens onderdeel van bent. 

Vacatures begeleid vrijwilligerswerk

Is begeleid vrijwilligerswerk iets voor jou? Bekijk de vacatures voor vrijwilligers via VC Utrecht per locatie:

Stadsboerderij Steede Hoge Woerd

Toekomst

De Food For Good tuin in Park Transwijk is vanaf 2021 onderdeel van Utrecht Natuurlijk. De integratie met Food For Good draagt bij aan een solide kwaliteitsborging van het begeleid vrijwilligerswerk bij Utrecht Natuurlijk. Food for Good heeft een werkwijze opgezet die veel waardering krijgt en goede resultaten boekt. De integratie draagt voor de Food For Good tuin bij aan het waarborgen van de continuïteit.