Blijf op de hoogte!

Vrijwilligerswerk

Vind jij het fijn om buiten bezig te zijn? Werk je graag met dieren, volwassenen en kinderen? Steek je handen uit de mouwen op een van onze groene plekken in de stad en meld je aan als vrijwilliger! Wij waarderen jouw inzet. Jij bent van harte welkom om ons team te versterken.

Vrijwilligerswerk is voor alle leeftijden

Je kunt bij ons terecht voor diverse vormen van vrijwilligerswerk, onder begeleiding of zelfstandig. Vrijwilligerswerk is voor alle leeftijden; onze jongste vrijwilligers zitten nog op de basisschool en de oudste vrijwilligers zijn ver over pensioenleeftijd. Vrijwilligers melden zich aan voor één van onze locaties en gaan werken in een locatieteam verbonden aan een van onze stadsboerderijen of -tuinen.

Verschillende vrijwilligersfuncties zijn:

Begeleid vrijwilligerswerk

Utrecht Natuurlijk biedt ook begeleid vrijwilligerswerk op de stadsboerderijen en stadstuinen. Op dit moment doen we dat samen met onder andere Reinaerde, Voedseltuin Overvecht, Stichting de Wending, Zorgtrecht, de Groene Golf en Common Ground. De organisaties waarmee we samenwerken geven op diverse niveaus begeleiding aan de mensen die deelnemen.

Er is intensieve begeleiding waarin deelnemers de gehele dag werken met een werkbegeleider of groepsleider. Er is ook minder intensieve begeleiding waarin de deelnemers meewerken met de medewerkers van Utrecht Natuurlijk en daarin op afspraak professioneel gecoacht worden door bijvoorbeeld trajectbegeleiders van de organisaties waarmee wij samenwerken.

Wat is er anders aan dan ons 'gewone' vrijwilligerswerk?

Vrijwilligers die begeleiding nodig hebben en vrijwilligers die zelfstandig werken, werken samen. Je situatie kan ook veranderen waardoor je eerst wel begeleiding nodig hebt en later niet, of andersom.

Vanaf nu mogelijk in Leidsche Rijn en Kanaleneiland

In samenwerking met Stichting de Wending is begeleid vrijwilligerswerk al mogelijk bij onze locaties Steede Hoge Woerd en Stadstuin Food for Good. We zorgen voor een veilige en prettige werksfeer voor iedereen. De diversiteit aan mensen met verschillende vragen en kwaliteiten maakt het samenwerken op de tuin extra waardevol. Je leert veel van elkaar. Je kunt als begeleid vrijwilliger werken vanuit verschillende mogelijkheden:

  • Sociale prestatie: Kun je redelijk zelfstandig aan het werk, vind je het leuk om iets toe te voegen op de tuin, dan kun je via de regeling sociale prestatie één of meerdere dagdelen aan de slag.
  • Arbeidsmatige Activering (AA): Heb je meer begeleiding nodig en wil je werken aan je persoonlijke doelen? Wij kunnen je hierin begeleiden. We gaan hierbij uit van (opbouw naar) minimaal 2 dagdelen. Je hebt hiervoor een beschikking van het Buurtteam nodig. Utrecht Natuurlijk biedt Arbeidsmatige Activering aan in samenwerking met Stichting de Wending.
  • Via een andere zorgorganisatie, zoals Reinaerde, Lister, Wij3.0, Abrona, enz.

Onze locaties zijn een mooie plek om vrijwilligerswerk te komen doen als je met je handen en in het groen wil werken en het prettig vindt buiten te zijn. Het werk biedt structuur en een veilige omgeving. Je kan per dag kiezen tussen verschillende werkzaamheden. Je kunt ook zelf de keuze kunnen maken tussen samenwerken en alleen werken, terwijl je toch met andere mensen bent en ergens onderdeel van bent.