Blijf op de hoogte!

Utrechters met een duurzaam initiatief

Woon jij in Utrecht en heb je een vraag over het uitvoeren van jouw groene plan? Bijvoorbeeld voor het vinden van draagvlak of het verder uitwerken van je idee? Op deze pagina helpen we je bij het vinden van antwoorden.

Tuingereedschap voor jouw project

Wil jij je handen uit de mouwen steken voor jouw duurzame initiatief, maar heb je niet al het benodigde tuingereedschap? Op sommige van onze locaties is gereedschap te leen. Denk bijvoorbeeld aan kruiwagens, scheppen of grondboren. Neem contact op met de locatie uit jouw wijk om erachter te komen wat je kan lenen.

Informatie en inspiratie

De gemeente Utrecht kan jou ondersteunen bij de realisatie van jouw plan. Kijk op de website van de gemeente om te lezen wat je kan doen. Heb je praktische vragen over het vergroenen van de stad of jouw tuin? Dan raden we je aan om eerst eens op onze themapagina Groene stad te kijken. Daar is veel informatie te vinden over geveltuinen, het maaibeheer, groene daken, wormenhotels, gierzwaluwen, waarnemingen en nog meer. Wie weet worden jouw vragen daar al beantwoordt.

BuurtNatuur030

Kijk ook eens op de website van BuurtNatuur030. Daar vind je groene buurtinitiatieven in jouw buurt. Word onderdeel van het netwerk en laat je inspireren en informeren over groen in de stad. Samen maken we de stad nog groener.

Enkele voorbeelden van buurtinitiatieven in Utrechtse wijken

Staatsliedenbuurt en Lauwerecht
De bewonerscommissie van de Staatsliedenbuurt en Lauwerecht hielpen wij bij het opzetten en uitvoeren van een project voor het vergroenen van de buurt en het verhogen van de biodiversiteit.

Bij deze hulpvraag dacht onze adviseur mee over de opzet van het project, gaf inhoudelijk advies over gierzwaluwkasten en insectenhotels en over communicatie en subsidiemogelijkheden. Ook maakten we samen met de buurtcommissie een educatieve puzzelspeurtocht voor de buurt.

Groenstroken in zelfbeheer nemen
Bewoners van de Sambalweg en Nootmuskaatweg in Parkwijk (Leidsche Rijn) hebben een aanvraag gedaan bij het Wijkbureau om drie groenstroken in zelfbeheer te nemen en de saaie stukken gras om te vormen tot bloeiende vlinder- en bijvriendelijke oases.

De vijf buren wilden de buurt groener maken, saamhorigheid stimuleren en een bijdrage leveren aan de klimaatuitdagingen. Zij zijn gesprekken gestart met het Wijkbureau, hebben een aanvraag ingediend bij het Initiatievenfonds en ze hebben Matthias Zorg betrokken.

Ze zijn bij Utrecht Natuurlijk terecht gekomen via het Wijkbureau. Samen met de buurtbewoners hebben we gekeken naar de plantenlijst en hebben we ervoor gezorgd dat er het hele jaar door voedsel te vinden was voor bijen, vlinders en andere insecten. Zo konden ze de buurttuin ook het hele jaar door groen maken, waardoor de tuin jaarrond aantrekkelijk is voor mensen en dieren.

Deze buurttuin strekt zich over een groot aantal vierkante meters uit. Met de informatie van Utrecht Natuurlijk over hoeveel plantjes er per soort per vierkante meter nodig waren, zijn de bewoners gaan rekenen.

Het resultaat mag er zijn: een rijk bloeiende, jaarrond aantrekkelijke, grote buurttuin waar de cliënten van Matthias Zorg samen met de bewoners zorgen voor groene straten.

Mooi Groen West
Het Wijkplatform West wilde extra aandacht voor de mooie groene plekken van West en buurtbewoners inspireren om mee te doen aan groene buurtinitiatieven in de wijk. Onze adviseur adviseerde het Wijkplatform West bij de organisatie van het evenement. Ze droeg een aantal nieuwe, groene initiatieven aan, hielp mee bij het kiezen van een geschikte vorm voor de dag en was op de dag aanwezig om met wijkbewoners in gesprek te gaan. Wijkwethouder Lot van Hooijdonk bezocht meerdere initiatieven en deelnemers werden bedankt met een zakje biologische bloembollen. Bekijk hier de kaart met meer informatie over de bijzondere plekken die werden bezocht.

Fondsen en groene subsidieregelingen

Ben jij op zoek naar financiering voor jouw groene plan, project of initiatief? Wellicht kan je bij een van de onderstaande fondsen of subsidieregelingen terecht.