Blijf op de hoogte!

Natuureducatie voor basisonderwijs

Bekijk ons programma

Natuurlijk leren in het basisonderwijs. Leerkrachten van bijna alle basisscholen in Utrecht maken gebruik van onze leskisten, materiaalprojecten, boerderij- of tuinlessen en leren natuurlijk op onze elf groene locaties in Utrecht.

Blader hieronder door ons digitale programmaboek.

Bekijk onze educatievideo's

Topervaring buiten

Utrecht Natuurlijk biedt leerlingen uit het basisonderwijs unieke natuurervaringen door o.a. ontdekkingen op de tuin en ontmoetingen op de boerderij. Zo groeit de betrokkenheid bij hun omgeving. Lekker actief buiten! Door inzicht te krijgen in de kringlopen in de natuur is de kans groter dat de kinderen (later) zelf duurzame(re) keuzes maken. 

Juist voor stadskinderen is dit bijna een verplicht onderdeel op school. Het mag nooit verdwijnen.

Gratis voor basisscholen in Utrecht

Door subsidie van de gemeente Utrecht kan Utrecht Natuurlijk haar diensten en producten voor de basisscholen in de stad Utrecht gratis aanbieden. Bijna alle scholen in Utrecht maken hier gebruik van. Je kunt kiezen uit: 

  • Lessen op de locaties: tuin- en boerderijlessen
  • Materiaalprojecten: levende materialen voor op school
  • Leskisten: thema-materialen en suggesties om ontdekkend en onderzoekend te leren 
  • Doe-het-zelf-projecten: Handleidingen en suggesties voor op school
  • Programma van de Buren: programma’s van lokale, regionale en landelijke organisaties die aanvullend zijn op het Utrecht Natuurlijk programma

Heb je nog een andere vraag of een ander verzoek? Laat het ons weten.

Wat te kiezen? Dit kan je helpen

Gebruik de onderstaande documenten om je keuze te maken voor schooljaar 2024-2025.
In mei verschijnen de nieuwe documenten voor volgend schooljaar.

Zie in de klas hoe een vlinder uit zijn pop kruipt. Dat vergeet je nooit meer!

Groene schoolpleinen, eigenlijk onmisbaar

Wil je niet alleen gebruik maken van onze educatieprogramma’s, maar ook werken aan de vergroening van jouw schoolplein? Wij denken, helpen en adviseren graag mee! Neem een kijkje op onze Groene schoolpleinen pagina. Hier vind je meer informatie, folders en contactmogelijkheden. Zo kan je bij het vergroenen van jouw schoolplein ook denken aan het realiseren van een moestuin. Schakel hiervoor de hulp in van de moestuincoaches van Utrecht

Voor Pabo-studenten, hulp bij natuureducatie

Je hoeft zelf het wiel niet opnieuw uit te vinden. Maak gebruik van de mooie mogelijkheden voor natuureducatie die natuur en milieueducatiecentra bieden. Ligt je (stage)school in de gemeente Utrecht? Dan kun je bij Utrecht Natuurlijk terecht. Zoek anders de dichtstbijzijnde locatie van Utrecht Natuurlijk bij jouw school.

In de praktijk leren

Wil je stage lopen bij Utrecht Natuurlijk of bij ons invulling geven aan jouw maatschappelijke stage? Wij kijken graag met jou mee naar de mogelijkheden. Voor meer informatie kan je terecht op onze stagepagina.

Junior Global Goals, speciaal voor kinderen

Utrecht is een Global Goals-gemeente. Het schoolprogramma van Utrecht Natuurlijk helpt de gemeente om een aantal van de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) onder de aandacht te brengen van jonge inwoners van Utrecht. In de Junior Global Goals zijn de doelen voor kinderen vereenvoudigd tot de schijf van zeven. De korte heldere filmpjes helpen bij de bewustwording van wat een duurzame wereld inhoudt.

Meld je aan voor de Nieuwsflits

Wij versturen regelmatig een Nieuwsflits naar het basisonderwijs. Vol met tips, informatie over lessen en meer! Wil je hem ook ontvangen? Meld je dan hieronder aan.

Nieuwsflits Basisonderwijs