Zet Utrecht in Bloei

Je hebt vast een boomspiegel in je buurt; de ruimte rond een boom. Het is vaak een plek met hondenpoep of met vuilniszakken. Verander deze plek in een feestelijk boeket voor bijen, vlinders én voor jezelf! Utrecht Natuurlijk en Guerrilla Gardeners helpen je daarbij.

Zet Utrecht in bloei

Voordat je aan de slag gaat met een boomspiegel bij jou in de buurt of straat, kun je op deze pagina meer informatie vinden over boomspiegeltuinen en het onderhouden ervan.

Test jezelf, lees meer over bloemen en planten in de folder en maak dan de keuze voor het adopteren van de boomspiegel. 

Resultaten 2020

Bekijk de folder voor informatie

Woon je niet in Utrecht, maar wil je wel graag een papieren versie van de folder ontvangen?
Neem dan contact op

Test jezelf!

Wat voor type ben jij als het gaat om boomspiegels verzorgen? Test jezelf met 9 vragen en ontdek of een boomspiegeltuin ook wat voor jou is.

Ga aan de slag!

Leg ook een boomtuin aan! Met deze tips is succes gegarandeerd!

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen.
Staat jouw vraag er niet bij? Stuur je vraag dan naar info@guerrillagardeners.nl.

Zorg ervoor dat de bodem zoveel mogelijk bedekt is, dus niet of nauwelijks kale grond.

Dat is nu met de aanplant lastig want er blijft veel vrije grond over. Satéprikkers erin steken of gaas op de open plek plaatsen zijn goede oplossingen. Je kan ook een uitgeknepen knoflook in een potje met gaatjes ertussen plaatsen of een plant waar ze niet van houden, zoals de Ooievaarsbek, planten. Deze hebben we in ons assortiment.

Boomwortels dunner dan 2 cm kun je doorknippen of -hakken. Mits je dat niet teveel doet. Doe het voorzichtig en zorg dat je grote boomwortels niet beschadigt. Zoek een ander plekje, soms een paar centimeter verder, als je merkt dat er te weinig ruimte is.

Wij hebben een mooie lijst gemaakt van Boomspiegel Besties. Dat zijn planten die heel goed gedijen aan de zijde van een straatboom. Zo kun je direct kijken wat je leuk vindt en wat passend is voor jouw boomspiegel.

De planten van deze lijst zijn ook de planten die je na adoptie van een boomspiegel bij de Stadsboerderijen van Utrecht Natuurlijk kunt ophalen!

Jazeker! Om je boomspiegeltuin helemaal officieel te maken, geven wij de geboorte van de nieuwe boomspiegel door aan de gemeente.

Let op! Het is belangrijk dat je ons de exacte locatie van jouw boomspiegel doorgeeft, bijvoorbeeld “ter hoogte van huisnummer X”.

Vervolgens ontvang je na ongeveer twee weken een tegel met de tekst ‘beheerd door bewoners’. Zo wordt jouw boomspiegel beschermd tegen schoffelen door groenbeheerders. Want de groenbeheerder van jouw boomspiegel, dat ben jij natuurlijk!

Als je via het aanmeldformulier op zetutrechtinbloei.nl de boomspiegel hebt geadopteerd dan ontvang je na 10 minuten automatisch een mail. Tot en met zondag 25 oktober bevat deze mail instructies waar je gratis bloembollen en planten voor je boomspiegel kunt ophalen. Na 25 oktober is het een bevestiging van adoptie.

Niets ontvangen? Check dan je spam inbox, daar blijft helaas veel mail van ons hangen.

We verzenden iedere week de aanvragen. Het kan dus zijn dat het een week duurt voordat je ze ontvangt.

Heb je al langer dan een week de zaadjes aangevraagd en nog niets gekregen? Direct na de aanvraag van de zaadjes heb je een mail gekregen ter bevestiging van je mailadres. Zorg dat je op de link hierin hebt geklikt, anders kom je niet in onze database terecht en ontvang je dus ook niets.

Het adopteren van een boomspiegel blijft mogelijk via de gemeente. Kijk daarvoor op de website van de gemeente Utrecht.

Voor gratis planten zou je ook aan buren of vrienden kunnen vragen of zij planten of stekjes voor je hebben. In het voorjaar zijn er vaak plantenruilmarkten bij volkstuinen of het Hof van Cartesius. Ook een mooie plek om planten te halen.

Dit project is een samenwerking tussen Guerrilla Gardeners en Utrecht Natuurlijk en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht.