Boomspiegelfeest

Zet Utrecht in Bloei

Je hebt er vast een in je buurt, een boomspiegel: de ruimte rond een boom.
Vaak een plek met hondenpoep of voor je buurtgenoten een plek om vuilniszakken neer te zetten.
Verander deze plek in een feestelijk boeket voor bijen, vlinders én voor jezelf! Wij helpen je daar graag bij.

Jouw eigen boomspiegel

De meeste boomspiegels zijn kaal, zonder planten en bloemen. Doordat er zoveel van deze stukjes kale grond door Utrecht zijn, bieden ze samen een grote kans om in de hele gemeente meer bloemen en planten te laten groeien en bloeien. Hoe meer mensen een boomspiegeltuin in hun buurt aanleggen, hoe meer kleine bloemenoases er ontstaan. Die zorgen samen voor mooie, vrolijke straten. Tegelijk zijn meer bloemen en planten goed voor bijen, vlinders en andere kleine dieren. Al deze boomspiegeltuinen zorgen voor voedsel en schuilplaatsen voor deze belangrijke beestjes. Leg je een boomspiegeltuin aan met veel bij- en vlindervriendelijke planten, dan geef je een feestje voor deze beestjes!

Je kunt als inwoner een boomspiegel adopteren. Jij neemt dan zelf – of bijvoorbeeld met je buren – het beheer van deze plek over van de gemeente. Doe jij ook mee? 

Geschikte planten

Welke planten, zaadjes en bollen gebruik je
het beste in je boomspiegel? We geven je een
overzicht van onze favoriete planten. Bekijk het plantenoverzicht.

Ga aan de slag!

Leg zelf of samen met jouw buren een boomspiegeltuin aan. Met onze tips en het stappenplan is succes gegarandeerd!

Adopteer een boomspiegel

De actie is voorbij. Het niet meer mogelijk om gratis planten te krijgen voor je boomspiegel. Het adopteren van een boomspiegel blijft wel mogelijk via de website van de gemeente Utrecht.

Boomspiegelfeest

In 2020 en 2021 hebben we samen met buurtbewoners uit Utrecht honderden boomspiegels in bloei gezet tijdens het Nationale Boomspiegelfeest.
Bekijk hieronder de resultaten van afgelopen jaar. In 2022 organiseren we opnieuw een Boomspiegelfeest.

In 2021 was het Boomspiegelfeest opnieuw een groot succes in Utrecht. Maar liefst 280 mensen adopteerden 1 of meerdere boomspiegels, wat maakte dat er in totaal 370 boomspiegels werden geadopteerd gedurende de campagne. Bekijk hiernaast de infographic met meer resultaten van 2021. 

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen.
Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de adviseur in jouw wijk.

Het adopteren van een boomspiegel blijft mogelijk via de gemeente. Kijk daarvoor op de website van de gemeente Utrecht.

Voor gratis planten zou je ook aan buren of vrienden kunnen vragen of zij planten of stekjes voor je hebben. In het voorjaar zijn er vaak plantenruilmarkten bij volkstuinen of het Hof van Cartesius. Ook een mooie plek om planten te halen.

Als je via het aanmeldformulier de boomspiegel hebt geadopteerd dan ontvang je binnen enkele minuten automatisch een mail. In de mail staat onder andere meer informatie over waar je de gratis planten voor je boomspiegel kunt ophalen. 

Niets ontvangen? Check dan je spambox, daar blijft helaas veel mail van ons hangen.

Heb je een boomspiegel geadopteerd via onze website, dan mag je óp zaterdag 9 oktober gratis planten voor in je boomspiegel ophalen op één van onze stadsboerderijen: Griftsteede, Eilandsteede, Gagelsteede, Koppelsteede of Steede Hoge Woerd.

Laat bij het ophalen van de plantjes de bevestigingsmail zien aan onze medewerkers. Printen is niet nodig.

Jazeker! Om je boomspiegeltuin helemaal officieel te maken, geven wij de geboorte van de nieuwe boomspiegel door aan de gemeente.

Let op! Het is belangrijk dat je ons de exacte locatie van jouw boomspiegel doorgeeft, bijvoorbeeld ’ter hoogte van huisnummer X’.

Vervolgens ontvang je een tegel waarmee duidelijk wordt dat deze boomspiegel beheerd wordt door jou als bewoner.

Wij hebben een mooie lijst gemaakt van Boomspiegel Besties. Dat zijn planten die heel goed gedijen aan de zijde van een straatboom. Zo kun je direct kijken wat je leuk vindt en wat passend is voor jouw boomspiegel.

De planten van deze lijst zijn ook de planten die je na adoptie van een boomspiegel bij de stadsboerderijen van Utrecht Natuurlijk kunt ophalen!

Zorg ervoor dat de bodem zoveel mogelijk bedekt is, dus niet of nauwelijks kale grond.

Dat is met de aanplant lastig, want er blijft veel vrije grond over. Satéprikkers erin steken of gaas op de open plek plaatsen zijn goede oplossingen. Je kan ook een uitgeknepen knoflook in een potje met gaatjes ertussen plaatsen of een plant waar ze niet van houden, zoals de Ooievaarsbek, planten. Deze hebben we in ons assortiment.

Boomwortels dunner dan 2 cm kun je doorknippen of -hakken. Mits je dat niet teveel doet. Doe het voorzichtig en zorg dat je grote boomwortels niet beschadigt. Zoek een ander plekje, soms een paar centimeter verder, als je merkt dat er te weinig ruimte is.

Dit project is een samenwerking tussen Guerrilla Gardeners en Utrecht Natuurlijk en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht.