Boomspiegelfeest 2022

Zet Utrecht in Bloei

Je hebt er vast een in je buurt, een boomspiegel: de ruimte rondom een boom.
Vaak een plek met hondenpoep of voor je buurtgenoten een plek om vuilniszakken neer te zetten.
Verander deze plek dit najaar in een feestelijk boeket voor bijen, vlinders én voor jezelf! Wij helpen je daar graag bij.

Gratis startpakket planten bij adoptie boomspiegel

Dit jaar vindt het Nationale Boomspiegelfeest plaats van 1 t/m 9 oktober. In Utrecht vieren we het Boomspiegelfeest op zaterdag 8 oktober met elkaar. Feest mee door een boomspiegel te adopteren en zet jouw straat in bloei! Jij neemt dan zelf – of bijvoorbeeld met je buren – het beheer van deze plek over van de gemeente. Adopteer tussen 5 september en 5 oktober 2022 een boomspiegel via de onderstaande paarse knop en kom op 8 oktober, tijdens het Boomspiegelfeest, een gratis startpakket planten voor in je boomspiegel ophalen op één van de vijf stadsboerderijen van Utrecht Natuurlijk. 

Vrolijke straten

De meeste boomspiegels zijn kaal, zonder planten en bloemen. Doordat er zoveel van deze stukjes kale grond door Utrecht zijn, bieden ze samen een grote kans om in de hele gemeente meer bloemen en planten te laten groeien en bloeien. Hoe meer mensen een boomspiegeltuin in hun buurt aanleggen, hoe meer kleine bloemenoases er ontstaan. Die zorgen samen voor mooie, vrolijke straten. Tegelijk zijn meer bloemen en planten goed voor bijen, vlinders en andere kleine dieren. Al deze boomspiegeltuinen zorgen voor voedsel en schuilplaatsen voor deze belangrijke beestjes. Leg je een boomspiegeltuin aan met veel bij- en vlindervriendelijke planten, dan geef je een feestje voor deze beestjes!


Bekijk in de video hiernaast hoe je in vier stappen een boomspiegel aanlegt. 

Adopteer een boomspiegel

Adopteer tussen 5 september en 5 oktober een boomspiegel via ons adoptieformulier en ontvang op 8 oktober een gratis startpakket plantjes. 

Geschikte planten

Welke planten, zaadjes en bollen groeien goed in je boomspiegel? We geven je een overzicht van onze favoriete planten. Bekijk ze hier

Ga aan de slag!

Leg zelf of samen met jouw buren een boomspiegeltuin aan. Met onze tips en het stappenplan is succes gegarandeerd!

Boomspiegelfeest

In 2020 en 2021 hebben we samen met buurtbewoners uit Utrecht honderden boomspiegels in bloei gezet tijdens het Nationale Boomspiegelfeest. Bekijk hieronder de resultaten van afgelopen jaar. Op 8 oktober hopen we de 900ste boomspiegel in Utrecht te vergroenen.
Een waardevol cadeau aan de jarige stad! 

In 2021 was het Boomspiegelfeest een groot succes in Utrecht. Maar liefst 280 mensen adopteerden 1 of meerdere boomspiegels, wat maakte dat er in totaal 370 boomspiegels werden geadopteerd gedurende de campagne. Bekijk hiernaast de infographic met meer resultaten van 2021. 

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de adviseur in jouw wijk.

Ook in 2022 organiseren we weer een Boomspiegelfeest. Als je tussen 5 september en 5 oktober een boomspiegel adopteert via het aanmeldformulier, mag je op 8 oktober een gratis startpakket planten komen ophalen voor jouw boomspiegel op een van de vijf stadsboerderijen van Utrecht Natuurlijk. 

Het adopteren van een boomspiegel is ook mogelijk buiten de campagneperiode om. Kijk daarvoor op de website van de gemeente Utrecht. We stellen dan alleen geen gratis planten ter beschikking. 

Voor gratis planten zou je – buiten de campagneperiode om – aan buren of vrienden kunnen vragen of zij planten of stekjes voor je hebben. In het voorjaar zijn er vaak plantenruilmarkten bij volkstuinen of het Hof van Cartesius. Ook een mooie plek om planten te kopen of ruilen.

Als je via het aanmeldformulier een boomspiegel hebt geadopteerd dan ontvang je binnen enkele minuten automatisch een mail. In de mail staat onder andere meer informatie over waar je de gratis planten voor je boomspiegel kunt ophalen. 

Niets ontvangen? Check dan je spambox, daar blijft helaas veel mail van ons hangen.

Heb je een boomspiegel geadopteerd via onze website? Dan mag je op zaterdag 8 oktober 2022 een gratis startpakket planten voor in je boomspiegel ophalen op de door jou opgegeven stadsboerderij: Griftsteede, Eilandsteede, Gagelsteede, Koppelsteede of Steede Hoge Woerd.

Laat bij het ophalen van de plantjes de bevestigingsmail zien aan onze medewerkers. Printen is niet nodig.

Jazeker! Om je boomspiegeltuin helemaal officieel te maken, geven wij de geboorte van de nieuwe boomspiegel door aan de gemeente.

Let op! Het is belangrijk dat je ons de exacte locatie van jouw boomspiegel doorgeeft, bijvoorbeeld ’ter hoogte van huisnummer X’.

Vervolgens ontvang je een tegel waarmee duidelijk wordt dat deze boomspiegel beheerd wordt door jou als bewoner.

Nee, wanneer je een boomspiegel wilt vergroten moet eerst getoetst worden of dit mogelijk is. Vaak heeft de bestrating rondom de boomspiegel namelijk een functie. Het verwijderen van bestrating wordt per locatie beoordeeld. Bovendien kost het verwijderen van tegels en zand, het verplaatsen van stoepbanden en het leveren van grond geld. Hiervoor moet een aanvraag bij het initiatievenfonds gedaan worden. De wijkopzichter beoordeeld dan de aanvraag. Wanneer deze wordt goedgekeurd, worden de werkzaamheden voor het vergroten van de boomspiegel uitgevoerd. 

We geven je een overzicht van onze favoriete planten. Bekijk het plantenoverzicht. Op de website van de Guerrilla Gardeners vind je ook een mooie lijst. Je vindt daar planten die heel goed gedijen aan de zijde van een straatboom. Zo kun je direct kijken wat je leuk vindt en wat passend is voor jouw boomspiegel.

Zorg ervoor dat de bodem zoveel mogelijk bedekt is, dus niet of nauwelijks kale grond. Dat is met de aanplant lastig, want er blijft veel vrije grond over. Satéprikkers erin steken of gaas op de open plek plaatsen zijn goede oplossingen. Je kan ook een uitgeknepen knoflook in een potje met gaatjes ertussen plaatsen of een plant waar ze niet van houden, zoals de Ooievaarsbek, planten. 

Boomwortels dunner dan 2 cm kun je doorknippen of -hakken. Mits je dat niet teveel doet. Doe het voorzichtig en zorg dat je grote boomwortels niet beschadigt. Zoek een ander plekje, soms een paar centimeter verder, als je merkt dat er te weinig ruimte is.

Dit project is een samenwerking tussen Guerrilla Gardeners en Utrecht Natuurlijk en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht.