Duurzaam Utrecht
Een duurzame stad is belangrijk. Daarom delen we kennis over de natuur, biodiversiteit, duurzame voedselproductie, onze afhankelijkheidsrelatie met dieren en over het belang van een klimaatadaptieve stad. Ons activiteitenaanbod en natuureducatie programma is voor jong en oud. Daarnaast werken we aan verschillende projecten om natuur en biodiversiteit in de stad te versterken. Samen maken we Utrecht groener, gezonder en duurzamer. Bezoek een van onze locaties, volg een workshop of doe mee aan een activiteit. Werk samen met ons aan een duurzaam Utrecht! Klik voor het volledige activiteitenaanbod op de paarse knop hieronder.
Wat is een duurzame stad?
In een duurzame stad zijn verschillende zaken belangrijk, zoals het bevorderen van de biodiversiteit, het gebruik maken van duurzame energiebronnen, duurzame voedselproductie en het creëren van ruimte voor water. Een duurzame stad is gericht op het creëren van een leefomgeving die niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst leefbaar en aangenaam is. Dit vereist het zorgvuldig beheren van natuurlijke hulpbronnen, het bevorderen van milieuvriendelijke initiatieven en het waarborgen van een hoge kwaliteit van leven voor alle bewoners. De gemeente Utrecht wil de biodiversiteit in de stad verhogen. Er zijn verschillende initiatieven die hieraan bijdragen, zoals:
Groen in de stad
Utrecht heeft tal van parken, waaronder de locaties van Utrecht Natuurlijk, waar inwoners kunnen genieten van de natuur en erover kunnen leren. Deze parken zijn ook belangrijk voor lokale flora en fauna, en dragen bij aan het herstel van natuurlijke ecosystemen binnen de stad. Het bieden van groene ruimtes in de stedelijke omgeving zorgt voor meer zuurstof, vermindert de luchtvervuiling, biedt verkoeling bij hitte en verbetert de levenskwaliteit van de bewoners.
Maaibeheer
Utrecht beheert grasvelden, bermen en hooilanden zorgvuldig door te maaien volgens specifieke richtlijnen. Het maaien van gras bepaalt hoeveel zonlicht, water en voedingsstoffen een gebied ontvangt. Door grasvelden en bermen minder frequent te maaien, ontstaan er meer open gebieden waarin struiken, bloemen en kruiden kunnen groeien. Dit zorgt voor een diversere plantengroei en biedt een leefomgeving voor verschillende dieren. Bij het maaien wordt rekening gehouden met het gebruik van het gebied, de kosten en het belang voor de natuur, zodat de biodiversiteit optimaal behouden blijft. Het verwijderen van maaisel vermindert de voedingsstoffen in de bodem, wat bijdraagt aan de groei van bloemrijke kruiden en de afname van grassen. Lees meer over maaibeheer.

Biodiversiteitsprojecten
Er zijn verschillende biodiversiteitsprojecten die gericht zijn op het beschermen van de natuur en het verhogen van de biodiversiteit in en rond Utrecht. Projecten zoals boomspiegeltuinen, geveltuinen, groene daken en watervriendelijke tuinen bieden bewoners de mogelijkheid om bij te dragen aan het vergroenen van de stad, ongeacht de grootte van hun buitenruimte. Deze initiatieven bevorderen niet alleen de natuur, maar dragen ook bij aan de waterhuishouding van de stad en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Door gezamenlijk te werken aan vergroening wordt Utrecht een groenere en duurzamere stad voor iedereen. Want alleen met zijn allen zorgen we voor een groene stad.
Natuureducatie
Wij bieden Utrechtse basisschoolleerlingen een uniek onderwijsprogramma vol onvergetelijke natuurervaringen. Leerkrachten van bijna alle basisscholen in Utrecht maken gebruik van onze leskisten, materiaalprojecten, boerderij- of tuinlessen en leren natuurlijk op onze elf groene locaties in Utrecht. Jaarlijks wordt hier zo’n 40.000 keer gebruik van gemaakt. Door educatie leren kinderen over het belang van natuur en duurzaamheid.
Duurzame voedselproductie
Op onze tuinen laten we jong en oud op een kleinschalige wijze zien hoe je in Nederland lokaal ecologisch voedsel kunt verbouwen. Je kunt meehelpen met het verbouwen van het voedsel in onze tuinen, of zelf aan de slag. (Moes)tuinieren kan ook op een balkon, plat dak of een terras. Met potten, bakken en zakken kun je al heel veel! Lees meer over voedsel in de stad
Conclusie
Door het bevorderen van biodiversiteit, het gebruik van duurzame energie, het ondersteunen van duurzame voedselproductie en het creëren van ruimte voor water, draagt Utrecht actief bij aan het ontwikkelen van een duurzaam Utrecht. De verschillende initiatieven laten zien dat het mogelijk is om een balans te vinden tussen stedelijke ontwikkeling en natuurbehoud, en dat iedereen een bijdrage kan leveren aan een groenere en duurzamere toekomst. Of het nu gaat om het creëren van groene daken, het verbeteren van het maaibeheer of het betrekken van kinderen bij natuureducatie, Utrecht Natuurlijk laat zien hoe duurzaamheid op verschillende manieren kan worden geïntegreerd in het dagelijks leven.
- Groen in de stad
- Maaibeheer
- Biodiversiteitsprojecten
- Natuureducatie
- Duurzame voedselproductie