Blijf op de hoogte!

Exposities

Regelmatig zijn er exposities te bewonderen op de locaties van Utrecht Natuurlijk. Het thema heeft altijd een link met de natuur. Laat je verwonderen!
Bekijk hieronder welke exposities er momenteel te bezoeken zijn. In schoolvakanties (regio Midden) zijn de exposities ook op maandag te bezoeken.

In de zomervakantie (regio Midden) zijn de exposities ook op maandag te bezoeken.

Weeds at Home - Ella van der Naalt

In haar werk bevraagt Ella (1995) de vergankelijkheid van het leven en daarmee de systemen waarin we leven. Is het leven wel duurzaam op deze manier? En hoe zorgen we ervoor dat we als mensen meer in contact blijven met de natuur en daarmee met onze eigen natuur?

Deze expositie, getiteld Weeds at Home, richt zich op ‘onkruid’ en de vragen die daarbij opkomen: Waarom is het eerste woord dat je vindt op Google als je “onkruid” intypt “bestrijden”? Wat zegt dit over onze omgang met planten in onze directe leefomgeving?

Paradigma’s
Zijn we ons wel bewust van de paradigma’s die we creëren; wie bepaalt wanneer iets goed is of wanneer het moet worden bestreden? Hoe gaan we hier als mensen mee om? Zijn we ons bewust van het belang van deze kleine plantjes voor onze gezondheid en biodiversiteit?

Het werk
De tekeningen in deze expositie zijn herkenbaar in Ella’s stijl, maar ook anders in de zin dat Ella haar hand meer loslaat en de lijnen minder strak zijn. Deze tekeningen vormen een abstracte interpretatie. Sommige papieren vellen bevatten lijnen of vlekjes, omdat het merendeel van het papier hergebruikt is. Dit sluit aan bij de vraag: wanneer doen we iets weg? Wanneer is iets goed? Het toont, zoals gewend van Ella, de vergankelijkheid van het leven.

Onkruidwandeling
Samen met ecoloog Martijn IJmker maak je een wandeling door de omgeving en leer je over de planten die je tegenkomt in de Utrechtse straten en parken. Is het onkruid? Of is het natuur? De informatieve en inspirerende wandeling duurt iets langer dan een uur, loopt door het Griftpark en door de wijk, en is op instapniveau qua afstand. Meld je hier gratis aan!

Te zien: van dinsdag 25 juni t/m zondag 1 september 2024
Waar: in het boerderijcafé op Griftsteede
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur (gratis toegankelijk). In de zomervakantie (regio Midden) is de expositie ook op maandag te bezoeken.
Meer informatie: Kijk op het Instagramaccount @eavdn.

Pollinations - de kunst van het bestuiven

Op Steede Hoge Woerd is een prachtig nieuw cultuur- en kunstprogramma, geïnspireerd op bijen, geland. Vier kunstenaars, uit Vlaanderen en Nederland, plaatsen rondom de Bee Embassy nieuwe kunstwerken. Elk kunstwerk is geïnspireerd op bijen, op hun leefwereld of hun zintuigen en op de belangrijke rol van bijen voor de biodiversiteit. De kunstenaars zijn: kunstenaarsduo Driessens en VerstappenAnnemarie MaesPeter de Cupere en Robin Koek. Hun werken laten ons verwonderen over verschillende aspecten van het leven van bijen.

Te zien: van zondag 21 april t/m dinsdag 31 december 2024
Waar: op de tuin van Stadsboerderij Steede Hoge Woerd
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur (gratis toegankelijk). In de zomervakantie (regio Midden) is de expositie ook op maandag te bezoeken.
Meer informatie: Bekijk de projectpagina voor meer informatie over de kunstenaars.

Lees meer achtergrondinformatie over voorgaande exposities

  • In 2022 vond de expositie Compostkleding plaats op Steede Hoge Woerd in Leidsche Rijn. In deze expositie zag je hoe we anders met onze kleding om kunnen gaan. Hoe kan kleding bijdragen aan een groene, leefbare stad? Lees meer over de expositie op de informatiepagina.
  • Vanaf september 2022 reisde de tentoonstelling van het project Toevallig Groen, Zaailingen van de Stad een jaar lang door Utrecht. Het project laat je de kracht van de natuur in de gebouwde omgeving ervaren. In voorjaar 2024 is de reizende tentoonstelling nog één keer te zien op Steede Hoge Woerd. Lees meer over het project op de informatiepagina.
  • Van oktober 2023 tot begin 2024 tentoonstelden kunstenaar Jacolien de Jong en dichter Suzanne van Leendert hun creativiteit in de Poëtische Blauwdruk van de Natuur in Museum Hoge Woerd. Meer over de expositie en de kunstwerken van workshopdeelnemers lees je op de informatiepagina.