Exposities

Regelmatig zijn er exposities te bewonderen op de locaties van Utrecht Natuurlijk. Het thema heeft altijd een link met de natuur. Laat je verwonderen!
Bekijk hieronder welke exposities er momenteel te bezoeken zijn. In schoolvakanties (regio Midden) zijn de exposities ook op maandag te bezoeken.

Schoonheid van imperfectie - Kitty van den Heuvel

Kitty van den Heuvel is een mixed media- en textielkunstenaar uit Utrecht. De natuur is haar grootste inspiratiebron, zowel het land als de zee. De patronen, de texturen, de kleuren, de vormen en de lijnen. Maar ook de vergankelijkheid, de schoonheid van imperfectie en verval en de cirkel van het leven zijn inspiratiebronnen voor haar. 

Kitty’s werk kun je het beste samenvatten met twee esthetische principes uit de Japanse beeldcultuur: wabi sabi en kintsugi. Wabi staat voor de eenvoud, rust en eenzaamheid van de natuur of objecten. Sabi betekent zoveel als de schoonheid die komt met het verstrijken van de tijd, waarbij slijtage of een zichtbare reparatie de nadruk leggen op het leven en de vergankelijkheid. Kintsugi is een Japanse kunstvorm waarbij gebroken aardewerk, porselein of keramiek wordt gerepareerd met goud, zilver of platinapoeder. Dit benadrukt scheuren en breuken in bijvoorbeeld aardewerk, in plaats van ze te verbergen. 

Voor haar werk gebruikt zij zoveel mogelijk gerecycled textiel en materialen uit eigen voorraad, gekregen of gekocht bij kringloopwinkels. De materialen transformeert ze door middel van eco-printen, het printen met roest of door het gebruik van cyanotype (blauwdruk-techniek). Ook gevonden voorwerpen uit de natuur, een stuk bast van een boom, schelpen, aangespoeld hout en andere materialen verwerkt zij in haar werk.

Kitty maakt 2D- en 3D-kunst met diverse technieken. Collage is vaak het uitgangspunt van het werk: ze brengt verschillende stukken textiel of papier bij elkaar. Nooit geknipt, maar met rafelige randen, aan elkaar verbonden door met de hand geborduurde lijnen en markeringen. Het is juist de imperfectie die daarin de esthetiek benadrukt. 

Te zien: van woensdag 24 januari t/m zondag 7 april 2024
Waar: het expositieplatform van Castellum Hoge Woerd, Stadsboerderij Steede Hoge Woerd
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur (gratis toegankelijk)
Meer informatie over Kitty van den Heuvelwebsite en Instagram

jasjaja - Kunstenaars Jantine van der Veen en Sjaak Janssen

Jantine van der Veen begon in 1964 in Utrecht te werken als leerkracht. Dat was de tijd van wandkleden op jute, maar er werd ook gewerkt met ijzer, blik en garens. Vanaf 1999 begon ook schilderwerk een rol te krijgen, zo ook een expositie van schildpadden omringd door een aura van stippen, die op Griftsteede in ‘02/’03 te zien waren. “Uiteindelijk werd het werken met textiel mijn favoriete bezigheid. Stoffen hebben eigenschappen als zacht, stevig, glanzend, en daardoor kan ik meer uitdrukken dan met verf. Het is een wereld vol mogelijkheden.”

In 1975 ontmoette ze Sjaak Janssen. Sjaak heeft de kunstacademie in Maastricht doorlopen in ‘77. Samen wonen ze al tientallen jaren in Utrecht. Sjaak werkt met hout/paneel, met canvas, papier, en acrylverf. De voorstellingen van Sjaak zijn “impressies uit het leven. Korte momenten die blijven hangen en al schilderend of tekenend naar buiten komen. De benadering is 2d- en 3d-kunst in een verder doorgaande abstracte vorm. Het werk kan een beeld oproepen waar je langer naar kunt kijken voor de kleur en de lijnen gaan spreken.”

In deze expositie, genaamd “jasjaja” (Jantine Sjaak Janssen), zijn werken van beide te zien. Jantine met textielkunst: “Ik schilder met textiel op sfeervolle doeken. Door te kijken naar vorm en kleur vul ik deze met dieren, planten en mensen. Het is of ze je aankijken. Ik gebruik gemengde technieken en allerlei stoffen en garens.” Sjaak met schilderwerk en wandsculpturen. Sjaak geeft uitdrukking aan de grond van het bestaan in lijnen en kleuren die een bepaalde spanning tot elkaar hebben. In harmonie leven scheppen.

Te zien: van dinsdag 27 februari t/m zondag 14 april
Waar: in het boerderijcafé op Griftsteede
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur (gratis toegankelijk)

Lees meer achtergrondinformatie over voorgaande exposities

  • In 2022 vond de expositie Compostkleding plaats op Steede Hoge Woerd in Leidsche Rijn. In deze expositie zag je hoe we anders met onze kleding om kunnen gaan. Hoe kan kleding bijdragen aan een groene, leefbare stad? Lees meer over de expositie op de informatiepagina.
  • Vanaf september 2022 reisde de tentoonstelling van het project Toevallig Groen, Zaailingen van de Stad een jaar lang door Utrecht. Het project laat je de kracht van de natuur in de gebouwde omgeving ervaren. In voorjaar 2024 is de reizende tentoonstelling nog één keer te zien op Steede Hoge Woerd. Lees meer over het project op de informatiepagina.
  • Van oktober 2023 tot begin 2024 tentoonstelden kunstenaar Jacolien de Jong en dichter Suzanne van Leendert hun creativiteit in de Poëtische Blauwdruk van de Natuur in Museum Hoge Woerd. Meer over de expositie en de kunstwerken van workshopdeelnemers lees je op de informatiepagina.