Exposities

Regelmatig zijn er exposities te bewonderen op de locaties van Utrecht Natuurlijk. Het thema heeft altijd een link met de natuur. Laat je verwonderen!
Bekijk hieronder welke exposities er momenteel te bezoeken zijn.

Toevallig Groen, Zaailingen van de Stad

Van 21 mei t/m 29 juni is op Eilandsteede de reizende expositie ‘Toevallig Groen, Zaailingen van de Stad’ te zien waar een bijzonder en langlopend kunst-groenproject aan vast zit. Het project haalt de spontaan opgekomen zaailingen van bomen en heesters uit hun anonimiteit door ze onder de aandacht te brengen als een waardevolle toevoeging in de stedelijke vergroening. Op verschillende manieren biedt het project aan de bewoners van de stad Utrecht de mogelijkheid om actief te participeren in deze vorm van vergroening van de stad.

Op vrijdag 2 juni geeft beeldend kunstenaar Hans van Lunteren een natuurcollege over dit onderwerp op Eilandsteede. De tentoonstelling reist na 29 juni verder naar Stadsboerderij Griftsteede, waar deze vanaf 1 augustus te bewonderen is. Kijk op de Toevallig Groen pagina voor alle informatie over dit kunstproject.

Te zien: van zondag 21 mei t/m donderdag 29 juni
Waar: Stadsboerderij Eilandsteede 
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur (gratis toegankelijk)

Seurrealisme: eerbetoon aan het werk van mijn vader Sjef Seuren

Neem vanaf dinsdag 2 mei een kijkje in het werk van Sjef Seuren. Hij noemde het zelf Seurrealisme.

Als Sjef de deur uit ging had hij altijd een aantal dingen op zak: zijn tekenboekje, potlood, shag en een mondharmonica. De meeste werken zijn daarom ook ontstaan terwijl hij op een terrasje zat met een kop koffie of een biertje. Kijkend naar dagelijkse taferelen op straat pakte hij zijn potlood en begon te schetsen…

Thuis werkte hij de schetsen uit, zowel in olieverf als met aquarel.

Te zien: van dinsdag 2 mei t/m zondag 18 juni
Waar: in de hal op Stadsboerderij Griftsteede
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur (gratis toegankelijk)

Steede Hoge Woerd: Kringlopen Uitgedrukt

Op het expositieplatform van Castellum Hoge Woerd is van dinsdag 4 april tot en met woensdag 7 juni de expositie Kringlopen Uitgedrukt te zien. Kunstenaars van het Grafisch Atelier Maarssen lieten zich inspireren door alle aspecten van kringlopen. 

De werken zijn gemaakt van oude blikjes, lege melkpakken en restanten linoleum van een stoffeerder. Met verschillende grafische technieken maakten de kunstenaars afbeeldingen en 3D-werken met de thema’s circulariteit, hergebruik en de kringloop van de natuur. 

Sinds 1978 is het Grafisch Atelier Maarssen uitgegroeid tot een vereniging met een dertigtal leden, waaronder een aantal professionele kunstenaars. Zij zijn allen enthousiaste liefhebbers van grafisch werk, die elkaar, waar nodig, helpen en inspireren. Er worden regelmatig exposities georganiseerd in Maarssen en omgeving. Het atelier, waar inmiddels twee etspersen staan, is voor leden permanent geopend.  Op verzoek kunnen er ook workshops voor en door leden worden georganiseerd. Het atelier bevindt zich in het centrum van Maarssen, boven de bibliotheek.

De expositie Kringlopen Uitgedrukt is een samenwerking tussen Steede Hoge Woerd en het Grafisch Atelier Maarssen. 

Te zien: dinsdag 4 april tot en met woensdag 7 juni 2023
Waar: expositieplatform van Steede Hoge Woerd, in de foyer van het Castellum Hoge Woerd
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur (gratis toegankelijk)

Lees achtergrondinformatie over exposities uit het verleden

In 2022 vond de expositie Compostkleding plaats op Steede Hoge Woerd in Leidsche Rijn. In deze expositie zag je hoe we anders met onze kleding om kunnen gaan. Hoe kan kleding bijdragen aan een groene, leefbare stad? Lees meer over de expositie op de speciale pagina.