Een groen schoolplein

Om gezond op te groeien hebben kinderen natuur nodig. Kinderen die veel buiten spelen hebben een hoger concentratievermogen en spelen beter samen.
Logisch dus om plekken waar kinderen veel tijd doorbrengen te vergroenen. Waar kan dit beter dan op het schoolplein!

Kom naar de Pleincafés!

Pleincafé? Dat klinkt gezellig! Dat is het ook. Maar naast gezellig is een Pleincafé ook erg nuttig. Dit schooljaar organiseren we vier Pleincafés. Dit zijn laagdrempelige inloopbijeenkomsten voor projectteams en basisscholen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein of al een groen schoolplein hebben.

Elk Pleincafé richt zich op een ander onderwerp. Tijdens deze bijeenkomsten kun je ervaring en kennis uitwisselen over dit onderwerp en vragen stellen aan een deskundige.

Eerste Pleincafé: financiering en fondsen
Het eerste Pleincafé vond plaats op 26 oktober 2023 en had als thema financiering en fondsen. Want een groen schoolplein aanleggen kost een hoop geld. Hoeveel is afhankelijk van je wensen, wat voor plein je hebt en het uiteindelijke ontwerp. Gelukkig zijn er veel verschillende mogelijkheden om je plannen te financieren.

Nieuwsgierig naar de andere Pleincafés?

In 2024 organiseren we meer Pleincafés. In januari is het tweede Pleincafé met als thema buiten leren op groene schoolpleinen. In maart is het derde Pleincafé en deze gaat over kinderparticipatie en het plan van aanpak. Het laatste Pleincafé is in mei met als onderwerp onderhoud, beheer en openbare toegankelijkheid van groene schoolpleinen. Exacte data en tijden vind je binnenkort in onze activiteitenkalender.

Inspiratiemiddag
Naast de vier Pleincafés organiseren we in het voorjaar van 2024 ook weer een grotere inspiratiemiddag op een groen schoolplein in de stad Utrecht. Een middag vol ideeën, kennis en uitwisseling over groene schoolpleinen! Je kunt workshops volgen over verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld over de voorwaarden waar een groen plein aan moet voldoen of over de mogelijkheden wat betreft het ontwerp van je groene schoolplein.

Meer informatie over de inspiratiemiddag lees je binnenkort op deze pagina. Als eerste op de hoogte blijven? Abonneer je hier op de Nieuwsflits voor het basisonderwijs.

Informatiefolders

Een groen schoolplein realiseren is een heel traject. In onze folder vind je praktische informatie over het samen opzetten, inrichten en onderhouden van een groen schoolplein. Download de folder ‘Een groen schoolplein’, of haal hem op bij een van onze locaties. In het stappenplan vind je de stappen van idee tot officiële opening. Dit stappenplan zit ook in de folder. Ook internationaal is er aandacht voor het vergoenen van schoolpleinen. Een mooi voorbeeld is dit Engelstalige filmpje uit Parijs over het proces om tot een gedragen groen schoolplein te komen.

Kenmerken van een groen schoolplein

Een groen schoolplein is een speel- en leerlandschap waar ruimte is om te spelen én voor natuur. Speelaanleidingen hebben een natuurlijk karakter. Denk bijvoorbeeld aan speelbossen, wilgentunnels, waterpompen, modderkeukens of een heuvellandschap. Er is een grote diversiteit aan materialen en beplanting. De inrichting van het plein biedt ruimte voor educatie, natuurbeleving en avontuurlijk bewegen.

Bij het ontwerp, de aanleg én het onderhoud van een groen schoolplein is de hele school, inclusief ouders, betrokken. Alle gebruikers hebben zeggenschap en dragen met elkaar bij aan de zorg voor het plein.

Een ‘blauwdruk’ van een groen plein dat bij elke school past bestaat niet. Scholen verschillen en dus ook hun pleinen. Sommige scholen nemen het hele schoolterrein op de schop. Andere scholen pakken het voorzichtiger aan en verwijderen eerst een deel van de tegels. Vaak beginnen scholen met een deel van het plein om daarna gefaseerd uit te breiden en langzaam naar hun ‘ideaalbeeld’ te werken.

Utrechtse schoolpleinen

Een groen schoolplein aanleggen kost geld. Hoeveel is afhankelijk van jullie wensen, wat voor plein je nu hebt en het uiteindelijke ontwerp. Met €50.000,- kom je al een heel eind. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om je plannen te financieren.

Hulp nodig?

Een groen schoolplein aanleggen is best een klus. Utrecht Natuurlijk kan je helpen bij het opstellen van een programma van eisen.
Daarnaast kunnen we je helpen met het verbinden van het binnenschoolse programma met de educatie op het groene schoolplein. Stuur ons een mail.

Bekijk ook eens ons educatieprogramma. We hebben leskisten die op het plein uitgevoerd kunnen worden of je kan zaden en planten bestellen voor in de schooltuin.

Online cursus
Tijdens het plannen maken, de realisatie of na de aanleg komen er vragen over de toekomst. Hoe pak je het onderhoud aan? Deze online cursus biedt je concrete handvaten om mee aan de slag te gaan.