Een groen schoolplein

Om gezond op te groeien hebben kinderen natuur nodig. Kinderen die veel buiten spelen hebben een hoger concentratievermogen en spelen beter samen.
Logisch dus om plekken waar kinderen veel tijd doorbrengen te vergroenen. Waar kan dit beter dan op het schoolplein!

Een groen schoolplein realiseren is een heel traject. In onze folder vind je praktische informatie over het samen opzetten, inrichten en onderhouden van een groen schoolplein. Download de folder ‘Een groen schoolplein’, of haal hem op bij een van onze locaties. In het Groene Schoolpleinen-Stappenplan vind je de stappen van idee tot officiële opening. Dit stappenplan zit ook in de folder.

Kenmerken van een groen schoolplein

Een groen schoolplein is een speel- en leerlandschap waar ruimte is om te spelen én voor natuur. Speelaanleidingen hebben een natuurlijk karakter. Denk bijvoorbeeld aan speelbossen, wilgentunnels, waterpompen, modderkeukens of een heuvellandschap. Er is een grote diversiteit aan materialen en beplanting. De inrichting van het plein biedt ruimte voor educatie, natuurbeleving en avontuurlijk bewegen.

Bij het ontwerp, de aanleg én het onderhoud van een groen schoolplein is de hele school, inclusief ouders, betrokken. Alle gebruikers hebben zeggenschap en dragen met elkaar bij aan de zorg voor het plein.

Een ‘blauwdruk’ van een groen plein dat bij elke school past bestaat niet. Scholen verschillen en dus ook hun pleinen. Sommige scholen nemen het hele schoolterrein op de schop. Andere scholen pakken het voorzichtiger aan en verwijderen eerst een deel van de tegels. Vaak beginnen scholen met een deel van het plein om daarna gefaseerd uit te breiden en langzaam naar hun ‘ideaalbeeld’ te werken.

Utrechtse schoolpleinen

Op de website van Utrechtse schoolpleinen vind je allerlei informatie over groenblauwe schoolpleinen in de provincie Utrecht, waaronder financieringsmogelijkheden en onderzoeken naar groene schoolpleinen. Ook vind je er tips om handig en met plezier van start te gaan met groenblauwe schoolpleinen!

IVN Natuureducatie Groene Schoolpleinenfonds
Het Prins Bernard Cultuurfonds stelt uit het IVN Natuureducatie Groene Schoolpleinenfonds in 2022, 2023 en 2024 elk jaar €25.000 beschikbaar voor projecten die het gebruik van groene schoolpleinen voor natuur- en cultuureducatie stimuleren. Hiervoor moet je al in het bezit zijn van een groen schoolplein!

Kijk of jouw project in aanmerking komt voor een financiering van €2000. In 2022 geldt voor aanvragen voor het IVN Natuureducatie Groene Schoolpleinenfonds de volgende uiterste inleverdatum: 5 oktober 2022.

Hulp nodig?

Een groen schoolplein aanleggen is best een klus. Utrecht Natuurlijk kan je helpen bij het opstellen van een programma van eisen.
Daarnaast kunnen we je helpen met het verbinden van het binnenschoolse programma met de educatie op het groene schoolplein. Stuur ons een mail.

Bekijk ook eens ons educatieprogramma. We hebben leskisten die op het plein uitgevoerd kunnen worden of je kan zaden en planten bestellen voor in de schooltuin.