Blijf op de hoogte!

Eilandsteede

Ontmoet elkaar natuurlijk bij Eilandsteede. De groene ontmoetingsplek van stichting Utrecht Natuurlijk in zuidwest Utrecht in park Transwijk.
Meer informatie

Eilandsteede

Ontmoet elkaar natuurlijk bij Eilandsteede. De groene ontmoetingsplek van stichting Utrecht Natuurlijk in zuidwest Utrecht in Park Transwijk.

Stap samen het weiland in en kom in contact met de boerderijdieren van Eilandsteede. Bekijk de volières met kippen en andere vogels, kom picknicken of een drankje drinken op het groene terras, kom spelen in de speeltuin of meehelpen op de tuin. Er is voor jong en oud van alles te beleven en te doen.

Vakanties en feestdagen
In de schoolvakanties (regio Midden) is Eilandsteede ook op maandag geopend. Ook op feestdagen is Eilandsteede geopend m.u.v. nieuwjaarsdag, Koningsdag en eerste kerstdag. Bekijk hier de afwijkende openingstijden.

Bezoek de dieren

Bij Eilandsteede zijn verschillende boerderijdieren te vinden. Ga langs bij de ezels, varkens, koeien, schapen of kippen en bezoek de geitjes.

Kom spelen in de speeltuin

Kom spelen in de speeltuin bij Eilandsteede. Experimenteer erop los met de watertrap, sluisjes en kanalen. Je kunt er volop klimmen, klauteren, glijden en spelen. In juni 2020 heeft Utrecht Natuurlijk de Samen Spelen subsidie ontvangen van de gemeente Utrecht. Met dat geld is er hard gewerkt om de speeltuin van Eilandsteede nog beter toegankelijk te maken voor iedereen. Zo zijn er onder andere prachtige houten vlonders aangelegd langs de rand van de zandbak, zodat mensen in een rolstoel makkelijker bij de zandbak kunnen komen. Wil je alles weten over het Samen Spelen project? Bekijk dan ons Samen Spelen nieuwsbericht.  

Ontdek de tuin

De educatieve wijktuin van Eilandsteede is een rijke tuin waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar iedereen kan tuinieren. Kom genieten van ‘jouw’ tuin om de hoek. Ook leerlingen van het basisonderwijs volgen regelmatig programma’s op de wijktuin van Eilandsteede. Neem een kijkje bij de bijenstal, dans de bijendans en koop honing van onze eigen imker.

nijntje en de dieren

Ga samen met nijntje op zoek naar verschillende boerderijdieren bij de dierenweides en in de stallen op onze stadsboerderij. De speurtocht is voor iedereen, en ook onderdeel van het voorschoolprogramma van het nijntje museum. Binnen het programma ontwikkelen kinderen hun Nederlandse taalvaardigheid door kennis te maken met verschillende boerderijdieren aan de hand van beeldende kunst.

Wisselende activiteiten

Het hele jaar door worden er door Utrecht Natuurlijk verschillende groene activiteiten, lezingen, workshops en cursussen aangeboden voor jong en oud. Wil je weten welke activiteiten er binnenkort plaatsvinden bij Eilandsteede? Bekijk dan onze activiteitenkalender.

Boerderijwinkel en café

Op Eilandsteede kun je in onze boerderijwinkel en -café genieten van verse koffie, taartjes en veel ander lokaal lekkers. Geniet op het terras met uitzicht over de dierenweides. Bekijk hier een overzicht van onze andere locaties met boerderijwinkel en/of -café.

Samenwerkingspartners

Vanuit Utrecht Natuurlijk werken we met veel externe partijen samen. Zo werken we bij Eilandsteede o.a. intensief samen met Reinaerde. Kijk op onze partnerpagina om alles te weten te komen over deze en andere partners. 

Groen wijkpodium

We zijn altijd op zoek naar leuke ideeën en initiatieven. Wil je iets organiseren, een workshop geven of een middag komen voorlezen? Bijna alles is mogelijk; van samen eten bereiden tot aan schilderen in de wei en dieren knuffelen. Het maakt niet uit of het om kleine of grote activiteiten gaat. Geef jouw idee aan ons door en we kijken samen naar de mogelijkheden.

Kinderzwerfboekenstation

Op Eilandsteede vind je een Kinderzwerfboekenstation. Je kunt hier je gelezen kinderboeken naar toe brengen en boeken meenemen om te lezen. Heb je nog oude boeken thuis? Breng ze hier naar toe! Maak van je boek een echt zwerfboek!

Vrijwilligerswerk

Wil je jouw bijdrage leveren als vrijwilliger bij ons op locatie? Vacatures voor vrijwilligers op Eilandsteede kun je vinden op de website van de Vrijwilligerscentrale Utrecht.

Samen tuinieren

De stadstuin van Eilandsteede is een prachtige, grote tuin in Park Transwijk.  Zoveel mogelijk mensen mogen gebruik maken van deze groene oase. Dat kan met een wandeling door de tuin, rustig genietend op een bankje of door lekker in de tuin te werken. Daarnaast is educatie, het delen van kennis, ook een belangrijke meerwaarde van de tuin voor groot en klein. Als er geoogst wordt, gaan we gezamenlijk koken met producten uit de tuin en dat samen eten. 

De tuin is een uitnodigende plek voor iedereen die graag wil tuinieren. Op Eilandsteede worden er verschillende activiteiten en projecten georganiseerd in het kader van samen tuinieren. We zien graag dat onze tuin een functie heeft voor de lokale productie (kruiden- en pluktuin) en een ecologische functie heeft, waardoor de biodiversiteit toeneemt. Je bent welkom om op de tuin te komen werken in het deel waar jij blij van wordt. Lekker je hoofd leegmaken in een groene omgeving en andere mensen ontmoeten. We hebben verschillende tuindelen waar jij je voor in kan zetten. Wil je weten welke activiteiten er de komende tijd plaatsvinden? Kijk dan op onze activiteitenpagina en ontdek het zelf.

Kruidentuin

We hebben een kruidentuin waar een grote variëteit aan kruiden groeit. Een deel van deze kruiden wordt verkocht, maar je mag natuurlijk ook een deel van de oogst gebruiken. We besteden aandacht aan de verschillende toepassingen van de kruiden in de keuken, voor de thee, medicinale doeleinde en voor de sier.

Eetbare bloemen en planten

Daarnaast hebben we een grote strook met eetbare bloemen en planten. Er is steeds meer bekend over de eetbaarheid van planten en het is heel leuk om je salade, soep of drankje te versieren met kleurrijke en lekkere bloemen.

Pluktuin en wilde bloemen

We maken een grote pluktuin met bloemen in allerlei kleuren en hoogtes die een groot deel van het jaar bloeien. De pluktuin omvat het grootste deel van de tuin. Bezoekers kunnen tegen betaling een boeket plukken. Als vrijwilliger mag je natuurlijk je eigen boeket plukken. In de strook voor de bijenstal komt een deel met wilde bloemen. Het gaat vooral om inheemse bloemen die uitbundig bloeien, voor bijen en vlinders aantrekkelijk zijn en nectar bieden. 

Stadstuin Food for Good

Wil je vooral werken in een moestuin? Dan raden wij je aan om bij Stadstuin Food for Good langs te gaan. Zij hebben een stukje verderop een grote moestuin en kunnen regelmatig hulp gebruiken. 

Overzicht van faciliteiten op Eilandsteede
  • Geen faciliteit gevonden