Eilandsteede

Ontmoet elkaar natuurlijk bij Eilandsteede! De groene ontmoetingsplek van stichting Utrecht Natuurlijk in zuidwest Utrecht aan de rand van park Transwijk.
Meer informatie

Ondek de dieren van Eilandsteede

Ontmoet elkaar natuurlijk bij Eilandsteede! De groene ontmoetingsplek van stichting Utrecht Natuurlijk in zuidwest Utrecht aan de rand van park Transwijk.

Stap het weiland in en ontdek de dieren van Eilandsteede. Bekijk de volières met kippen en andere vogels in de stallen en kom picknicken op het terras.

Kom spelen in de avontuurlijke speeltuin

Kom spelen in de speeltuin bij Eilandsteede. Experimenteer erop los met de watertrap, sluisjes en kanalen. Je kunt er volop klimmen, klauteren, glijden en spelen. Binnen mag je naar hartenlust knutselen, kleuren en spelletjes spelen.

Samen genieten in de wijktuin

De tuin van Eilandsteede is een echte wijktuin waar buurtbewoners elkaar vaak tegenkomen. Kom genieten van ‘jouw’ tuin om de hoek. Neem een kijkje in de bijenstal, dans de bijendans en koop honing van onze eigen imker.

Langer genieten in schoolvakanties

Speciaal in de schoolvakanties openen wij ook op maandag de deuren van Eilandsteede. Alle schoolvakantiedagen is Eilandsteede open tot 17.00 uur.

Oud ontmoet Jong ontmoet Dier

De donderdagen staan in het teken van ontmoeten! Samen genieten op Eilandsteede. Op deze dagen brengen we mensen van verschillende leeftijden met elkaar in contact. Dit doen we door contacten te leggen met verzorgingshuizen en kinderdagverblijven uit de buurt en bezoekers van de Steede. Hierin werken we samen met Reinaerde en ROC studenten. Vrijwilligers zijn zeer welkom.

Denk bijvoorbeeld aan activiteiten zoals:

  • Ouderen ontmoeten kinderen van een dagverblijf en lezen kinderboeken voor
  • Een pannenkoekenlunch voor ouderen, bereid door Reinaerde
  • Fruit eten en liedjes zingen met ouderen en kinderen samen
  • Koffie met een quiz, gemaakt door begeleiders van een verzorgingshuis op de Steede

Meedenken? Handen uit de mouwen steken?

We zijn altijd op zoek naar leuke ideeën en initiatieven! Lijkt het je leuk om mee te denken/helpen of ken je een oudere uit de buurt die je graag mee wil nemen naar een gezellige plek en met anderen in contact wil brengen? Of wil je gezellig met je kindje aanschuiven aan de koffie tafel? Laat het ons weten! Bijna alles is mogelijk; van samen eten bereiden tot schilderen in de wei, dieren knuffelen of een mooie wandeling met een kopje koffie en limonade.

Samen tuinieren

De stadstuin van Eilandsteede is een prachtige, grote tuin in Park Transwijk.  Zoveel mogelijk mensen mogen gebruik maken van deze groene oase. Dat kan met een wandeling door de tuin, rustig genietend op een bankje of door lekker in de tuin te werken. Daarnaast is educatie, het delen van kennis, ook een belangrijke meerwaarde van de tuin voor groot en klein. Als straks geoogst wordt, gaan we gezamenlijk koken met producten  uit de tuin en dat samen eten. Ook zijn er regelmatig activiteiten die aangekondigd worden in onze activiteitenkalender

De tuin is een uitnodigende plek voor iedereen die graag wil tuinieren. We zien graag dat onze tuin een functie heeft voor de lokale productie (kruiden- en pluktuin) en een ecologische functie heeft, waardoor de biodiversiteit toeneemt. Je bent welkom om op de tuin te komen werken in het deel waar jij blij van wordt. Lekker je hoofd leegmaken in een groene omgeving en andere mensen ontmoeten. We hebben verschillende tuindelen waar jij je voor in kan zetten. De tuin wordt dit jaar voor het eerst in deze vorm opgezet. Lees hieronder welke tuinen er zijn.

Kruidentuin

We maken een kruidentuin waar een grote variëteit aan kruiden groeit. Een deel van deze kruiden wordt verkocht, maar je mag natuurlijk ook een deel van de oogst gebruiken. We besteden aandacht aan de verschillende toepassingen van de kruiden in de keuken, voor de thee, medicinale doeleinde en voor de sier.

Eetbare bloemen en planten​

Daarnaast hebben we een grote strook met eetbare bloemen en planten. Er is steeds meer bekend over de eetbaarheid van planten en het is heel leuk om je salade, soep of drankje te versieren met kleurrijke en lekkere bloemen.

Pluktuin en wilde bloemen

We maken een grote pluktuin met bloemen in allerlei kleuren en hoogtes die een groot deel van het jaar bloeien. De pluktuin omvat het grootste deel van de tuin. Bezoekers kunnen tegen betaling een boeket plukken. Als vrijwilliger mag je natuurlijk je eigen boeket plukken. In de strook voor de bijenstal komt een deel met wilde bloemen. Het gaat vooral om inheemse bloemen die uitbundig bloeien, voor bijen en vlinders aantrekkelijk zijn en nectar bieden. 

Aan de slag als vrijwilliger

We zoeken enthousiaste mensen voor al onze stukken tuin. Je hoeft niet meteen een keuze te maken. Je bent welkom om de sfeer te proeven en te kijken waar jij het liefst aan de slag wil. We vinden het fijn als je één of twee dagdelen in de week beschikbaar bent. Ook in het weekend kun je aan de slag. In de maand april organiseren we een bijeenkomst voor alle geïnteresseerden en bespreken we met elkaar hoe we van start gaan. Lees meer over de vacature en aanmelding.

Food for Good

Wil je vooral werken in een moestuin? Dan raden wij je aan om bij de Food for Good tuin langs te gaan. Zij hebben een stukje verderop een grote moestuin en kunnen altijd hulp gebruiken.  De vrijwilligersvacatures die daar openstaan vind je hier.