Blijf op de hoogte!

Kasteeltuin Nijevelt

Kasteeltuin Nijevelt ligt in de wijk Veldhuizen in De Meern. Bovenop oude resten van de ruïne groeien bloemen, kruiden, groenten en fruit.
 • Locatie
  Kasteeltuin Nijevelt
  Aan het einde van de straat Haarlerberg, langs de De Milan Viscontilaan
  3453 RM Utrecht
 • Openingstijden
  Vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur.
  Maandag, dinsdag en donderdag wanneer de hekken geopend zijn.
 • Contact
Meer informatie

Kasteeltuin Nijevelt

Kasteeltuin Nijevelt ligt in het gelijknamige park in de wijk Veldhuizen in De Meern. Waar nog oude resten van de ruïne van Kasteel Nijevelt onder de vette klei verborgen liggen, groeien nu bloemen, kruiden, groenten en fruit. Er lopen kippen en je hoort de bijen zoemen. Ook is er in het omliggende park een natuurlijke speeltuin aanwezig.

Wanneer de hekken geopend zijn ben je van harte welkom voor een kijkje, praatje of om mee te helpen.

Bloemenpluktuin

In de zomermaanden kan je elke vrijdag- en zaterdagochtend van 10.30 tot 12.00 uur je eigen bosje bloemen te plukken in de bloemenpluktuin van Kasteeltuin Nijevelt. Betalen kan via een QR code. Houd in de zomermaanden onze Facebook en Instagram pagina in de gaten voor de plukmomenten.

Buurtmoestuin

In de stadstuin wordt op verschillende plekken groenten verbouwd en fruit geteeld. Er is een productietuin, waarvan de oogst voornamelijk verkocht wordt in de oogstkramen. Ook is er een educatietuin waar ruimte is gereserveerd voor het geven van moestuinlessen aan leerlingen van de omliggende basisscholen en kinderopvang. Daarnaast staan er ook fruitstruiken op het terrein en is er een vast plantengedeelte.

Productietuin

Uit de productietuin en van de fruitstruiken wordt door onze vrijwilligers geoogst voor de verkoop. Het is mogelijk om als bezoeker je eigen oogst bij elkaar te scharrelen. Vraag ernaar bij onze medewerkers op de tuin.

Speeltuin

In het park waar Kasteeltuin Nijevelt ligt, is in 2019 een natuurlijke speeltuin aangelegd, welke in 2021 is geoptimaliseerd. De speeltuin is vrij toegankelijk, ook wanneer de stadstuin zelf gesloten is. Kom lekker spelen tussen het groen! 

Tuinwinkel en -café

Bij Kasteeltuin Nijevelt hebben we geen tuinwinkel of -café. Wel verkopen we onze eigen oogst, denk aan groenten, fruit en honing van onze bijen. Bij BraZZerie en Bakkerij Abrona staat een oogstkraam die we vullen met oogst uit het seizoen. Bekijk hier een overzicht van onze andere locaties met boerderijwinkel en/of -café.

Samenwerkingspartners

Vanuit Utrecht Natuurlijk werken we met veel externe partijen samen. Zo werken we bij Kasteeltuin Nijevelt onder andere samen met Vereniging Kasteeltuin Nijevelt, BraZZerie en Bakkerij Abrona, Restaurant Balijepark, DOCK, Bruisend Balije, Plus Stefan Blom en gro-up kinderopvang. Kijk op onze partnerpagina om alles te weten te komen over deze partners.

Wisselende activiteiten

Het hele jaar door worden er door Utrecht Natuurlijk verschillende groene activiteiten, lezingen, workshops en cursussen aangeboden voor jong en oud. Wil je weten welke activiteiten er binnenkort plaatsvinden bij Kasteeltuin Nijevelt? Bekijk dan onze activiteitenkalender.

Vrijwilligerswerk

Op Kasteeltuin Nijevelt werken we met een wisselende groep buurtbewoners op vrijdag- en zaterdagochtend op de tuin. Dit kan in overleg ook uitgebreid worden naar andere momenten. Er zijn verschillende klussen te doen, van grote aanpakklussen tot aan kleinere, lichte klusjes. Wil je jouw bijdrage leveren als vrijwilliger bij ons op locatie? Vacatures voor vrijwilligers vind je op de website van de Vrijwilligerscentrale Utrecht.

Natuureducatie

Kinderen die natuurervaringen opdoen zijn (later) eerder bereid om duurzame keuzes te maken. Natuur heeft ook een positieve invloed op de gezondheid. Utrecht Natuurlijk helpt kinderen tijdens hun basisschoolcarrière deze ervaringen op te doen. Door verwondering over de natuur voelen leerlingen zich meer betrokken bij hun (natuurlijke) omgeving. Door onze programma’s voor de basisscholen krijgen kinderen inzicht in de samenhang in ecosystemen en kringlopen. Op Kasteeltuin Nijevelt ontvangen we ook basisschoolleerlingen. Er komen wekelijks klassen moestuinieren, slootje prutten, insecten zoeken, een escapegame doen rondom bijen, een slafeest vieren en ga zo maar door.

Samen tuinieren

Op Kasteeltuin Nijevelt worden er verschillende activiteiten en projecten georganiseerd in het kader van samen tuinieren. Of je nou groene vingers hebt of niet, iedereen is welkom! Wil je weten welke activiteiten er de komende tijd plaatsvinden? Kijk dan op onze activiteitenpagina en ontdek het zelf.

Overzicht van faciliteiten op Kasteeltuin Nijevelt
 • Geen faciliteit gevonden