Blijf op de hoogte!

Stadstuin Food for Good

Stadstuin Food for Good is er voor iedereen met en zonder groene vingers! Een tuin vol groenten, fruit, bloemen en mensen in Park Transwijk.
Meer informatie

Stadstuin Food for Good

Stadstuin Food for Good is een sociale tuinderij in park Transwijk in Kanaleneiland. Sinds 2021 is de tuin onderdeel van Utrecht Natuurlijk. Onder vakkundige begeleiding werken we samen in de tuin en verbouwen we groente, fruit, kruiden en bloemen voor de buurt. De oogst is bedoeld voor de moestuinders en voor de verkoop op de tuin en op bestelling.

De oogst is te koop op Stadstuin Food for Good, bij Stadsboerderij Eilandsteede en via de VOKO (Voedselcollectief Utrecht). Daarnaast leveren we groentepakketten aan een aantal abonnementhouders. Zo voorzien we de wijk van gezond voedsel. Daarnaast vormt de tuin een groene oase waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, een praatje maken of samenwerken. Op vaste dagen is er een vakkundige tuinder aanwezig die het werk begeleidt en een trajectbegeleider die zorg draagt voor passende begeleiding voor een aantal doelgroepen.

Bloemenpluktuin

In het plukseizoen (half juni tot eind oktober) staat er een mand en snoeischaar klaar waarmee je zelf de tuin op mag om de mooiste bloemen uit te kiezen voor een prachtig zelfgeplukt boeket. De bloemen zijn onbespoten, puur natuur, bij- en vlindervriendelijk.

Moestuin

Voel je welkom om rond te lopen op de tuin en te bewonderen hoe de gewassen groeien en bloeien. In principe verkopen we alleen vanaf de kraam. Wil je graag zelf oogsten? Vraag het dan vooraf aan een van de aanwezigen op de tuin.

Tuinwinkel en -café

Op Stadstuin Food for Good hebben we geen grote tuinwinkel of -café. Wel verkopen we, zolang de voorraad strekt, groenten vanuit de kraam. Bovendien is de oogst van Stadstuin Food for Good regelmatig te koop in de boerderijwinkel van Stadsboerderij Eilandsteede. Bekijk hier een overzicht van onze andere locaties met boerderijwinkel en/of -café.

Samenwerkingspartners

Vanuit Utrecht Natuurlijk werken we met veel externe partijen samen. Zo werken we bij Stadstuin Food for Good onder andere samen met Reinaerde, De Tussenvoorziening, Leger des Heils en Kwintes. Kijk op onze partnerpagina om alles te weten te komen over deze partners.

Wisselende activiteiten

Het hele jaar door worden er door Utrecht Natuurlijk verschillende groene activiteiten, lezingen, workshops en cursussen aangeboden voor jong en oud. Wil je weten welke activiteiten er binnenkort plaatsvinden bij Stadstuin Food for Good? Bekijk dan onze activiteitenkalender.

Begeleid vrijwilligerswerk

Op Stadstuin Food for Good werken buurtbewoners, vrijwilligers en mensen met een ondersteuningsvraag samen in de moestuin, kruidencirkel, boomgaard en bloemenpluktuin. Het hele proces van zaaien, onderhoud, oogsten, verkopen en verwerken vindt op de tuin plaats. We houden ons ook bezig met het gezellig maken van ons tuinhuis, het ontvangen van gasten en nog veel meer. Het werk wordt begeleid door een professioneel tuinder en een trajectbegeleider. Je hoeft geen ervaring te hebben met tuinieren. De tuinder leert je er graag over. Het is ook mogelijk de tuin te gebruiken om een stap te maken in je persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld op weg naar betaald werk of bij herstel na ziekte. We bieden hiervoor een traject met afgestemde begeleiding. Wil je jouw bijdrage leveren als vrijwilliger bij ons op locatie? Vacatures voor vrijwilligers vind je op jekuntmeer.nl en op de website van de Vrijwilligerscentrale Utrecht.

Samen tuinieren

Op Stadstuin Food for Good worden er verschillende activiteiten en projecten georganiseerd in het kader van samen tuinieren. Of je nou groene vingers hebt of niet, iedereen is welkom! Wil je weten welke activiteiten er de komende tijd plaatsvinden? Kijk dan op onze activiteitenpagina en ontdek het zelf.

Overzicht van faciliteiten op Stadstuin Food for Good
  • Geen faciliteit gevonden