Blijf op de hoogte!

Stadstuin Kanaalweg

Op Stadstuin Kanaalweg tuinieren basisschoolleerlingen en buurtbewoners uit Utrecht West.
Meer informatie

Stadstuin Kanaalweg

Langs het Merwedekanaal in Utrecht West ligt de groene en weelderige oase Stadstuin Kanaalweg. In deze educatieve wijktuin in Oog in Al is vanaf begin 2022 onder andere de eerste Bijenburcht van Utrecht te vinden. Kom langs en pluk verschillende kruiden en bloemen in onze Pluktuin, maak een rondje door het Voedselbos of rust heerlijk uit op een bankje na een stevige wandeling langs het kanaal. Als de hekken openstaan, is iedereen van harte welkom!

De natuur kan zonder ons, maar wij kunnen niet zonder de natuur
Filmmaker Wijnand Slurink maakte een prachtige video over Stadstuin Kanaalweg: de groene oase van Utrecht West.

Moestuin

Op verschillende dagen tuinieren vrijwilligers uit de wijk samen in de gemeenschappelijke moestuin. Het seizoen is iedere keer weer anders en afhankelijk van wat het seizoen te beiden heeft, wordt de opbrengst gedeeld met alle vrijwilligers van de stadstuin. Een groot deel van het jaar wordt er op woensdag met alle verse kruiden, bloemen en groenten door en voor de vrijwilligers gezorgd voor een heerlijke en gezonde lunch.

Kruidentuin en bloempluktuin

Rust uit op het bankje onder de moerbei  in de medicinale kruidentuin, slenter langs het stukje verftuin of verwen je zintuigen in de bloemenpluktuin. Deze staan vol met bekende en minder bekende bloemen, kruiden en verfplanten. Wanneer er voldoende bloemen in de tuin staan, is het mogelijk om tegen een klein bedrag een aantal biologische bloemen of kruiden te plukken. Houd Facebook en Instagram en de borden bij de ingang van de tuin in de gaten.

Voedselbos

Een groot gedeelte van de tuin is begin 2021 omgetoverd tot een beginnend voedselbos. Het voedselbos van Stadstuin Kanaalweg is opgebouwd uit eetbare planten, bomen en struiken en gericht op duurzame voedselproductie. Je vindt er onder andere verschillende rassen groot en kleinfruit, een vijver en paddenstoelen. Wijkbewoners werken wekelijks op dit unieke stukje groen van Utrecht

Sociale werktuin

Een groep vluchtelingen beheert vanuit organisatie Common Ground Two al een aantal jaar samen een groot stuk moestuin. Wekelijks, van maart tot en met oktober, zijn zij aanwezig en samen zorgen ze voor een mooie oogst.

Bijenstal

Twee imkers uit de stad werken samen met de honingbijen op de tuinDe bijen dragen bij aan de bevruchting van onze gewassen en de verse honing wordt op de stadstuin verkocht voor een kleine prijs. 

Tuinwinkel en -café

Op Stadstuin Kanaalweg is geen tuinwinkel of -café aanwezig. Wanneer het seizoen het toelaat, kan je vanuit onze kleine kraam wel groenten, kruiden en honing kopen. Zolang er bloemen te vinden zijn in de pluktuin, kan je deze bovendien tegen een kleine vergoeding meenemen. Bekijk hier een overzicht van onze andere locaties met boerderijwinkel en/of -café.

Samenwerkingspartners

Vanuit Utrecht Natuurlijk werken we met veel externe partijen samen. Op Stadstuin Kanaalweg werken we samen met Common Ground Two, Stichting Emmaus, imkers en leden van de BijenhoudersVereniging Utrecht, Soena en Buurtbuik West. Kijk op onze partnerpagina om alles te weten te komen over onze partners. 

Wisselende activiteiten

Het hele jaar door worden er door Utrecht Natuurlijk verschillende groene activiteiten, lezingen, workshops en cursussen aangeboden voor jong en oud. Wil je weten welke activiteiten er binnenkort plaatsvinden bij Stadstuin Kanaalweg? Bekijk dan onze activiteitenkalender.

Vrijwiligerswerk

Op de tuin zijn verschillende teams van vrijwilligers werkzaam. Op woensdag en zondag zijn zij vaak aanwezig. Wil jij ook aan de slag als vrijwilliger op Stadstuin Kanaalweg? Kom een keer langs, dan kunnen we ter plekke aangeven of en welke mogelijkheden er zijn. Wil je geen vrijwilliger worden, maar heb je wel een keer zin om mee te doen? Kom dan op een woensdag langs.  

Natuureducatie

Kinderen die natuurervaringen opdoen zijn (later) eerder bereid om duurzame keuzes te maken. Natuur heeft ook een positieve invloed op de gezondheid. Utrecht Natuurlijk helpt kinderen tijdens hun basisschoolcarrière deze ervaringen op te doen. Door verwondering over de natuur voelen leerlingen zich meer betrokken bij hun (natuurlijke) omgeving. Door onze programma’s voor de basisscholen krijgen kinderen inzicht in de samenhang in ecosystemen en kringlopen. Leerlingen van het basisonderwijs uit de wijken Lombok en Oog in Al komen ieder jaar onder begeleiding de tuin ontdekken. Ze gaan zelf aan de slag met het zaaien, verzorgen en oogsten van groenten en bloemen, waarna er soms ook mee wordt gekookt. 

Samen tuinieren

Op Stadstuin Kanaalweg worden er verschillende activiteiten en projecten georganiseerd in het kader van samen tuinieren. Of je nou groene vingers hebt of niet, iedereen is welkom! Wil je weten welke activiteiten er de komende tijd plaatsvinden? Kijk dan op onze activiteitenpagina en ontdek het zelf.

Overzicht van faciliteiten op Stadstuin Kanaalweg
  • Geen faciliteit gevonden