Blijf op de hoogte!

Stadstuin Klopvaart

Kom genieten van onze prachtige tuin aan de rand van Overvecht. Een levendige en groene plek in de wijk.
Meer informatie

Stadstuin Klopvaart

Kom genieten van onze prachtige tuin aan de rand van Overvecht. Vlakbij Stadsboerderij Gagelsteede, ligt Stadstuin Klopvaart van stichting Utrecht Natuurlijk, een levendige en groene plek in de wijk.

Als de hekken open staan, is iedereen van harte welkom. Dompel jezelf onder in de rust, het groen en de weelderige tuin.

Een bezoek aan Stadstuin Klopvaart en deelname aan activiteiten is gratis, tenzij anders staat aangegeven.

Moestuin

De stadstuin bestaat voor een groot gedeelte uit een moestuin. Op deze moestuin zijn diverse groepen actief. Zo tuinieren er basisschoolleerlingen, kunnen mensen met een groepje aan de slag op een ‘samentuin’ en gaan diverse (cliënten van) organisaties aan de slag op de tuin.

Oogsttuin

De oogsttuin wordt door een groep vrijwilligers bijgehouden. De oogst uit deze tuin is te koop in de oogstkraam op de tuin. Tijdens openingstijden van de stadstuin, tijdens het tuinseizoen vanaf mei, koop je deze heerlijk verse producten. Wil je meer weten en leren over hoe je groenten moet verbouwen? Meld je dan aan als vrijwilliger voor de oogsttuin. Je bent een vast dagdeel beschikbaar. Samen met anderen onderhoud je de groenten en kruiden in de oogsttuin. Je oogst de groenten voor de verkoop. Na overleg kun je ook zelf wat oogsten. Je leert nieuwe mensen kennen en doet steeds meer kennis op over tuinieren. 

Bloemenpluktuin

Hou jij ook zo van bloemen? Een groep enthousiaste vrijwilligers onderhoudt de bloemenpluktuin op Stadstuin Klopvaart. De bloemenpluktuin werkt als een zelfpluktuin. Als bezoeker mag je tegen betaling een mooi bosje bloemen plukken. Dat kan tijdens openingstijden van de stadstuin, vanaf eind juni. Wil je meer te weten komen over de groei en verzorging van al die mooie bloemen? Word ook vrijwilliger op de bloemenpluktuin. Je bent een vast dagdeel beschikbaar. Samen met de andere vrijwilligers onderhoud je de bloemenpluktuin. Na overleg kun je regelmatig ook zelf een bosje bloemen plukken. Verder leer je nieuwe mensen kennen met ook een passie voor bloemen. Je kennis over bloemen wordt steeds groter. 

Permacultuurtuin

De permacultuur tuin van Stadstuin Klopvaart bestaat al even, maar is toe aan nieuwe energie. De tuin wordt onderhouden door vrijwilligers. Bouw ook mee op de bestaande structuur van de tuin. Als je vrijwilliger wilt worden op deze tuin, dan ben je een vast dagdeel beschikbaar. Samen met anderen onderhoud je de permacultuur tuin en kun je je eigen inzichten en ideeën inbrengen voor verdere ontwikkeling. Je ontmoet zo nieuwe mensen en breidt je kennis over permacultuur nog verder uit. 

Tuinwinkel en -café

Op Stadstuin Klopvaart is geen tuinwinkel of -café aanwezig. Tijdens het tuinseizoen kun je op woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur wel groenten en kruiden plukken tegen een kleine vergoeding. Bekijk hier een overzicht van onze andere locaties met boerderijwinkel en/of -café.

Samenwerkingspartners

Vanuit Utrecht Natuurlijk werken we met veel externe partijen samen. Op Stadstuin Klopvaart zijn er vele organisaties actief. Zo onderhouden Stichting Groene Golf, Common Ground Two en DOCK een stuk tuin met hun cliënten en leden. Verdere partners zijn Buurtgroep Klopvaart, GGZ-groep, Zorgcentrum Rosendael en Brouwerij VandeStreek. De imkers van BijenhoudersVereniging Utrecht onderhouden de bijenstal op de tuin. Kijk op onze partnerpagina om alles te weten te komen over onze partners. Raak je geïnspireerd en wil je ook aan de slag op de tuin met jouw organisatie? Neem dan contact op met ons.

Wisselende activiteiten

Het hele jaar door worden er door Utrecht Natuurlijk verschillende groene activiteiten, lezingen, workshops en cursussen aangeboden voor jong en oud. Wil je weten welke activiteiten er binnenkort plaatsvinden op Stadstuin Klopvaart? Bekijk dan onze activiteitenkalender.

Vrijwilligerswerk

Naast vaste medewerkers tref je de vrijwilligers die helpen op de tuin. Hou je van tuinieren of ben je graag buiten bezig? Kom dan helpen op Stadstuin Klopvaart. Er zijn verschillende klussen te doen, van grote aanpakklussen tot kleinere, lichte klussen. Ga bijvoorbeeld aan de slag in de oogsttuin, bloemenpluktuin of leef je uit in permacultuur tuin. Of help mee met andere klussen op de tuin. Er is veel ruimte voor eigen initiatief, maar het moet wel binnen de kaders van Utrecht Natuurlijk passen. Heb je interesse en wil je eens komen ervaren wat er zo al te doen is? Kom naar de tuin of maak een afspraak voor een oriënterend gesprek. Vacatures voor vrijwilligers bij Stadstuin Klopvaart kun je vinden op de site van de Vrijwilligerscentrale Utrecht.

Natuureducatie

Kinderen die natuurervaringen opdoen zijn (later) eerder bereid om duurzame keuzes te maken. Natuur heeft ook een positieve invloed op de gezondheid. Utrecht Natuurlijk helpt kinderen tijdens hun basisschoolcarrière deze ervaringen op te doen. Door verwondering over de natuur voelen leerlingen zich meer betrokken bij hun (natuurlijke) omgeving. Door onze programma’s voor de basisscholen krijgen kinderen inzicht in de samenhang in ecosystemen en kringlopen. In het tuinseizoen komen leerlingen van het basisonderwijs moestuinieren. Ze ontdekken wat er komt kijken bij het moestuinieren en maken het proces van zaaien tot oogsten mee. Het maken van een lekkere salade of soep van de oogst hoort bij ook bij het tuinprogramma.

Samen tuinieren

Op Stadstuin Klopvaart worden er verschillende activiteiten en projecten georganiseerd in het kader van samen tuinieren. Of je nou groene vingers hebt of niet, iedereen is welkom! Wil je weten welke activiteiten er de komende tijd plaatsvinden? Kijk dan op onze activiteitenpagina en ontdek het zelf.

Overzicht van faciliteiten op Stadstuin Klopvaart
  • Geen faciliteit gevonden