Stadstuin Zuilen

Kom naar het mooie stukje natuur in het hoge noorden van Utrecht. In Zuilen, aan de Daalseweg, vind je Stadstuin Zuilen.
Meer informatie

Stadstuin Zuilen

Breng een bezoek aan Stadstuin Zuilen in het noorden van Utrecht, in de wijk Noordwest. Stap de tuin binnen en geniet van het groen, de rust en de stilte om je heen. Bewonder de verschillende moestuinen en snuif de geuren van de tuin op. Als de hekken open staan, ben je van harte welkom om een wandeling te maken of te picknicken aan een van onze tafels. In het tuinseizoen is ook de theetuin regelmatig open. Geniet dan van deze mooie tuin onder het genot van wat lekkers. Een bezoek aan Stadstuin Zuilen en deelname aan de activiteiten is gratis, tenzij anders staat aangegeven. 

Moestuin

De stadstuin bestaat voor een groot gedeelte uit een moestuin. Op deze moestuin zijn diverse groepen actief. Zo tuinieren er basisschoolleerlingen, kunnen mensen zelf met een groepje aan de slag op een ‘samentuin’ en werken er diverse (cliënten van) organisaties op de tuin. Ook is onze partner van de Tuinders op een gedeelte van de moestuin aan het moestuinieren met een cursus.

Bloemenpluktuin

In de pluktuin van Stadstuin Zuilen kun je je eigen bosje bloemen plukken. Wanneer er voldoende bloemen in de tuin staan, gaat de bloemenpluktuin in het zomerseizoen open op zondagen van 11.00 tot 13.00 uur. Er zijn dan mensen aanwezig om aanwijzingen en tips te geven. Neem je eigen schaar mee!
Het kan voorkomen dat de pluktuin gesloten is door omstandigheden. Houd voor actuele openingstijden de Facebook en Instagram van de pluktuin in de gaten. En volg updates van onze vrijwilligers op Twitter.

Wil je nog meer te weten komen over de groei en verzorging van al die mooie bloemen? Word dan vrijwilliger op de bloemenpluktuin. Je bent een vast dagdeel beschikbaar. Samen met de andere vrijwilligers onderhoud je de bloemenpluktuin. Na overleg kun je regelmatig zelf een bosje bloemen plukken. Verder leer je nieuwe mensen kennen met ook een passie voor bloemen. Je kennis over bloemen wordt steeds groter! 

Oogsttuin

Ben je benieuwd naar de oogsttuin bij Stadstuin Zuilen? Zie hoe groente groeit en oogst zelf! Tijdens het tuinseizoen van maart t/m oktober is de oogsttuin iedere vrijdag open van 10.00 tot 13.00 uur. Buurtbewoners en geïnteresseerden kunnen zelf oogsten en rekenen af bij de vrijwilligers of bij de theetuin. Wil je nog meer weten en leren over hoe je groenten moet verbouwen? Meld je dan aan als vrijwilliger voor de oogsttuin. Je bent dan een vast dagdeel beschikbaar. Samen met anderen onderhoud je de groenten en kruiden in de oogsttuin. Je oogst de groenten voor de verkoop. Na overleg kun je regelmatig ook zelf wat oogsten. 

Voedselbos

Op Stadstuin Zuilen vind je ook een heus voedselbos. Het is jaren geleden ontstaan door een permacultuurcursus op onze tuin. Sinds begin 2021 is er een enthousiaste groep vrijwilligers gestart om verschillende lagen in de tuin aan te brengen die eetbaar zijn. Je kunt binnenkort eten van bodem tot kruin uit ons eigen voedselbos. Ben je ook nieuwsgierig naar de mogelijkheden van een voedselbos en wat er nu zoals bij komt kijken? Word dan vrijwilliger en sluit je aan bij de anderen. Je bent een vast dagdeel beschikbaar en gaat samen aan de slag. Ontmoet nieuwe mensen en vergroot je kennis. 

Boerderijwinkel en terras

We hebben op Stadstuin Zuilen een fijne plek bij het theehuis waar je terecht kan voor een kopje thee of koffie met een zelfgemaakt taartje en regelmatig met producten van de tuin. Indien het seizoen het toelaat, hebben we ieder weekend oogst uit eigen tuin te koop.

Wil je weten op welke van onze andere stadsboerderijen en stadstuinen ook boerderijwinkels en terrassen aanwezig zijn? Kijk dan hier.

Samenwerkingspartners

Vanuit Utrecht Natuurlijk werken we met veel externe partijen samen. Op Stadstuin Zuilen werken we o.a. samen met de Tuinders, die de Moestuincursus XL verzorgen. In 40 weken tijd leer je alles over moestuinieren en over groenten en kruiden. De imkers van BijenhoudersVereniging Utrecht onderhouden de bijenstal. Zie je de imker aan het werk? Stel hem of haar gerust een vraag. Kijk op onze partnerpagina om alles te weten te komen over deze en andere partners. 

Wisselende activiteiten

Het hele jaar door worden er door Utrecht Natuurlijk verschillende groene activiteiten, lezingen, workshops en cursussen aangeboden voor jong en oud. Wil je weten welke activiteiten er binnenkort plaatsvinden op Stadstuin Zuilen? Bekijk dan onze activiteitenkalender.

Vrijwilligerswerk

Naast vaste medewerkers tref je op Stadstuin Zuilen vrijwilligers die helpen op de tuin of in de theetuin. Onze vrijwilligers helpen onder andere mee op de bloemenpluktuin, de oogsttuin, in het voedselbos en met andere algemene klussen. De stadstuin heeft veel verschillende projecten lopen. Heb je groene vingers, hou je van tuinieren of ben je graag buiten? Kom dan ook helpen op de tuin! Er zijn verschillende klussen te doen. Van grote klussen tot kleinere, lichte klussen. Er is veel ruimte voor eigen initiatief, maar het moet wel binnen de kaders van Utrecht Natuurlijk passen. Samen zorgen we voor de openstelling van de stadstuin. Wil je jouw bijdrage leveren als vrijwilliger bij ons op locatie? Vacatures voor vrijwilligers bij Stadstuin Zuilen kun je vinden op de website van de Vrijwilligerscentrale Utrecht.

Natuureducatie

Kinderen die natuurervaringen opdoen zijn (later) eerder bereid om duurzame keuzes te maken. Natuur heeft ook een positieve invloed op de gezondheid. Utrecht Natuurlijk helpt kinderen tijdens hun basisschoolcarrière deze ervaringen op te doen. Door verwondering over de natuur voelen leerlingen zich meer betrokken bij hun (natuurlijke) omgeving. Door onze programma’s voor de basisscholen krijgen kinderen inzicht in de samenhang in ecosystemen en kringlopen. In het tuinseizoen komen leerlingen van het basisonderwijs tuinieren op Stadstuin Zuilen. Ze ontdekken wat er komt kijken bij het tuinieren en maken het proces van zaaien tot oogsten mee. Het maken van een lekkere salade of soep van de oogst hoort ook bij het tuinprogramma.

Samen tuinieren

Op Stadstuin Zuilen worden er verschillende activiteiten en projecten georganiseerd in het kader van samen tuinieren. Of je nou groene vingers hebt of niet, iedereen is welkom! Wil je weten welke activiteiten er de komende tijd plaatsvinden? Kijk dan op onze activiteitenpagina en ontdek het zelf.

Overzicht van faciliteiten op Stadstuin Zuilen
  • Geen faciliteit gevonden