Steede Hoge Woerd

Ontdek Steede Hoge Woerd: de stadsboerderij van Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern. Steede Hoge Woerd ligt bovenop de oude Vicus, een kampdorp uit de Romeinse tijd en is onderdeel van het Castellum Hoge Woerd.
Meer informatie

Ga direct naar:

Steede Hoge Woerd: onze sprankelende locatie op historische grond

Ontdek Steede Hoge Woerd, de stadsboerderij van Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern. Deze locatie van stichting Utrecht Natuurlijk ligt bovenop de oude Vicus, een kampdorp uit de Romeinse tijd en is onderdeel van het Castellum Hoge Woerd.

Loop tussen de dieren in de weiden, wandel met de ezels of ga aan de slag in de tuin. Voor kinderen en volwassenen organiseren wij hier het hele jaar door allerlei bijzondere activiteiten. Bezoek ook de oude perenboomgaard voor het Castellum: een mooie erfenis van de fruitkwekers die hier vroeger het landschap bepaalden. 

Begeleid vrijwilligerswerk

Er is altijd plek voor enthousiaste vrijwilligers en buurtbewoners die het leuk vinden om mensen in het werk te begeleiden. Er is intensieve begeleiding waarin deelnemers de gehele dag werken met een werkbegeleider of groepsleider. Er is ook minder intensieve begeleiding waarin de deelnemers meewerken met de medewerkers van Utrecht Natuurlijk en daarin op afspraak professioneel gecoacht worden door bijvoorbeeld trajectbegeleiders van de organisaties waarmee wij samenwerken. 

Kom plukken in de pluktuin!

Daar word je nou vrolijk van! De mooiste bloemen in je eigen, pure bos bloemen uit de pluktuin van Steede Hoge Woerd. Pluk een bosje voor jezelf of samen met de kids.

De pluktuin gaat weer open in het voorjaar 2021. Volg de pluktuin op Instagram voor de laatste updates: @pluktuincastellum.

Help de dierverzorger

Het is tijd om de dieren te voeren en te verzorgen! Zoek de dierverzorger op (je herkent ze aan hun paarse jas) en help mee in de stallen of buiten bij de weides. Elke dinsdag t/m zondag om 15.45 uur.

Kinderzwerfboekenstation 

Op Steede Hoge Woerd vind je een Kinderzwerfboekenstation. Je kunt hier je gelezen kinderboeken naar toe brengen en boeken meenemen om te lezen. Heb je nog oude boeken thuis? Breng ze hier naar toe! Er liggen stickers die je op je boek kunt plakken. Maak van je boek een echt zwerfboek!

We werken graag met je samen!

De bewonersverenigingen Buurtmoestuin Castellum en de Historische Vereniging Vleuten De Meern Haarzuilens zijn ook actief op Steede Hoge Woerd. Samen met verschillende partners uit de wijk organiseren we een aantal keer per jaar een groots evenement.
Wil je ook met ons aan de slag met een initiatief? Neem dan contact met ons op per e-mail.

Beleef ook de rest van het Castellum

Op onze Steede met boerderij, leslokaal en stadstuin is veel te beleven. Bezoek daarnaast ook het Castellum Hoge Woerd: op de fundamenten van het voormalige Romeinse fort staat nu een moderne interpretatie. Geniet van een hapje en een drankje in het CastellumCafé. Bewonder het Romeinse schip en bezoek het Museum. Of ga naar een voorstelling van Podium Hoge Woerd in de theaterzaal of op het binnenterrein bij het buitenpodium.

Samen tuinieren

Mini-moestuin cursus: piepers in een pot

Wil je thuis aan de slag met zelfgekweekte groenten? Heb je geen grote tuin of moestuin of alleen een balkon? Tijdens de mini-cursus Piepers in een pot leer je in één ochtend of middag hoe je heel eenvoudig in een emmer of grote pot aardappelen kunt telen. Je leert hoe je je aardappelplant moet onderhouden en hoe je ziet wanneer je jouw piepers kunt oogsten.

Mini-moestuin cursus: Halloween pompoen kweken

Je hebt geen grote (moes)tuin nodig om een Halloween pompoen te kweken. Bij deze mini-moestuincursus leer je wat je nodig hebt om thuis in je tuin(tje) of op je balkon een Halloween pompoen te kweken. Na afloop van de cursus heb je alles wat je nodig hebt en ga je naar huis met een ‘starterskit’ Halloween-pompoen kweken: de kennis én de materialen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Steede Hoge Woerd