Blijf op de hoogte!

Steede Hoge Woerd

Ontdek Steede Hoge Woerd. De stadsboerderij van Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern. Steede Hoge Woerd ligt bovenop de oude Vicus, een kampdorp uit de Romeinse tijd en is onderdeel van het Castellum Hoge Woerd.
Meer informatie

Steede Hoge Woerd

Stadsboerderij Steede Hoge Woerd is onderdeel van het Castellum Hoge Woerd, de moderne interpretatie van het Romeinse fort dat op deze locatie stond, 2.000 jaar geleden.

Loop tussen de dieren in de weides, wandel met de ezels, ga aan de slag in de tuin of bezoek de ambassade voor de inheemse honingbij Bee Embassy (2022 t/m 2024) en de kunstwerken over bijen en andere bestuivers van het Pollinations programma (t/m 31 december 2024). Voor kinderen en volwassenen organiseren we het hele jaar door activiteiten. Bezoek ook de oude perenboomgaard voor het Castellum: een mooie erfenis van de fruitkwekers die hier vroeger het landschap bepaalden.

Vakanties en feestdagen
In de schoolvakanties (regio Midden) is Steede Hoge Woerd ook op maandag geopend. Op feestdagen is Steede Hoge Woerd geopend, m.u.v. nieuwjaarsdag, Koningsdag en eerste kerstdag. Bekijk hier de afwijkende openingstijden.

Bezoek de dieren

Bij Steede Hoge Woerd zijn verschillende dieren te vinden. Ga langs bij de ezels, varkens, koeien, schapen, kippen en bezoek de geitjes. Het hele jaar door kan je elke dinsdag t/m zondag vanaf 15.30 uur een van de dierverzorgers opzoeken en meehelpen met het voeren van de dieren. 

Kom spelen in de speeltuin

Op het terrein van Steede Hoge Woerd vind je een natuurlijke speeltuin. Kom klimmen, klauteren en spelen met het water en zand en ontdek onze vernieuwde waterloop. Een heerlijke plek voor jong en oud. 

Bloemenpluktuin

Mooie bloemen uit de pluktuin van Steede Hoge Woerd: daar word je vrolijk van! Pluk een bosje voor jezelf of samen met de kids. De pluktuin gaat open in de zomer. Volg de pluktuin op Instagram voor de laatste updates. 

nijntje en de dieren

Ga samen met nijntje op zoek naar verschillende boerderijdieren bij de dierenweides en in de stallen op onze stadsboerderij. De speurtocht is voor iedereen, en ook onderdeel van het voorschoolprogramma van het nijntje museum. Binnen het programma ontwikkelen kinderen hun Nederlandse taalvaardigheid door kennis te maken met verschillende boerderijdieren aan de hand van beeldende kunst.

Wisselende activiteiten

Het hele jaar door worden er door Utrecht Natuurlijk verschillende groene activiteiten, lezingen, workshops en cursussen aangeboden voor jong en oud. Wil je weten welke activiteiten er binnenkort plaatsvinden op Steede Hoge Woerd? Bekijk dan snel onze activiteitenkalender. 

Boerderijwinkel en -café

Bij Steede Hoge Woerd hebben we nog geen boerderijwinkel of -café. Wanneer het seizoen het toelaat, hebben we wel een oogstkast op het erf staan, waar je met een QR-code zelf groenten, kruiden en fruit kan afrekenen en meenemen. Bekijk hier een overzicht van onze andere locaties met boerderijwinkel en/of -café.

Samenwerkingspartners

Vanuit Utrecht Natuurlijk werken we met veel externe partijen samen. Zo werken we bij Steede Hoge Woerd o.a. met de lokale bijenvereniging, Museum Hoge Woerd, Podium Hoge Woerd, Buurtmoestuin Castellum, de Zwermrepubliek en de Wijkalliantie. Kijk op onze partnerpagina om alles te weten te komen over onze partners. 

Kinderzwerfboekenstation

Op Steede Hoge Woerd vind je een waar Kinderzwerfboekenstation. Je kunt hier je gelezen kinderboeken naartoe brengen en boeken meenemen om te lezen. Heb je nog oude boeken thuis? Breng ze hier naartoe! Er liggen stickers die je op je boek kunt plakken. Maak van je boek een echt zwerfboek!

Begeleid vrijwilligerswerk

Er is altijd plek voor enthousiaste vrijwilligers en buurtbewoners die het leuk vinden om mensen in het werk te begeleiden. Er is intensieve begeleiding waarin deelnemers de gehele dag werken met een werkbegeleider of groepsleider. Er is ook minder intensieve begeleiding waarin de deelnemers meewerken met de medewerkers van Utrecht Natuurlijk en daarin op afspraak professioneel gecoacht worden door bijvoorbeeld trajectbegeleiders van de organisaties waarmee wij samenwerken. Wil je jouw bijdrage leveren als vrijwilliger bij ons op locatie? Vacatures voor vrijwilligers op Steede Hoge Woerd vind je op jekuntmeer.nl en op de website van de Vrijwilligerscentrale Utrecht.

We werken graag met je samen

De bewonersverenigingen Buurtmoestuin Castellum en de Historische Vereniging Vleuten De Meern Haarzuilens en Leidsche Rijn zijn ook actief op Steede Hoge Woerd. Samen met verschillende partners uit de wijk organiseren we een aantal keer per jaar een groots evenement. Wil je ook met ons aan de slag met een initiatief? Neem dan contact met ons op per e-mail.

Castellum Hoge Woerd

Bezoek naast de boerderij en tuinen van Steede Hoge Woerd ook Castellum Hoge Woerd: het kan allemaal binnen één terrein. Op de fundamenten van het voormalige Romeinse fort staat nu een moderne interpretatie. Geniet van een hapje en een drankje in het CastellumCafé, bewonder het Romeinse schip en bezoek het museum. Of ga naar een voorstelling van Podium Hoge Woerd.

Exposities

Op het expositieplatform in het Castellum Hoge Woerd wordt regelmatig geëxposeerd door kunstenaars. Bekijk hier of er momenteel een expositie is.

Samen tuinieren

Op Steede Hoge Woerd worden er verschillende activiteiten en projecten georganiseerd in het kader van samen tuinieren. Of je nou groene vingers hebt of niet, iedereen is welkom! Wil je weten welke activiteiten er de komende tijd plaatsvinden? Kijk dan op onze activiteitenpagina en ontdek het zelf.

Overzicht van faciliteiten op Steede Hoge Woerd
  • Geen faciliteit gevonden