Steede Hoge Woerd

Ontdek Steede Hoge Woerd: de stadsboerderij van Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern. Steede Hoge Woerd ligt bovenop de oude Vicus, een kampdorp uit de Romeinse tijd en is onderdeel van het Castellum Hoge Woerd.
Meer informatie

Steede Hoge Woerd: onze sprankelende locatie op historische grond

Ontdek Steede Hoge Woerd, de stadsboerderij van Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern. Deze locatie van stichting Utrecht Natuurlijk ligt bovenop de oude Vicus, een kampdorp uit de Romeinse tijd en is onderdeel van het Castellum Hoge Woerd.

Loop tussen de dieren in de weiden, wandel met de ezels of ga aan de slag in de tuin. Voor kinderen en volwassenen organiseren wij hier het hele jaar door allerlei bijzondere activiteiten. Bezoek ook de oude perenboomgaard voor het Castellum: een mooie erfenis van de fruitkwekers die hier vroeger het landschap bepaalden. 

Begeleid vrijwilligerswerk

Er is altijd plek voor enthousiaste vrijwilligers en buurtbewoners die het leuk vinden om mensen in het werk te begeleiden. Er is intensieve begeleiding waarin deelnemers de gehele dag werken met een werkbegeleider of groepsleider. Er is ook minder intensieve begeleiding waarin de deelnemers meewerken met de medewerkers van Utrecht Natuurlijk en daarin op afspraak professioneel gecoacht worden door bijvoorbeeld trajectbegeleiders van de organisaties waarmee wij samenwerken. 

Kom plukken in de pluktuin!

Daar word je nou vrolijk van! De mooiste bloemen in je eigen, pure bos bloemen uit de pluktuin van Steede Hoge Woerd. Pluk een bosje voor jezelf of samen met de kids.

De pluktuin gaat weer open in het voorjaar 2021. Volg de pluktuin op Instagram voor de laatste updates: @pluktuincastellum.

Help de dierverzorger

Het is tijd om de dieren te voeren en te verzorgen! Zoek de dierverzorger op (je herkent ze aan hun paarse jas) en help mee in de stallen of buiten bij de weides. Elke dinsdag t/m zondag om 15.45 uur.

Kinderzwerfboekenstation 

Op Steede Hoge Woerd vind je een Kinderzwerfboekenstation. Je kunt hier je gelezen kinderboeken naar toe brengen en boeken meenemen om te lezen. Heb je nog oude boeken thuis? Breng ze hier naar toe! Er liggen stickers die je op je boek kunt plakken. Maak van je boek een echt zwerfboek!

We werken graag met je samen!

De bewonersverenigingen Buurtmoestuin Castellum en de Historische Vereniging Vleuten De Meern Haarzuilens zijn ook actief op Steede Hoge Woerd. Samen met verschillende partners uit de wijk organiseren we een aantal keer per jaar een groots evenement.
Wil je ook met ons aan de slag met een initiatief? Neem dan contact met ons op per e-mail.

Beleef ook de rest van het Castellum

Op onze Steede met boerderij, leslokaal en stadstuin is veel te beleven. Bezoek daarnaast ook het Castellum Hoge Woerd: op de fundamenten van het voormalige Romeinse fort staat nu een moderne interpretatie. Geniet van een hapje en een drankje in het CastellumCafé. Bewonder het Romeinse schip en bezoek het Museum. Of ga naar een voorstelling van Podium Hoge Woerd in de theaterzaal of op het binnenterrein bij het buitenpodium.

Samen tuinieren

Hoe werkt samen tuinieren op Steede Hoge Woerd?

Je meldt je aan met 4 huishoudens (vrienden, buren, familie, met of zonder kinderen). We nemen alleen een aanmelding van 4 huishoudens aan. Je krijgt 40 tot 80 m2 grond tot jullie beschikking (afhankelijk van jullie behoefte, ervaring en de beschikbare grond).

Jullie kunnen gebruik maken van de tuingereedschappen van Steede Hoge Woerd en jullie krijgen een sleutel van het hek zodat je ook buiten openingstijden kunt tuinieren. Je kiest zelf hoe de tuin ingedeeld wordt en welke gewassen jullie willen telen. De grond is gefreesd en bemest, klaar voor gebruik. Op Steede Hoge Woerd tuinieren we ecologisch (geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen). We vragen jullie deze werkwijze te volgen. Jullie mogen gebruik maken van de tuin gedurende het hele tuinseizoen, wat afloopt in november.

In ruil voor de grond vragen wij een stuk wederkerigheid, waarin jullie bijdragen aan de mooie tuin en boerderij die Steede Hoge Woerd is. Denk aan meewerken bij het tuinonderhoud (snoeien, paden netjes maken, compost verdelen, onderhoud pluktuin, aanleg blotevoetenpad). Of misschien heb je talent om voor te lezen, muziek te maken, etc. Dan zien wij je graag op een feestdag waarbij je bijdraagt aan een feestelijk programma, bijvoorbeeld bij het schaapscheren of op het Oogstfeest. We denken aan 3 á 4 dagdelen per seizoen.

Vanwege de coronamaatregelen is het startmoment nog niet bekend. Hopelijk is dat zo snel mogelijk. Wanneer er gestart kan worden, ontvangen wij jullie in kleine groepen voor een kennismaking en uitleg. We verdelen de grond op basis van ‘eerst komt, eerst maalt’ principe.

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Mini-moestuin cursus: piepers in een pot

Wil je thuis aan de slag met zelfgekweekte groenten? Heb je geen grote tuin of moestuin of alleen een balkon? Tijdens de mini-cursus Piepers in een pot leer je in één ochtend of middag hoe je heel eenvoudig in een emmer of grote pot aardappelen kunt telen. Je leert hoe je je aardappelplant moet onderhouden en hoe je ziet wanneer je jouw piepers kunt oogsten.

Mini-moestuin cursus: Halloween pompoen kweken

Je hebt geen grote (moes)tuin nodig om een Halloween pompoen te kweken. Bij deze mini-moestuincursus leer je wat je nodig hebt om thuis in je tuin(tje) of op je balkon een Halloween pompoen te kweken. Na afloop van de cursus heb je alles wat je nodig hebt en ga je naar huis met een ‘starterskit’ Halloween-pompoen kweken: de kennis én de materialen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Steede Hoge Woerd