Natuurlijk leren
Natuurlijk leren in het onderwijs. Wij bieden scholen natuurervaringen aan door ontdekkingen op de tuin of ontmoetingen op de stadsboerderij. Met het onderwijsprogramma bouwen we voort op een lange traditie van schooltuinieren en natuuronderwijs die begon in de jaren dertig van de vorige eeuw. Door naar buiten te gaan, worden de kinderen betrokken bij hun omgeving. Zij krijgen de kans om inzicht te krijgen in de kringlopen van de natuur. Met onze programma’s betrekken we leerlingen op een positieve, verrijkende en actieve wijze bij hun natuurlijke omgeving en hun voedsel. Klik hieronder voor meer informatie over onze natuureducatie op scholen.
Positief ontdekken en onderzoeken van natuurlijke kringlopen
Zelf ervaren en doen, zelf ontdekken en onderzoeken is de kern van de educatieve aanpak van Utrecht Natuurlijk. We stellen de schoonheid van de natuur en de natuurlijke kringlopen centraal en we sluiten aan bij de leefwereld van kinderen. We gebruiken voorbeelden die in Utrecht vindbaar zijn.
De unieke natuurervaringen die Utrecht Natuurlijk de leerlingen biedt leidt tot positieve betrokkenheid bij de natuur. Die betrokkenheid is belangrijk bij het (later) maken van weloverwogen keuzes die invloed hebben op een groene en duurzame wereld. We noemen dit ecologische basisvorming. Door deze basisvorming kun je begrijpen wat er gebeurt als mensen ‘ingrijpen’ in de natuurlijk kringlopen en begrijp je ook hoe je de negatieve gevolgen op klimaatverandering of biodiversiteit kunt voorkomen. In onze educatie integreren we aandacht voor de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG’s).
- Kinderen ontdekken natuurlijke kringlopen door praktische ervaring
- Leerlingen krijgen inzicht in ecologische processen en duurzaamheid
- De educatie is gericht op actieve betrokkenheid bij de natuur
- Het programma ondersteunt bewustwording over klimaatverandering en biodiversiteit
- Het integreert de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties
