Blijf op de hoogte!

Slootjesdagen

 Van 4 t/m 8 juni 2025 zijn ze er weer: de Slootjesdagen! Tijdens de Slootjesdagen kunnen kinderen eropuit met een schepnet en een speciale zoekkaart om te ontdekken welke waterdiertjes en -planten er in de sloot leven.

    Een schone en gezonde sloot

    De dieren en planten die in de sloot leven, vertellen iets over de waterkwaliteit. Naast het zoeken naar waterdiertjes op alle stadsboerderijen, maken kinderen via allerlei extra activiteiten op Stadsboerderij Koppelsteede en Stadsboerderij Griftsteede kennis met het belang van een schone en gezonde sloot. Zo kunnen ze baggerdrollen uit de bodem van de sloot steken, waterdiertjes knutselen, vissenbossen maken van takken of op pad met een afvalknijper en de zwerfafvalbingo. Ook voor volwassenen is er aanbod in de vorm van Natuurcolleges over verdiepende onderwerpen. En natuurlijk is het ook voor volwassenen leuk en leerzaam om deel te nemen aan de activiteiten.

    De Slootjesdagen zijn een initiatief van IVN en worden in Utrecht georganiseerd door Utrecht Natuurlijk in samenwerking met gemeente Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. 

    Datums van de Slootjesdagen

    We vieren de Slootjesdagen op verschillende stadsboerderijen van Utrecht Natuurlijk. Bekijk hieronder de datums en de locaties. 

    Bekijk de activiteitenkalender voor alle Slootjesdagen activiteiten en meer. 

    Gezond water

    Om het water in Utrecht schoon en gezond te houden, is het belangrijk dat er veel verschillende soorten planten en dieren in het water zitten. In de stad Utrecht is dat niet overal zo. Soms is er weinig ruimte voor planten, omdat de oevers van de sloot steil zijn of van steen. Of er ligt een dikke laag modder met bladeren op de bodem, waardoor waterplanten er niet goed kunnen groeien. De gemeente Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaan daarom de komende jaren meer dan 100 maatregelen uitvoeren om de waterkwaliteit van sloten, vijvers en grachten in Utrecht te verbeteren. Op veel locaties komen nieuwe natuurvriendelijke oevers. Dat zijn oevers waar het land geleidelijk over gaat in water en er veel ruimte is voor (water)planten en dieren.  

    Exotische waterplanten die niet thuishoren in ons land, worden verwijderd uit het water. Die verspreiden zich snel, verdringen andere planten en zorgen dat het water niet goed kan doorstromen. Ook gaan de gemeente Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden baggeren om waar dat nodig is de dikke laag bladeren en vuil van de waterbodem te verwijderen. Zo wordt het water in de stad schoner en gezonder, zodat waterdieren en –planten er goed kunnen leven. Benieuwd wat ze bij jou in de wijk gaan doen? Tijdens de Slootjesdagen kun je meer te weten komen over de maatregelen.  

    Zelf meehelpen aan gezond water

    Wil jij je ook inzetten voor gezond en schoon water in Utrecht? Dat kan bijvoorbeeld door te plandelen (wandelen + plastic rapen), zodat zwerfafval niet in het water terechtkomt. Kijk voor activiteiten op de website van de plandelman, vraag een afvalknijper aan en ga zelf op pad. Of meld je aan bij een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor meer leven in en om het water, zoals Vergroening Singel030.

    De slootjesdagen worden mede mogelijk gemaakt door: