Blijf op de hoogte!

Geveltuin

Door te weinig groen in de stad ontstaan problemen met warmte- en waterafvoer. Voorkom dit en maak je straat groener. Door een geveltuin aan te leggen draag ook jij bij aan een mooi en groen Utrecht.

Een geveltuin aanleggen is makkelijk en kost weinig. En je draagt bij aan een groenere straat. Je kunt je geveltuin inrichten zoals je wilt. Let daarbij op de ligging; in de zon of (half)schaduw.

In onze folder over geveltuinen vind je meer tips en informatie. Blader hiernaast door de geveltuinenfolder, compleet met inlegvel met een aantal plantideeën, voor zon en (half)schaduw.

Bekijk de geveltuinfolder

Voorbeeldgeveltuinen op Stadsboerderij Gagelsteede

Op Stadsboerderij Gagelsteede kun je drie voorbeeldgeveltuinen bewonderen. Eén geveltuin in de zon, één in de schaduw en één in de halfschaduw. De keuze voor de planten in deze geveltuinen hangt af van hoeveel zon de planten nodig hebben. Elke geveltuin heeft een andere opsluitband; één van rechtopstaande tegels, één van rechtopstaande klinkers en één van houten balken. Alles is mogelijk. Met deze voorbeeldgeveltuinen maken we het je makkelijk. 

Wil je inspiratie met je plantenkeuze?

Kies dan de planten uit de plantenlijst die in de voorbeeldgeveltuin staan. Ga voor de geveltuin die dezelfde ligging heeft als bij jouw woning: in de zon, schaduw of halfschaduw.

Wateroverlast of watertekort?

Soms valt er zoveel water dat er sprake is van wateroverlast. Op andere momenten is er een watertekort en is er droogte. Maak gebruik van het regenwater dat is opgevangen in een regenton tijdens natte periodes en gebruik dit water tijdens droge periodes. Wil je nog meer informatie en tips over wat te doen bij wateroverlast of watertekort? Of ben je op zoek naar nog meer tips bij vergroenen? Kijk dan op onze themapagina Groene stad, op de website van gemeente Utrecht of download de flyer.

Samen maken we een groene stad

Informeer de buren als je een geveltuin aan wilt leggen. Wellicht willen zij ook een geveltuin en kunnen jullie samen aan de slag. Hoe meer groen in de straat, hoe beter en leuker. Vraag bij de gemeente een bijdrage in de kosten voor de aanleg. Dat kan via het Initiatievenfonds.

En als je de smaak te pakken hebt...

Wil je ook meteen de boomspiegel in de straat vergroenen of wil je extra plantenbakken? Informeer eens bij je wijkbureau naar de mogelijkheden. Of lees de tips op onze boomspiegeltuinpagina!